مشاهده خبر

پنج شنبه 27 اردیبهشت 1403

تولید کوچک مقیاس؛ پیشنهادی برای مردمی‌سازی اقتصاد در افق تمدن اسلامی

برنامه تلویزیونی «جهان آرا» دوشنبه ٢۶ اردیبهشت ماه با موضوع تصویر اقتصاد مردمی در افق تمدن اسلامی و با حضور دکتر سید یاسر جبرائیلی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی روی آنتن زنده شبکه افق رفت.

0

او در بخش نخست برنامه و در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه شعار سال جاری چه زمینه‌های اجرایی دارد اظهار کرد: شاهد جریان تهاجم و تحریف شعار سال بودیم، جریانی که در مقابل هر نوع تحول به نفع کشور مخالف است؛ مثلا حتی طیفی فکری با ظاهری حزب اللهی گفتند جهش تولید کار ابر بنگاه‌هاست و به این ترتیب مشارکت مردم را زیر سوال بردند.

جبرائیلی افزود: برخی هم عقیده داشتند جهش تولید یعنی خصوصی‌سازی، مقررات‌زدایی و آزادسازی که همان حضور مردم در بورس و شرکت‌های خصوصی است؛ به عبارتی می‌خواستند بگویند شعار سال ایده جدیدی نیست.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بیان اینکه تفکری غالب از زمان میرزا ملکم خان تاکنون در ایران هست که می‌گوید باید تمدن‌ و حکومت را از نظام‌های غربی بیاموزیم گفت: بیشتر روسای سازمان برنامه ایران گفته‌اند هیچ سیاستی از خودمان نداشته‌ایم و نسخه‌های بیگانه (صندوق بین‌الملل پول) را اجرا کرده‌ایم.

او ادامه داد: بدنه کارشناسی همسو با سیاست‌های جهانی به یک نتیجه کلی رسید که همان زمان مورد قبول شخص هاشمی رفسنجانی هم قرار گرفت و همچنان اجرایی می‌شود.

سیستم بانکی اسلام مالی شده نه اسلامی‌سازی

جبرائیلی خاطرنشان کرد: در مورد ربا با مسائلی در سیستم بانکی کشور روبرو هستیم که اگر یک شب کل اسلام را کنار بگذاریم، باز هم بانکداری ما همین است؛ اسم این سیستم و کار را باید گذاشت اسلام مالی ماجرا نه اسلامی شدن سیستم.

به این فرمول رهبری عمل کنیم کار درست می‌شود

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی افزود: ولی فقیه، ترجمه روز از قرآن و سنت است و اگر بخواهیم بدانیم حکم اسلام در مورد مسائل مختلف امروز چیست، باید به ولی فقیه مراجعه کرد.

او تصریح کرد: رهبری فرموده‌اند بدمان نمی‌آید از تجربه‌های دیگران استفاده کنیم ولی به توصیه‌های غرب نباید عمل کرد.

ابزار مشارکت مردم در اقتصاد را نداریم

جبرائیلی با بیان اینکه لوازم مشارکت مردم در دوران جنگ فراهم بود، مردم آماده مشارکت بودند و اسلحه فردی هم داشتیم و بسیجیان سلاح به دست گرفتند و عازم جبهه شدند گفت: در اقتصاد اما شرایط برعکس است، مردم قصد مشارکت دارند ولی در زرادخانه اقتصادی ما ابزاری برای آنها وجود ندارد.

او تصریح کرد: این وضعیت محصول پذیرش نظام سرمایه‌داری در اقتصاد کشور است، تا زمانی که در زمین بازی سرمایه‌داری بازی می‌کنیم آحاد مردم قادر به مشارکت نیستند.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی افزود: اقلیت کارفرما و اکثریت کارگر، ویژگی سیستم سرمایه‌داری است که بر مبنای تولید انبوه متمرکز بنا شده؛ اقلیت کارفرما هم ثروت دارد و هم ابزار تولید که به این ترتیب بهره بیشتری از منابع عمومی هم می‌برد.

او گفت: تولید انبوه متمرکز با هدف بزرگ‌تر شدن کیک اقتصاد و بهره‌مندی همه افراد جامعه از جمله فقراست.

نسخه مارکسیستی و سوسیالیستی دوای درد سرمایه‌داری نیست

جبرائیلی با بیان اینکه مارکسیست‌ها برای حل مشکلات سرمایه‌داری، مالکیت خصوصی را حذف کردند ولی همین تصمیم موجب کشته شدن انگیزه خلق ثروت و توزیع برابر فقر شد.

او ادامه داد: سوسیالیست‌های متاخر اما شعار انتفاع برابر از سودی عمومی را دادند ولی حقیقت این است که اگر سیستم تولید انبوه متمرکز را بپذیریم، اقلیت اجیرکننده و اکثریت اجیرشونده گریزناپذیر است و امکان مشارکت آحاد مردم در اقتصاد میسر نیست.

تولید کوچک مقیاس غیر متمرکز راه رهایی از نظام سرمایه‌داری است

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بیان اینکه برای مشارکت دادن آحاد مردم در اقتصاد که راز جهش تولید است، نیازمند بدیل برای نظام سرمایه‌داری هستیم گفت: این نظام شامل آزادی فعالیت اقتصادی و مالکیت خصوصی هم هست ولی دولت هم باید نقش هدایت، نظارت و سیاست‌گذاری داشته باشد.

او ادامه داد: دولتی که تصدی‌گری کند، قادر به نظارت نیست؛ مدیر دولتی چون در سود و زیان بنگاه اقتصادی شریک نیست، انگیزه‌ای هم ندارد و در عین حال رها کردن سرمایه‌دار هم نفعی به حال مردم ندارد.

