مشاهده خبر

شنبه 30 تیر 1403

انتخابات آمریکا و بایسته‌های سیاست خارجی واقع‌بینانه

برنامه تلویزیونی «جهان آرا» شنبه شب 30 تیرماه با موضوع انتخابات آمریکا، روی آنتن زنده شبکه افق رفت.

0

در بخش نخست، محمدرضا باقری با حمیدرضا غلامزاده – کارشناس مسائل آمریکا – به گفت‌وگو نشست.

او اظهار کرد: جامعه‌ی آمریکا سال‌هاست دو قطبی شده و دوره ترامپ، نتیجه این فرآیند است؛ نمود این شکاف اجتماعی در دوره اوباما و در بحث مجسمه فاتحان آمریکا ظهور کرد که مربوط به ریشه‌های تاریخی ایالات متحده بود و در موضوعات بعدی شکاف‌ها عمیق‌تر شد و تندروی را افزایش داد به طوری که سال‌هاست بحث تروریسم داخلی در آمریکا مطرح شده است.

امنیت داخلی برای آمریکاییها مهمتر است یا سیاست خارجی؟

غلامزاده گفت: بحث مهاجران و مسائل اقتصادی، مهمترین مسائل مورد توجه رأی دهندگان آمریکایی است البته آنها به امنیت داخلی هم نظر دارند و در وهله بعدی، سیاست خارجی را ملاک قرار می‌دهند.

او ادامه داد: قدرت جهانی آمریکا برای مردم ایالات متحده مهمتر است نه مداخله کشورشان در جنگ‌ اوکراین و غزه

آیا ایران در معرض دو قطبی شدن است؟

این کارشناس مسائل آمریکا با بیا ناینکه جامعه ایران هنوز دو قطبی نشده و در این زمینه اختلافی اساسی با جامعه آمریکا دارد بنابراین نسخه‌های تجویز شده برای آنجا، به درد ما نمی‌خورد عنوان کرد: اساسا چیزی به نام «ملت آمریکا» محل مناقشه است ولی در ایران ملتی داریم با تمدنی چند هزار ساله اما اینها به معنای این نیست که اگر اشتباهات آمریکایی‌ها را تکرار کنیم، به دو قطبی نرسیم.

مذاکره با ایران اولویت چندم دولت بعدی آمریکاست؟

او تصریح کرد: مسئله ایران جزو 10 موضوع اول مطالبات آمریکایی‌ها در انتخابات ریاست جمهوری نیست و حتی در چند سال اخیر، دغدغه آنها نسبت به ایران کمتر هم شده است.

غلامزاده گفت: به همین دلیل اولویت اصلی دولت بعدی ایالات متحده، مذاکره با ایران نخواهد بود و اصولا فضای سیاسی این کشور به گونه‌ای نیست که این موضوع را پیش بکشند، رقابت با چین، موضوعی است که برای هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات اهمیت دارد.

کشورهای دیگر برای آمریکا یا دشمن هستند یا کارگزار

این کارشناس مسائل آمریکا خاطرنشان کرد: کشورهای دیگر برای آمریکا یا دشمن هستند یا کارگزار؛ دشمنانش را تحت فشار می‌گذارد (تحریم) تا تسلیم شوند یا مذاکره کنند که نشان‌دهنده موفق بودن استراتژی فشارهاست بنابراین وعده‌هایی می‌دهد و سپس به آنها عمل نمی‌کند و این چرخه همچنان ادامه می‌یابد؛ نمونه بارز این مسئله لیبی بود که در فرآیند تکراری فشار و مذاکره گیر افتاد.

چرا دگرستیزی در جامعه آمریکا بازتولید شده است؟

مهراد نجفی – کارشناس مسائل آمریکا – دیگر مهمان این برنامه بود؛ او با بیان اینکه نژاد و مذهب، دو مقوله مهم در فرهنگ آمریکایی هستند اظهار کرد: ترکیب آنها با محافظه‌کاری سیاسی، فضای دو قطبی موجود در ایالات متحده را تقویت می‌کند.

او افزود: جمعیت سفیدپوستان آمریکا از دهه 80 تاکنون بیش از 20 درصد کاهش یافته و حالا سفیدپوستان اصیل آمریکایی احساس خطر کرده و نسبت به از دست رفتن کشورشان واکنش نشان می‌دهند؛ ترکیب این وضعیت با ایدئولوژی محافظه‌کارانه سیاسی، چرخه دگرستیزی را بازتولید می‌کند.

سوارکاری ترامپ بر اسب چموش دو قطبی آمریکایی

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: ترامپ بر شکاف‌های اجتماعی و جامعه دو قطبی شده آمریکا سوار شده و از آن برای جمع‌آوری رأی استفاده می‌کند.

او ادامه داد: حتی بحران کرونا هم در آمریکا به یک مسئله سیاسی تبدیل شد و به همین دلیل به سختی توانستند آن را پشت سر بگذارند؛ اینگونه دو قطبی‌سازی باید مورد توجه سیاستمداران ما هم باشد چون می‌تواند موجب بروز مشکلات فراوانی شود.

چرا کارهای مثبت دولت بایدن هم زیر سوال رفته است؟

نجفی خاطرنشان کرد: حفظ هویت آمریکایی برای مردم ایالات متحده اهمیت زیادی یافته و این موضوع در دوره بایدن با ابهاماتی رو به رو شده است هر چند عملکرد اقتصادی او نسبت به تحولات جهانی مثبت بوده است اما فضای دو قطبی سبب شده کارهای مثبت دولت او هم زیر سوال برود.

