دکتر شهریار زرشناس، عضو هیات علمی دانشگاه، مهمان این برنامه بود و در گفتوگو با محمدرضا باقری مجری جهان آرا اظهار کرد: دو نگاه در مورد سیاست خارجی در ایران وجود دارد، نخست اینکه دیکته نظام جهانی را بپذیریم و اجرا کنیم، تلقی این نگاه از منافع ملی این است که تضادی با سیاست قدرتها ندارد ولی نگاه دوم میگوید تجربه تاریخی نشان میدهد میان منافع ملی ما با قدرتهای جهانی تقابلی وجود دارد که سابقه آن به دوره امیرکبیر هم میرسد.
تعامل سازنده نداریم، یا وابستگی است یا استقلال
زرشناس افزود: تمام جنبشهای قبل و هنگام دوره رضاخانی، جنبه ضد امپرالیستی هم دارند، این روند در دوره محمدرضا شاه هم تکرار شد و انقلاب اسلامی نیز اینگونه بود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: واقعیت منافع ملی ما و واقعیت نظام سلطه تغییری نکرده، تا زمانی که سلطه هست و نمیخواهد ما پیشرفت کنیم، این مقابله ادامه داد.
او ادامه داد: تعامل سازنده تعارف است، یا باید وابسته بود یا مستقل و راه دیگری وجود ندارد، تمام راههایی که اصلاحطلبان هم میروند به همین میانجامد.
یک دلیل کمتر شنیده شده در مورد شکست آلمان در جنگ جهانی
زرشناس گفت: یکی از دلایل مهم شکست ارتش آلمان این بود که با وجود تکنیک بالا به خصوص در نیروی دریایی، مستعمره نفتخیز نداشت ولی همان زمان همه نفت ایران برای کشتیهای انگلیسی میرفت بدون اینکه ریالی به مردم ما برسد.
مخالف با سلطه به معنای جنگ نیست
این عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: مخالفت با سلطه به معنای جنگ و عدم گفتوگو نیست اما اصل ماجرا این است که آیا استقلال خواهیم داشت یا تحت سلطه خواهیم بود؟ در صورت عدم استقلال، امکانی برای مرفه بودن و بهروزی در تقسیم کار جهانی نخواهیم داشت.
مشکلات اقتصادی به خاطر ایستادگی در برابر غرب نیست، به خاطر عدم عدالت اجتماعی است
او با بیان اینکه آنچه وضع اقتصادی یک جامعه را تعیین میکند، در گام نخست استقلال در سیاستگذاری و در گام دوم، حرکت به سمت عدالت اجتماعی است گفت: وضعیت اقتصادی کنونی که مردم ناراضی هستند، نتیجه استقلال نیست، بلکه نتیجه عدم اجرای درست نسخه عدالت اجتماعی است.
حکم نخست وزیری شاه همینقدر بی ارزش بود
زرشناس تصریح کرد: نخست وزیر وقت انگلیس در ایران تعریف میکند شاه از او میپرسید برای چه کسی حکم نخستوزیری بزنم؟ و شرایط آن قدر به هم ریخته بود که اگر میگفتم برای من، این کار را میکرد.
به گفته او، در دوره شاه، سیاست خارجی ایران رسما متعهد به غرب بود، ارتش در اختیار آمریکا و دیگر وجوه کشور نیز همینطور؛ با این حال مستندها و مطبوعات آن دوره موجود است که از تورم گفته و نوشتهاند.
گرفتار استبداد تکنوکراتهای لیبرال مآب مرعوب هستیم!
این استاد دانشگاه تصریح کرد: از کسانی که مدعی هستند، انتظار داریم سیاستهای اقتصادی را بدانند ولی اگر نمیدانند یا درک نمیکنند یا خائن هستند؛ مشکل این است، کسانی که قرار بود نوع جدیدی از سیاستهای اقتصادی و اجتماعی ایران را برنامهریزی کنند، قبول نداشتند که میتوان خلاف اقتصاد لیبرال جهانی کاری انجام داد و هر کس دیگری که میخواست چنین کند را هم سرکوب میکردند، استبداد تکنوکراتیک مدرن و لیبرال مأب مرعوب!
در مورد تحمل حرف میزنند ولی چهره آکادمیکشان روی آنتن داد و فریاد میکند
او با بیان اینکه میرزاحسن خان ایلچی که وزیر امور خارجه زمان فتحعلیشاه بود، عضو لژ ماسونی شد و در بسیاری از قراردادهای استعماری و تجزیه ایران، نقش داشت عنوان کرد: مهرهای که در سیاست خارجی ما نفوذ کرده بود.
زرشناس خاطرنشان کرد: در سطوح میانی و مدیریتی امروز ایران هم پر از میرزا حسن خان ایلچیهاست؛ کسانی که برنامه توسعه را نوشتند و سیاستهای اقتصادی را طراحی کردند؛ طیف تکنوکرات و بوروکراتی که زیادند و جلوی هر حرف مخالف را میگیرند.
این استاد دانشگاه افزود: لیبرالها این همه در مورد تحمل حرف میزنند ولی ذرهای تحمل ندارند، دیدید که یک چهره آکادمیک تا یک حرف مخالف شنید شروع کرد به داد و فریاد کردند؛ تکنوکراتهایی که متفکر نیستند، مقلدند و مستبد که روحیه آزادی ندارند.
در دانشگاه پشت هانا آرنت سنگر میگیرند ولی تحمل مخالف را ندارند
او با بیان اینکه جماعتی که در دانشگاه پشت تفکر هانا آرنت سنگر میگیرند، مستبدترین و بی تحملترین آدمها هستند عنوان کرد: چندی قبل یک سلبریتی و یک ژورنالیست معروف، با یک جامعهشناس هم فکر خودشان مناظره کردند، وقتی حریفش نشدند روی میز کوبیدند و به او گفتند «غلط میکنی چنین حرفی میزنی» و دیگری حرکت زشت لمپنیزمگونهای انجام داد که قابل بیان نیست.
اپورتونیستها سال 1401 خودشان را لو دادند
زرشناس گفت: تا پیش از اتفاقات 1401 میگفتند هنرمند نباید متعهد باشد و هنرمند را چه به مسائل اجتماعی، چون هدفشان منفعل کردن هنرمندان انقلابی بود ولی به یکباره آقایان هنرمند بریده از تعهد، از مسئولیت اجتماعی هنر و هنرمند سخن گفتند؛ اینها جماعتی به معنای واقعی کلمه اپورتونیست (فرصت طلب) هستند.
ایران زمان شاه هم در جنوب لبنان بود و پول خرج میکرد
زرشناس خاطرنشان کرد: بسیاری به خصوص از خارج میگویند وضع اقتصادی ایران خراب است چون پول ایران در لبنان و یمن و دیگر کشورها هزینه میشود ولی باید این حقیقت بزرگ تاریخی را بدانیم که شاه هم در جنوب لبنان حضور داشت و پول خرج میکرد، ارتش شاه در ظفار عمان درگیر جنگ بود و سرباز ایرانی در آنجا کشته میشد تا از حکومت دستنشانده آمریکا در آنجا دفاع کند.