در بخش نخست، مهدی آقا موسی طهرانی به مرور آخرین اخبار و اتفاقات مربوط به جنگ غزه پرداخت و سپس سید نصرالله ابراهیمی - کارشناس حقوق بینالملل – در استودیو حاضر شد.
دستور موقت دادگاه لاهه چه تاثیر در جنگ غزه دارد؟
او با اشاره به اینکه دولت آفریقای جنوبی در ابتدای شکایت خود از اسرائیل به خاطر نسلکشی، از دادگاه بینالمللی کیفری درخواست دستور موقت کرد که این دستور در همه موارد جز توقف جنگ صادر شد اظهار کرد: گسترش نبرد به رفح موجب شد آفریقای جنوبی مجددا درخواست توقف جنگ را بدهد که در نهایت با موافقت اکثریت قضات دادگاه مواجه و این دستور صادر شد.
ابراهیمی افزود: دستورات موقت هم مثل حکم دادگاه لاهه دارای ضمانت اجرا هستند و اسرائیل باید به این دستور تمکین کند.
ارتباط قرار بازداشت نتانیاهو با دستور توقف جنگ غزه چیست؟
این کارشناس حقوق بینالمل با بیان اینکه بازداشت نخست وزیر رژیم صهیونیستی و وزیر دفاع اسرائیل در مسیر صدور قرار در دیوان کیفری بینالمللی قرار دارد گفت: این مسئله با دستور دادگاه لاهه مبنی بر توقف جنگ در غزه فرق دارد.
آیا آمریکا این بار هم از حق وتو به نفع اسرائیل استفاده میکند؟
او ادامه داد: آفریقای جنوبی میتواند در صورت عدم تمکین رژیم صهیونیستی به دستور موقت توقف جنگ در غزه، قرار مذکور را به شورای امنیت ارجاع دهد تا دستور اجرایی برای آن بگیرد البته این احتمال مثل گذشته وجود دارد که با وتوی آمریکا مواجه شود تا جلوی اجرایی شدن آن گرفته شود.
ابراهیمی افزود: امیدواریم با توجه به اتفاقات روزها و هفتههای اخیر و به رسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطینی توسط مجمع عمومی سازمان ملل و کشورهای غربی، آمریکا چنین کاری نکند که در این صورت سازمان ملل نیروهای حافظ صلح را وارد منطقه میکند.
آیا آمریکا این بار هم از حق وتو به نفع اسرائیل استفاده میکند؟
این کارشناس حقوق بینالملل خاطرنشان کرد: اگر دستور دادگاه لاهه برای توقف جنگ در غزه دو بار توسط آمریکا وتو شود، آفریقای جنوبی میتوان آن را به دبیرکل سازمان ملل ارجاع دهد.
حق وتو، مشکل حاد سازمان ملل
او با بیان اینکه یک مشکل حاد در سازمان ملل، داشتن حق وتو توسط پنج کشور است گفت: آمریکا از همین مسئله استفاده کرده و عمده قطعنامهها و حتی اعلامیههای شورای امنیت علیه رژیم صهیونیستی را بی اثر میکند.
ابراهیمی تصریح کرد: البته جامعه جهانی این مسائل را میبیند و هر بار وتوی آمریکا به نفع اسرائیل، وجهه این کشور را زیر سوال برده و ایالات متحده دیگر نمیتواند خود را مدافع حقوق بشر و حمایت از قربانیان نسلکشی معرفی کند.
این کارشناس حقوق بینالملل افزود: این مسئله میتواند زمینهساز تغییر ساختاری شورای امنیت در آینده باشد.
با صدور حکم بازداشت، نتانیاهو نمیتواند به 130 کشور برود
او با بیان اینکه بازداشت نتانیاهو و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در فرآیند صدور حکم است خاطرنشان کرد: البته این مسئله با تهدید جدی آمریکا مبنی بر قطع کمک به دیوان کیفری بینالمللی روبرو شده و حتی قاضی این دیوان هم تهدید شده است.
ابراهیمی اضافه کرد: در هر صورت و با صدور این حکم، بیش از 130 کشور این حق را دارند که نتانیاهو را بازداشت کنند و او دیگر مصونیت دیپلماتیک نخواهد داشت.
آیا حق وتو حذف شدنی است؟
او افزود: حقوق بینالملل در حال تکامل و تحول است چون حقوق شکل گرفته بعد از دو جنگ جهانی، امروز به بن بست رسیده و کشورهای مستقل از سردمداری آمریکا و غرب اروپا چندان رضایت ندارند؛ در این بین نقش پر رنگ کشورهای اسلامی و عدم تعهد، جبهههای مقاومت و به خصوص قطبهای قدرت اقتصادی و سیاسی مثل بریکس و پیمان شانگهای، عاملی برای بازبینی در حقوق بینالملل و از بین بردن حق وتو خواهند بود.
کتابی که چکیده ادبیات مقاومت در کشورهای عربی است
سمانه خلفزاده – شاعر، مترجم و پژوهشگر ادبیات مقاومت – مهمان بعدی برنامه به افق فلسطین بود؛ او با اشاره به چاپ کتاب «صباح الانتصار» اظهار کرد: سه سال زمان برای نگارش این کتاب صرف شده تا بهترین اشعار از بهترین شاعران عربزبان انتخاب و به فارسی ترجمه شود.
خلفزاده افزود: ویژگی این کتاب، بررسی اشعاری از تمام کشورهای عربی است و شعرهای انتخاب شده هم نظر اکثریت جوامع است ضمن اینکه از آثار شاعران عربزبان ایرانی هم در این کتاب آمده است.
جلوهی بارز ادبیات مقاومت در ظهر عاشورا
این شاعر و مترجم خاطرنشان کرد: رجزخوانی امام حسین(ع) و یارانش در روز عاشورا، بهترین نمونه ادبیات مقاومت است و این جریان تا زمانی که انسان روی کره خاکی هست ادامه خواهد داشت.
به گفته او، ادبیات مقاومت در دوره معاصر و با مسئله فلسطین وارد فضای تازهای شده و فلسطین محوری شده که همه دنیا به آن میپردازند.
نقش طوفان الاقصی و عملیات وعده صادق در تحول ادبیات مقاومت
خلفزاده تصریح کرد: تا پیش از طوفان الاقصی، شاعران عرب زبان در مورد فلسطین نوعی از تقیه را پیش میبردند ولی بعد از آن شرایط تغییر کرد، بعد از عملیات وعده صادق هم، قدرت عجیبی را در شعر عربی مقاومت میبینیم و شاعران به صراحت از مقاومت و آرمان فلسطین میگویند.
افشای «شر» ویژگی بارز ادبیات مقاومت است
این شاعر و مترجم گفت: ادبیات مقاومت واجد افشای «شر» است و این حقیقت بعد از طوفان الاقصی در شعر شاعران عرب نمود یافت؛ نکته دیگر نمایاندن ضعف «شر» است که این موضوع در جریان جنگ غزه به اثبات رسید و همگان دیدند که اسرائیل هشت ماه است در باتلاق باریکه غزه گرفتار شده و نمیتواند خود را نجات دهد.