واژه «کاسب تحریم» را چه کسانی ساختند؟

این کارشناس مسائل آمریکا گفت: در سال 2013 ایران با آمریکا توافق کرد، ولی به واسطه روی کار آمدن جمهوری‌خواهان این توافق شکست خورد، حالا ایده‌پردازان چنین توافقی باید به اشتباه بودن برآوردهای خود اعتراف کنند ولی می‌بینیم آنها واژه «کاسبان تحریم» را ساختند و شکست را بر گردن آنها انداختند.

ذهنیت ما و آمریکا درباره توافق متفاوت است!

او ادامه داد: غرب آسیا هر چند اهمیت سابق را برای آمریکا از دست داده ولی همچنان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایالات متحده بعد از روسیه و چین به شمار می‌رود؛ ما اولویت اول آمریکا برای مقابله نیستیم ولی اینگونه نیست که توجهی به ما نداشته باشند.

به گفته نجفی، جنس «مهار» آمریکا علیه ایران، گرفتن مولفه‌های قدرت از ماست بنابراین ذهنیت ما و آنها برای توافق، با هم متفاوت است.

بعضی‎‌ها در مورد توافق با آمریکا «خیال فروشی» می‌کنند!

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: اینکه برخی «خیال فروشی» کنند که با یک دیدار و یک سلام و علیک، می‌توان تحریم‌ها را لغو کرد، فریب مردم است؛ واقعیت این است که باید از تجربه تاریخی خود درس بگیریم و بدانیم آمریکا به دنبال گرفتن مولفه‌های قدرت ماست و اصولا توافقات دیپلماتیک، پیچیده‌تر از شعارها و حرف‌های موقع انتخابات هستند.

آخرین اخبار

شبکه افق حضور سردار قاآنی را در برنامه «به افق فلسطین» تکذیب کرد اکران کمپین محیطی «جهان به افق فلسطین» در سطح کشور جنایات رژیم صهیونیستی در مستند «منهای ۷۵» پخش سریال «طلوع فجر» در اولین سالگرد عملیات طوفان الاقصی + تیزر «به افق فلسطین» یک برنامه پر مخاطب شجاعت و درایت تؤامان یک رهبر مستند «وداع با اسلحه» در کافه مستند ۲۴ ساعت به افق فلسطین؛ بزرگداشت سالگرد برنامه‌ای که تاریخ‌ساز شد از قانا تا بیروت روایت پیروزی مقاومت نبردی نهایی برای صهیونیست‌ها و مقاومت «مرزهای مقاومت» به کافه مستند رسید وقتی ترور جواب نمی‌دهد «نسیم حیات» روایتی از ۳۳ روز مجاهدت در برابر پنجمین ارتش قدرتمند دنیا روایت «قدر‌ مطلق» از یک جنایت رژیم صهیونیستی «قهرمانان مقاومت» با روایتی از شهید ابو مهدی المهندس به روی آنتن افق مستند اسرائیلیسم در کافه مستند تدارک ویژه شبکه افق در پی شهادت سیدحسن نصرالله راه او و هدف او جاری است فصل جدید سلام به آینده در راه است مستند بانو؛ روایتی از ایثارگری یک مادر شهید وقتی ثانیه شمار عمر صهیونیست‌ها چمشک می‌زند از تجهیزات بنجل غربی تا تشکیل یگان زرهی سپاه «سلام به آینده» چطور استعدادها را شناسایی کرد/ نخبگانی که کمتر دیدیم ویژه برنامه «جهان‌آرا» در هفته دفاع مقدس مروری بر زندگی علما در مستند «سعادتمندان» یادی از شهیدان کشوری و شیرودی در سریال «سیمرغ» اسناد منتشر نشده جنگ روی میز شبکه افق نجار زندگی؛ از چوب تا زندگی دوباره رنگ و بوی دفاع مقدس در مستندهای افق ّسفرنامه‌ای قرآنی به روی آنتن افق سیما هفته پایانی تابستان همراه با افق سیما بلوغ سینمای دفاع مقدس در دهه 90 تثبیت شد مستند ویژه شبکه افق در هفته وحدت فلسفه رویکرد آزمون و خطا در کنکور هر سال چیست؟ ادبستان آل طاها؛ الگویی برای تربیت نسل آینده مستندهای ویژه افق در هفته پایانی تابستان بررسی «عملیات دماوند» در کافه مستند فیلم‌های سینمایی آدینه شبکه افق بازپخش مستند «سرزمین ستاره ها» با نگاهی به جلسات خانگی قرآن روایتی متفاوت از بافتار اجتماعی و سیاسی زمانه امامین عسکریین «کنشگری عفاف و حجاب در فضای مجازی» با حضور سعیدیسم در افق برنامه مورد علاقتو گوش کن! بازپخش پرده خوانی سینمای جنگ از دریچه افق سیما «جعبه سیاه» آدم‌ها رو می‌شود نوشت افزار ایرانی و مسئله هویت‌یابی نسل فردا صنعت هزار توی خودرو در ایران: شرکت‌هایی که به جای ایمن‌سازی، گاوداری می‌کنند مجموعه مستند «خسته نباشید» به روی آنتن افق سیما مهرآفرین؛ روایتی جدید از بزرگراه همت سفر به اعماق ایران با شبکه افق؛ از رخ مادر تا پرده‌خوانی سینمای دفاع مقدس عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها