مشاهده خبر

پنج شنبه 15 شهریور 1403

عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟

برنامه تلویزیونی «جهان آرا» چهارشنبه شب 14 شهریورماه با عنوان بررسی جامعه‌شناختی اجتماعات دینی روی آنتن شبکه افق رفت.

0

دکتر میثم مهدیار عضو هیئت علمی دانشگاه، مهمان این برنامه بود و با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی مناسک مذهبی را تقویت کرده است اظهار کرد: ولی حقیقت این است که وقوع و حرکت پر شتاب انقلاب، خودش مرهون گرایش مردم به این مناسک بوده است؛ حضور گسترده مردم حول مراسم مذهبی همچون عاشورا، زمینه حرکت عظیم نهضت اسلامی و به لرزه درآمدن رژیم شاه محسوب می‌شود چیزی که اندیشمندان غربی را هم به تعجب واداشت.

آیا جمهوری اسلامی مناسک حکومتی ایجاد کرده است؟

او ادامه داد: حکومت جمهوری اسلامی نه طبقاتی است نه فرقه‌ای، چه اینکه دولت‌هایی بر سر کار می‌آیند که قابل پیش‌بینی نبودند، بر این اساس مناسکی همچون جشن غدیر، از سوی مردم پذیرفته می‌شود بنابراین دوگانه‌سازی مراسم حکومتی و مردمی، اصولا بی معناست.

آیا بچه‌های ایرانی درست تربیت می‌شوند؟

این استاد دانشگاه گفت: در بسیاری از کشورها، ایجاد مدارس خصوصی ممنوع است ولی در ایران نه تنها این وضعیت را شاهد هستیم بلکه مسئله «تربیت» از «آموزش» جدا شده و می‌توان گفت نظام آموزشی - تربیتی خاصی نداریم و دانش‌آموزان بر اساس اصول درست تربیت نمی‌شوند، در حالیکه اقتصاد، جامعه‌پذیری و مسائلی مثل اینها باید از همین سنین آموزش داده شوند.

کار هیئتی کار بی نظم نیست!

او خاطرنشان کرد: آیین حسینی، اوج عقلانیت است، چون عقلانیت یعنی فدا شدن برای آرمان حق، ولی اینگونه تبلیغ می‌کنند که عاشورا یک اقدام هیجانی بوده و آن را با جشن گوجه‌ پرت کردن در اسپانیا مقایسه می‌کنند!

مهدیار با بیان اینکه فعالیت هیئت‌های عزاداری، بر اساس مشارکت اجتماعی شکل گرفته‌اند عنوان کرد: تقسیم کاری عقلانی که اصولا بر مبنای هیجانات یکباره نیست.

آیا مناسک مذهبی در ایران زیاد است؟

این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: برخی می‌گویند مردم سوژه‌های فریب‌خورده در جامعه ایرانی هستند و فربه‌گی مناسک در کشورمان رخ داده ولی حقیقت این است که شکل مناسک تغییراتی داشته و مردم هم از روی نا آگاهی نیست که در مراسم حضور دارند.

استبدادزدگی نخبگانی در ایران

او تصریح کرد: ممکن است کسی دکتری جامعه‌شناسی داشته باشد ولی به اندازه دو واحد تاریخ فرهنگی و اجتماعی ایران را نخوانده باشد؛ بر این اساس گفتمان استبدادزدگی بر بخشی از جامعه و نخبگان حاکم شده که می‌گوید تاریخ معاصر ایران سیاه است و هیچ کنش آگاهانه و انتخاب خلاقانه‌ای توسط مردم صورت نگرفته است.

مهدیار گفت: تخریب تاریخ خودی، زمینه‌ساز گسترش واردات تکنولوژی و حتی فرهنگ می‌شود در حالیکه آن فناوری‌ها به خاطر اینکه در جامعه‌ای متفاوت شکل گرفته‌اند اینجا سبب سردرگمی می‌شوند.

هزینه‌های فوتبال در ایران بیشتر است یا مناسک مذهبی؟

این عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: فوتبال ایران کاملا دولتی است و اعداد و ارقامی که برای این ورزش هزینه می‌شود بسیار بیشتر از پولی است که برای مناسک مذهبی در نظر گرفته شده در حالیکه این آیین‌ها هم در نهایت به نفع جامعه هستند.

