برنامه انارستان با موضوع سیستم ایمنی بدن کودکان در اربعین و با حضور الهام پارسا، پزشک و متخصص طب سنتی روز چهارشنبه از شبکه افق پخش شد.
وی گفت: تا جایی که ممکن است، باید طول سفر را کوتاه کنیم و این توصیهای است که میتوان رنج سفر را کمتر کنیم. یکی از کارهایی که باید از قبل از رفتن به سفر اربعین انجام داد این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم.
وی افزود: خواب یکی از اصول مهم سبک زندگی است. حتما خواب مناسب برای کودکان میتواند قوای ایمنی بدن آنان را تقویت کنند. با توجه به گرمای شدیدی که الان وجود دارد این است که مردم پیادهروی خود را به شب و وقت خنکتر تغییر میدهند. توصیه میشود در ابتدای شب خواب کافی داشته و صبح خیلی زود مسیر پیادهروی را شروع کنند. بهتر است که از ساعت ده شب تا دو یا سه شب بهترین زمان ممکن برای نشاط پیادهروی در اربعین است.
پارسا گفت: بهتر است تا قبل از سفر یک برنامه ورزشی و پیادهروی برای خود آماده کنند. چون بدون آمادگی فعالیت بدنی قبل از پیادهروی باعث میشود به بدن کودکان و بزرگسالان فشار مضاعفی وارد شود.
وی افزود: وضعیت روحی و روانی یکی دیگر از مهمترین شرایط برای تقویت قوای بدن در کودکان است. بهتر است که استرسها و اضطرابها را به کودکان منتقل نکنیم تا شرایط روحی آنان بهم نریزد.
این پزشک طب سنتی ادامه داد: یکی از تغذیههایی که میتواند به تقویت قوای ایمنی بدن کمک کند، استفاده از جوانهها است. هم میتوان به صورت عادی مصرف کرد و هم میتوان جوانهها را خشک و به صورت پودر به کودکان داد تا مصرف کنند. کدو حلوایی، عسل و سیاه دانه پودرشده، دمنوش آویشن، پونه، پرسیاوش و... به صورت یک روز در میان استفاده شود. گیاه سرخارگل و آلوئه ورا نیز گیاهانی است که باعث میشود به تقویت ایمنی بدن کمک جدی میکنند. تخم بالنگگو به همراه گلاب و آب نیز میتواند موثر باشد.
وی گفت: در مورد تقویت اندامهای تحتانی باید جریان خون را برای این اندامها افزایش یابد، پیاده روی، ماساژ در آب گرم، آب گرم و حنا، استفاده از روغنهای گرم مثل سیاه دانه برای ماساژ باعث میشود سیستم ایمنی بدن تقویت شود. استفاده از کفش مناسب نیز یکی از موارد مهم برای پیاده روی باشد.
وی خاطر نشان کرد: یکی از مواردی که میتوان جلوی گرمازدگی کودکان را گرفت این است که زمان اوج گرما پیادهروی انجام نشود. استفاده از پوشش مناسب و همچنین استفاده از ضد آفتابهای مناسب برای کودکان توصیه میشود. استفاده از کلاههای نقاب دار و گردن دار باعث میشود که کودک در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرد.
پارسا ادامه داد: علائم گرمازدگی به این صورت است که اول صورت کودک و بزرگسال گرم و سرخ میشود سپس این حالت قرمزی به رنگ پریدگی تبدیل و اگر طولانی شود، فرد کبود میشود. دهان خشک میشود و بدن دیگر عرق نمیکند که علامت کمبود آب شدید در بدن است و سردرد و سرگیجه ایجاد میشود. برای کسی که گرفتار گرمازدگی شده است، تغییر یک دفعهای و به سرعت منع شده است. باید ابتدا لباسها را کم کرد و با حوله خیس روی بدن قرار داد و سپس از آب یا هوای خنک استفاده شود. در طب سنتی هر نوع تغییر یک دفعهای و به سرت منع شده است و برای فرد گرمازده نیز باید همه چیز کم کم و به آرامی انجام شود.
وی افزود: باد مستقیم کولر میتواند ترشحات پشت حلق فرد را تشدید کند و ایجاد سردرد میکند. یکی از کارهای مهم برای جلوگیری از این موضوع استفاده از کلاه یا یک چیزی که سر را بپوشاند تا از باد مستقیم جلوگیری شود. باد مستقیم برای شکم نیز بسیار مضر است و میتواند مشکل گوارشی ایجاد کند.