جبرائیلی تصریح کرد: تولید کوچک مقیاس و غیر متمرکز، بدیل نظام سرمایه‌داری است که عموم مردم امکان تولید و مشارکت در اقتصاد داشته باشند؛ تنها در این سیستم است که مردم می‌توانند از مزدوری برای دیگران خلاص شوند.

با این دست فرمان چهار نعل به سمت تمدن غربی می‌رویم

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی افزود: 12 میلیون جمعیت در تهران ساکن هستند و برخی از آنها حتی برای اجاره یک خانه 50 متری مشکل دارند، در حالیکه زمین بسیاری در بخش‌های دیگر کشور وجود دارد و امکان تولید هم فراهم است ولی این بستر برای آنها ایجاد نمی‌شود.

او خاطرنشان کرد: آنچه امروز در ایران اجرا می‌شود، اقتصاد سرمایه‌داری است نه اسلامی؛ نمی‌شود همه چیز غرب را پذیرفت و انتظار داشت انسان مولود این نظامات فکری و تربیتی، اسلام‌مدار باشند.

جبرائیلی افزود: هر حرف تحولی را به بهانه‌های مختلف سرکوب می‌کنند؛ آپارتاید علمی در کشور حاکم شده و اجازه تفکر و ارائه طرح‌های جدید و بحث و نظر را نمی‌دهند در حالیکه باید اجازه داد ایده‌ها گفته و سپس نقد شود.

تولید کوچک مقیاس موجب ارزان‌تر شدن کالا هم خواهد شد

او خاطرنشان کرد: کیفیت تولیدات کوچک مقیاس در فرآیند ساخت ماشین‌آلات باید نظارت و تعیین شود و فناوری هم با بسیج امکانات در سطح ملی به دست می‌آید ولی برای تولید لوازم مصرفی در اختیار مردم قرار می‌گیرد؛ تولید کوچک مقیاس موجب گران‌تر شدن محصولات نخواهد شد چون بعضی هزینه‌های ثابت تولید کاهش می‌یابد و حتی محصول ارزان‌تری هم به دست می‌آید.

آخرین اخبار

شبکه افق حضور سردار قاآنی را در برنامه «به افق فلسطین» تکذیب کرد اکران کمپین محیطی «جهان به افق فلسطین» در سطح کشور جنایات رژیم صهیونیستی در مستند «منهای ۷۵» پخش سریال «طلوع فجر» در اولین سالگرد عملیات طوفان الاقصی + تیزر «به افق فلسطین» یک برنامه پر مخاطب شجاعت و درایت تؤامان یک رهبر مستند «وداع با اسلحه» در کافه مستند ۲۴ ساعت به افق فلسطین؛ بزرگداشت سالگرد برنامه‌ای که تاریخ‌ساز شد از قانا تا بیروت روایت پیروزی مقاومت نبردی نهایی برای صهیونیست‌ها و مقاومت «مرزهای مقاومت» به کافه مستند رسید وقتی ترور جواب نمی‌دهد «نسیم حیات» روایتی از ۳۳ روز مجاهدت در برابر پنجمین ارتش قدرتمند دنیا روایت «قدر‌ مطلق» از یک جنایت رژیم صهیونیستی «قهرمانان مقاومت» با روایتی از شهید ابو مهدی المهندس به روی آنتن افق مستند اسرائیلیسم در کافه مستند تدارک ویژه شبکه افق در پی شهادت سیدحسن نصرالله راه او و هدف او جاری است فصل جدید سلام به آینده در راه است مستند بانو؛ روایتی از ایثارگری یک مادر شهید وقتی ثانیه شمار عمر صهیونیست‌ها چمشک می‌زند از تجهیزات بنجل غربی تا تشکیل یگان زرهی سپاه «سلام به آینده» چطور استعدادها را شناسایی کرد/ نخبگانی که کمتر دیدیم ویژه برنامه «جهان‌آرا» در هفته دفاع مقدس مروری بر زندگی علما در مستند «سعادتمندان» یادی از شهیدان کشوری و شیرودی در سریال «سیمرغ» اسناد منتشر نشده جنگ روی میز شبکه افق نجار زندگی؛ از چوب تا زندگی دوباره رنگ و بوی دفاع مقدس در مستندهای افق ّسفرنامه‌ای قرآنی به روی آنتن افق سیما هفته پایانی تابستان همراه با افق سیما بلوغ سینمای دفاع مقدس در دهه 90 تثبیت شد مستند ویژه شبکه افق در هفته وحدت فلسفه رویکرد آزمون و خطا در کنکور هر سال چیست؟ ادبستان آل طاها؛ الگویی برای تربیت نسل آینده مستندهای ویژه افق در هفته پایانی تابستان بررسی «عملیات دماوند» در کافه مستند فیلم‌های سینمایی آدینه شبکه افق بازپخش مستند «سرزمین ستاره ها» با نگاهی به جلسات خانگی قرآن روایتی متفاوت از بافتار اجتماعی و سیاسی زمانه امامین عسکریین «کنشگری عفاف و حجاب در فضای مجازی» با حضور سعیدیسم در افق برنامه مورد علاقتو گوش کن! بازپخش پرده خوانی سینمای جنگ از دریچه افق سیما «جعبه سیاه» آدم‌ها رو می‌شود نوشت افزار ایرانی و مسئله هویت‌یابی نسل فردا صنعت هزار توی خودرو در ایران: شرکت‌هایی که به جای ایمن‌سازی، گاوداری می‌کنند مجموعه مستند «خسته نباشید» به روی آنتن افق سیما مهرآفرین؛ روایتی جدید از بزرگراه همت سفر به اعماق ایران با شبکه افق؛ از رخ مادر تا پرده‌خوانی سینمای دفاع مقدس عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها