برنامه فرامتن با موضوعات فرهنگی و اجتماعی روز سه شنبه از شبکه افق پخش شد.
در بخش خبرهای خوب 24 ساعت گذشته در ایران به این خبرهای پرداخته شد: 16 میلیارد دلار ارزآوری محصولات پتروشیمی در سال 1401، بهرهمندی 877 خانوار روستایی خراسان شمالی از اینترنت پرسرعت، تجهیز 300 روستا در اصفهان به سیستم اطلاعات مکانی آب و فاضلاب
در بخش میز فرهنگ و هنر به موضوع پویش کتابخوانی "کتاب با سفیران دهه 60" و با حضور سعید دهنوی، معاون پرورشی و فرهنگی آموزشو پروش شهرستانهای استان تهران به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: این کتاب خاطرات مربیان پرورشی دهه 60 جنوب شرق تهران است که حاصل تجربیات این مربیان در حوزه پرورش افراد است و توانستهاند افراد برجستهای را تربیت کنند. کتاب با سفیران دهه 60 یکی از بهترین کتابهایی است که میتواند به عنوان یک مدرسه تعلیم و تربیت باشد و اطلاعات بسیار زیادی را میتواند در اختیار مخاطب قرار دهد.
در بخش بعدی این برنامه به موضوع طرح پزشک خانواده و با حضور اردشیر خسروی، معاون فنی مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: کشور ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی راهبردی را برای خدمت رسانی به مردم داشت که به عنوان مراقبتهای اولیه بهداشتی را توسعه داد به خصوص در مناطق محروم و روستایی و هدف آن بحث پیشگیری و بهداشت بود. این طرح بسیار موفقیت آمیز بود. این طرح طرحی جهانی بود که کشور ما نیز با بومی سازی آن توانست نظام ارائه خدمت را در دو دهه ارائه کند.
وی افزود: در اواخر دهه 70 یکی از اولویتهای مطرح کشور برگزاری طرح پزشک خانواده بود. برنامه پزشک خانواده که با عنوان سلامت خانواده نامگذاری شده است همه جای دنیا به سمت آن رفته بودند و تقریبا از سال 84 برنامه سلامت خانواده آغاز شد و از مناطق روستایی شکل گرفت زیرا هم اولویت با مناطق روستایی بود و هم تنها مجموعهای که در مناطق روستایی ارائه خدمت میکنند، بخشهای دولتی و خانههای بهداشت بود. خانههای بهداشت سالها ارائه خدمت کردند اما یک چالش اساسی ما بحث تغییر الگوی بیماریها بود که ما توانسته بودیم بیماریهای واگیردار را کنترل یا ریشه کن کنیم اما بیماریهای قلبی، دیابت و ... روز به روز بیشتر میشد که نیاز بود مدل ارائه خدمت تغییر کند و نقش پزشک در این موضوع بسیار پررنگ شود.
خسروی گفت: طرح سلامت خانواده که ما مجدد آغاز کردهایم از طرح پزشک خانواده گستردهتر است و ما این طرح را از سالهای قبل شروع کردیم و تلاش بر این بوده است که به مناطق شهری نیز گسترش یابد و در چند استان نیز به صورت پایلوت آغاز شد که با شروع دولت جدید، برنامه سلامت خانواده را در 59 شهرستان کشور اجرا میشود و تا پایین سال به 90 شهر برسانیم.
وی گفت: ابعاد فعالیتهای سلامت خانواده و انتظاری که میرود گسترده است که از جمله آن میتوان به این موارد اشاره کرد: پیشگیری، غربالگری، افزایش سواد سلامت، فرهنگ سازی، خود مراقبتی، آموزش سلامت که یکی از وظایف نیز ارجاع به متخصص بالاتر است. در این طرح یک سری امتیازات برای پزشکان متخصص نیز مدنظر قرار داده شده است. برای مثال اگر متخصصی، بیماری که از طریق این طرح به او ارجاع شده است را مورد بررسی قرار دهد، یک ویزیت به عنوان مشوق به او داده میشود و مشوقهای مالی برای متخصصان در این طرح دیده میشود.
معاون فنی مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت افزود: محور برنامه سلامت خانواده فقط پزشک نیست و مراقب سلامت نقش بسیار مهمی در افزایش سواد سلامت و آگاهی افراد ایفا میکند.