این عقلانیت حسینی است یا کارناوال حکومتی؟

او گفت: مراسمی که با نام حسین(ع) احیا شده و بر اساس عقلانیت شکل گرفته و ادامه یافته است، چگونه می‌تواند از سوی برخی افراد «کارناوال» مذهبی و سیاسی نامیده شود؟

آخرین اخبار

فلسفه رویکرد آزمون و خطا در کنکور هر سال چیست؟ ادبستان آل طاها؛ الگویی برای تربیت نسل آینده مستندهای ویژه افق در هفته پایانی تابستان بررسی «عملیات دماوند» در کافه مستند فیلم‌های سینمایی آدینه شبکه افق بازپخش مستند «سرزمین ستاره ها» با نگاهی به جلسات خانگی قرآن روایتی متفاوت از بافتار اجتماعی و سیاسی زمانه امامین عسکریین «کنشگری عفاف و حجاب در فضای مجازی» با حضور سعیدیسم در افق برنامه مورد علاقتو گوش کن! بازپخش پرده خوانی سینمای جنگ از دریچه افق سیما «جعبه سیاه» آدم‌ها رو می‌شود نوشت افزار ایرانی و مسئله هویت‌یابی نسل فردا صنعت هزار توی خودرو در ایران: شرکت‌هایی که به جای ایمن‌سازی، گاوداری می‌کنند مجموعه مستند «خسته نباشید» به روی آنتن افق سیما مهرآفرین؛ روایتی جدید از بزرگراه همت سفر به اعماق ایران با شبکه افق؛ از رخ مادر تا پرده‌خوانی سینمای دفاع مقدس عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟ بررسی جریان شناسی حوادث حوزه مروی از ابتدا تا کنون اگر بنیانگذار تلگرام به جای فرانسه در ایران دستگیر می‌شد، رسانه‌ها چه می‌کردند؟ پذیرایی از زائران عراقی حرم رضوی در «السلطان» فرشتگان؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رازهای رهبری حزب الله به روی آنتن افق پخش مستندهای «قطعه‌ای از بهشت» و «السلطان» به مناسبت شهادت امام رضا(ع) مجموعه مستند «تجربه ماندگار» یک یادگاری برای روزگار آینده‌مان «ظهر داغ تابستان؛ خیابان پاستور» در شبکه افق روایتی متفاوت از شکل گیری حزب الله لبنان در مستند «حبیب مقاومت» داستان «الکترو دوستی» نوجوان کرمانی از قاب شبکه افق «یکه سوار»، داستان یک انقلابی ناشناخته «آقای دادستان» از شبکه افق «سفره داران» با روایتی از خادمی جانبازان دفاع مقدس «یک سال پاکی» برای زائر حسین(ع) شدن از اربعین تا مبارزه با طاغوت پهلوی؛ هفته‌ای پر بار با مستندهای شبکه افق یک قدم باقی ست تا آن اجتماع قلب‌ها چرا آمریکایی‌ها به دنبال آتش‌بس در مذاکرات دوحه نیستند؟ رونمایی از یک مستند چالشی و مطالبه‌گر/ کار بانک بنگاهداری نیست! مستند «تنبیه» به روی آنتن افق سیما/ چه تسلیحاتی انتظار رسیدن به خاک تل‌آویو را دارند؟ تناقض در رفتار بانک‌ها به روایت مستند «کار بانک بنگاه داری نیست!» کارنامه دولت سیزدهم در تامین کالاهای اساسی طلبه‌ای خلاق، مدرسه‌ای قرآنی؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رونمایی مستند «کار بانک؛ بنگاه داری نیست!» در خبرگزاری مهر افق جدیدی از مستند‌ها را با شبکه افق تجربه کنید مستند «نومن» با روایتی از مسلمان شدن سه شهروند آلمانی «در برابر تاریکی»؛ معرفی اسطوره‌های ورزشی حامی فلسطین و ضد صهیونیسم جهانی روایتی از حذف مخالفین رژیم صهیونیستی در کافه مستند افق روایتی از کشتی گیر فوق سنگین آزاد کشورمان در تازه نفس باند تروریستی که دولتش می‌نامند! آیا می‌توانم یک ویژگی اخلاقی در خودم پیدا کنم که بسیار مهم باشد؟ «محرم دل» از افق دمشق روزهای داغ بعد از واقعه «خانه حنیفا» قصه امید در دل کوره‌های آجرپزی

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها