برنامه فرامتن با موضوعات فرهنگی و اجتماعی روز دوشنبه از شبکه افق پخش شد.
بخش نخست این برنامه به خبرهای خوب 24 ساعت گذشته در ایران اختصاص داشت و به این خبرها اشاره شد: گازرسانی به ۸۰ روستای سرپلذهاب پایان یافت، آسفالت ۵۰ هزار مترمربع از راههای مناطق محروم آبدانان ایلام، ۲۳ طرح اقتصادی مصوبه سفر رییس جمهور به سمنان اجرایی شد، تولید موتورسازان تراکتور سازی ایران ۲ برابر شد.
در بخش میز فرهنگ و هنر به موضوع شیعیان شهرک فوعه و کفریا در اردوگاه حصیا و با حضور سید مهدی موسوی، فعال فرهنگی و جهادی به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: برای اینکه امید را به کودکان این اردوگاه برگردانیم، تصمیم گرفتیم که آنها را به تحصیل مشغول کنیم. مدرسه نقطه امید این کودکان شد.
یک قسمت از سوله بزرگ این اردوگاه را به مدرسه اختصاص دادیم، بچه ها را در تمام کارها مشارکت دادیم. به یک رزمنده که نقاش بود پول و رنگ و وسایل دادیم تا آن را رنگ و نقاشی کند. این کار برای این رزمنده یک نقطه امید و برگشت به زندگی بود، مسابقه جمع کردن زباله راه انداختیم، تیم تمیز کردن مدرسه تشکیل دادیم. به مادران کمک کردیم تا برای فرزندانشون و فرزندان شهدا لباسهای گرم ببافند و طی مدت تلاش کردیم با کارهای کوچک و بزرگ امید و زندگی را دوباره به آنها برگردانیم.
در بخش بعدی این برنامه به موضوع برنامه مسئولان برای توانمدسازی اقتصاد روستائیان و عشایر و با حضور سيدوحيد سعادت، رئیس ستاد ملی روز روستا و عشایر به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: متاسفانه طی سالهای گذشته روند جمعیتی روستا رو به کاهش بوده و ۲۶ درصد از کل جمعیت را تشکیل میدهند. اما نکته حائز اهمیت این است که سهم آنها در تولید ناخالص داخلی ۲۷.۵ درصد است. به اندازه جمعیت خود و حتی بیشتر در تولید ناخالص داخلی نقش دارند و در واقع توانستهاند مولد باشند.
سعادت افزود: مهاجرت روستاییان به شهرها عوامل مختلفی دارد، در مطالعاتی که انجام شده است، نزدیک به ۵۰ درصد عامل اقتصادی صرف بوده است.
اما با توجه به این که طی این سالها میزان وجود امکانات مختلف در روستاها از ۲۰ و ۳۰ درصد به ۶۰ و ۷۰ و در برخی روستاها حتی ۹۰ درصد رسیده است اما با این حال مهاجرت همچنان ادامه دارد، این مساله به این دلیل که معیشت آنها در روستا تامین نمیشده است. این مساله فقط اقتصادی نبوده بلکه حتی عوامل فرهنگیهم در ان دخیل است.
وی تاکید کرد: در چند سال اخیر تورم روستایی از شهری بیشتر بوده است ، سبک زندگی و استفاده از خیلی موضوعات اعم از خوراک و پوشاک و غیره دیگر تولید خود روستاها نیست و از شهر تامین می شود، بنابراین هزینه زندگی در روستا بیشتر از شهر شده است. هر سال تورم ۳ الی ۴ درصد بیشتر از شهر است.
وی درباره ویلاها و خونهسازیها در روستاها گفت: این سبک از خونه سازیها و زندگی در روستاها(ویلا و اقامت جانبی برای برخی افراد)، آسیب جدی به بخش اقتصاد روستاها وارد میکند. علاوه بر اینکه آسیب بزرگی به فرهنگ روستا وارد میکند، یک شغل کاذبی هم ایجاد کرده و آن سرایدار شدن روستاییها برای این افراد است.
رئیس ستاد ملی روز روستا و عشایر درباره تقویت اقتصاد روستاها گفت: برای اینکه بتوان بازارسازی کرد باید کسب و کارهای پایدار داشته باشیم، باید بتوانیم زنجیرهای ایجاد کنیم. این مشاغل خرد، خانگی مشاغل روستایی بعضا ضعیف هستند و در اجاد آوازه و برند و غیره دچار مشکل هستند. اینکه بتوانند یک ساز و کار ایجاد کنند با توجه به اینکه در پهنههای پراکنده هستند نیاز به جمع آوری است. باید یک سری پیشرانها با آنها ارتباط برقرار شود.
وی درباره دلیل نامگذاری روز روستا و عشایر گفت: هدف از نامگذاری این روز این است که فرصتی فراهم شود تا خیلی از کسانی که در شهرها هستند با روستاها آشنا شوند، از اشخاص فعال تجلیل شود ، مسئولین به طور ویژه با مشکلات و معضلات روستاها و عشایر آشنا شوند.
سعادت افزود: در واقع سکونتگاه مصرفی چه شهر چه روستا را نباید بپذیریم و تفاوت ارزشآفرینی در شهر و در روستا را بدانیم. روستا یک خوداتکایی دارد هر خانوار بخش های زیادی از ما یحتاجش را تامین میکند و تولید میکند. اما در شهر این مساله وجود ندارد. اینطور نیست که روستایی برای شهری تولیداتش را تولید میکند. این رویدادی که امسال خواهیم داشت حضور این پیشرانهاست که قرار است زنجیرهها را پایدار کنند و اقتصاد روستایی را شکل دهند.
وی تاکید کرد: در این نمایشگاه در واقع فقط بحث فرهنگی نیست بلکه نمایش قدرت روستایی است و روستایی مترادف با محرومیت و نیازمندی نیست.