امیرحسین بانکی پور - عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی مهمان این بود؛ او در گفتوگو با محمدرضا باقری مجری جهان آرا اظهار کرد: در 10 سال اخیر همواره پیشنهادهای مختلفی درباره عفاف و حجاب مطرح میشد ولی زمینه اجتماعی مناسبی وجود نداشت، اما در دو سال اخیر علیرغم چالشهایی که داشتیم، این زمینه به وجود آمد.
بانکی پور افزود: تمام ایرادات در آخرین مرحله بررسیها برطرف شده و تنها یک ایراد توسط شورای نگهبان مطرح است که به مجلس ارسال شده و در هفته جاری بررسی و مجددا به شورای نگهبان فرستاده میشود؛ امیدواریم در همین مجلس قانون عفاف و حجاب به سرانجام برسد ولی تفاوتی ندارد و بچههای انقلابی در مجلس سیزدهم هم هستند و قویتر هم شدهاند بنابراین اگر کار به مجلس بعدی بکشد، اتفاق خاصی نمیافتد.
اگر عفاف امری فطری است چرا برای حجاب قانون وضع میشود؟
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه حیا امری فطری است و این مسئله او را به سمت حجاب هم سوق میدهد گفت: با این حال هر چه به سمت آخرالزمان میرویم، جریان رسانهای استکبار جنگ علیه خانواده و مسائل فطری را شدت میبخشند.
او ادامه داد: اگر جنگی علیه امری فطری وجودن داشت، نیاز به قانونگذاری هم نیست ولی زمانی که به آن حمله پیچیدهای صورت بگیرد، نیاز به قانون داریم تا هرج و مرج اجتماعی به وجود نیاید و برخورد سلیقهای نداشته باشیم.
مجبور شدیم به سمت قانوننویسی برای حجاب و عفاف برویم
بانکی پور خاطرنشان کرد: بخش زیادی از دستگاهها به وظایف خود در قبال عفاف و حجاب عمل نمیکردند به همین دلیل به سمت قانوننویسی در این زمینه روی آوردیم؛ سیاست، خط مشیها را تعیین میکند و فرق آن با قانون این است که قانون، میتواند دستگاههای مسئول را مورد بازخواست قرار دهد.
منتقدان به قانون عفاف و حجاب خوبیهایش را نمیبینند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه ایرادات جدی متن قانون عفاف و حجاب با همکاری گسترده فقها و حقوقدانان شورای نگهبان برطرف شده است گفت: البته آنچه در فضای مجازی منتشر شده، متن مربوط به سال گذشته است؛ متن فعلی به اعتقاد تمام فعالان حوزه حجاب و عفاف شامل تمام آرزوهای آنهاست ولی بعضی هم با سوءگیری به آن نگاه میکنند و خوبیهایش را نمیبینند.
او اضافه کرد: راهکار اصلی اصلاح رفتار عفاف و حجاب، مسائل اقتصادی و فرهنگی هستند، مسائلی که در گذشته هم به شکلی وجود داشت ولی ضمانت اجرایی نداشتند.
جریمه بی حجابی در قانون جدید برای سلبریتیها با مردم عادی تفاوت زیادی دارد
بانکیپور افزود: کسانی که اصرار دارند بند 638 قانون مجازات اسلامی برای جریمه بی حجابی کفایت میکند، ببینند که نهایت این حکم یک میلیون و 200 هزار تومان است البته قاضی میتواند محرومیتهای اجتماعی هم در نظر بگیرد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: در قانون جدید عفاف و حجاب، بین مردم عادی و سلبریتیها در این زمینه تفاوت قائل شده است؛ هر فرد مشهوری که روی جامعه تاثیرگذار است، آنهایی که با خارج در ارتباط هستند و پروژه هنجارشکنی دارند و همچنین سکوهایی که مورد استفاده قرار میگیرند، جریمه سنگینتری هم خواهند شد، اعتقاد داریم تمرکز باید روی سرمنشأ باشد و به این ترتیب بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
جریمه 1.5 میلیونی اولیه برای بیشتر افراد بی حجاب بازدارنده است
او تصریح کرد: مبالغ جریمه در قانون عفاف و حجاب، با مشورت کارشناسان مختلف تعیین شده؛ جریمه مرحله اول 3 میلیون تومان است که البته در وهله نخست 1.5 میلیون تومان معلق در نظر گرفته که اگر فردا یا چند روز بعد تکرار شد، هم یک و نیم میلیون و هم 3 میلیون بعدی باید پرداخت شود.
بانکی پور باب یان اینکه باید حساب غارتگر و غارتزده را جدا کنیم گفت: و عقیده داریم که بیش از 90 درصد افراد بی حجاب، همان غارتزدهها هستند و عنادی ندارند ولی برای آن معدود افرادی که پول برایشان مهم نیست و قصد هنجارشکنی دارند، جرایم سنگین مادی و محدودیتهای فراوانی در نظر گرفته شده است.
جریمه بی حجابی طی 3 هفته باید پرداخت شود
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: جریمه بی حجابی در قانون جدید عفاف و حجاب باید طی سه هفته پرداخت شود و اگر کسی تا آخرین مراحل اعتراض هم پیش برود، در نهایت دو ماه طول خواهد کشید.
در قانون عفاف و حجاب پلیس اجازه بازداشت 5 گروه را دارد
او ادامه داد: چه الان که طرح نور اجرایی شده و چه در گذشته که پلیس اجازه بازداشت افراد بی حجاب بر اساس بند 638 قانون مجازات اسلامی را داشت، همه افراد هنجارشکن بازداشت نمیشدند ولی بر اساس قانون جدید عفاف و حجاب در پنج مورد، پلیس میتواند اشخاص را بازداشت کند؛ نیمه برهنهها، افراد سازمانیافته یا متصل به جریانهای معاند و خارجی، اشخاصی که در مقابل تذکر مقاومت کرده و برخورد کنند و خارجیهایی که اسناد قابل قبول به همراه نداشته باشند.
بانکی پور تصریح کرد: برخی میگویند فراجا باید هر کسی را که به هر دلیل کشف حجاب کرده را بازداشت کند ولی اغلب صاحبنظران معتقدند نباید هر کسی را بازداشت کرد؛ در عین حال این اشکال را قبول کردهایم که گفتهاند اگر سامانهها عمل نکردند، جریمهای هم در کار نخواهد بود، اشکال را وارد میدانیم و در اصلاحات نهایی مجلس، برای رفع آن اقدام میکنیم.
عدم تخفیف برای خانواده مدیران در قانون عفاف و حجاب
او ادامه داد: در قانون عفاف و حجاب، اگر خانواده مدیران و مسئولان تخلف کردند، تخفیف شامل حال آنها نخواهد شد.