برنامه انارستان با موضوع نسل سالم و با حضور دکتر محسن باغبانی، پژوهشگر طب سنتی روز یکشنبه از شبکه افق پخش شد.
وی گفت: برای داشتن نسل سالم باید از 20 سال قبل شروع کرد و باید توجه داشت که امروز هرچه من میکنم، قرار است این میراث را به فرزندان خود انتقال دهم. تغییر و داشتن یک فرهنگ یا سبک زندگی، ساده نیست و کاری بسیار دشوار است و این کار نیاز به کار شخصی و اجتماعی است.
وی افزود: یک سری فرهنگها و رفتارها از ما به نسلهای بعدی انتقال پیدا میکند و نسل امروز به دنبال این است که کار درست و صحیح چیست؟ در دورهای که ما زندگی میکردیم بچهها بیشتر تحت تاثیر محیط داخلی بودند اما امروز بیشتر تحت تاثیر خارج از خانه هستند.
باغبانی گفت: واقعیتی که وجود دارد این است که ما در تربیت نسل جدید و انتقال مفاهیم و فرهنگ خود به آنان کم کوشی کردهایم.
وی گفت: علوم حکمت بنیان گذشته وقتی به طب میرسند، آن را دو قسمت میکنند. یکی طبی که مربط به جسم انسان است و وظیفه آن دور کردن بیماری از بدن و علاج بیماری است و دیگری توجه طب به نفس انسان است به این صورت که فضایل را در بدن نگه دارد و رذایل از بدن دور کند. در طی این سالها به قدری که به طب جسمانی توجه شده به طب روحانی توجه نشده است.
این پژوهشگر طب سنتی گفت: طب روحانی به اخلاق مرتبط است، به علم تدبیر منزل و معاش مرتبط است و دیگری درباره سیاست کشورها است و به علم النفس مرتبط است.
وی گفت: انسان وقتی به دنیا میآید چند قوه را با خود به همراه دارد. اولین قوه که خیلی هم قوی است قوه شهوت و خواستهها است. دومی قوه غضب است که انسان را وادار میکند برای چیزی که برایش ناخوش آیند، دوری کند. قوه سوم تمییز یا عقل است. تمییز خیر و شر است که به صورت طبیعی در انسان قرار دارد. کسی که توجه زیادی به قوه شهوت کند، دو قوه دیگر برای او کمرنگ میشود.
باغبانی گفت: همه قوا در انسان باید در تعادل باشد و بدون تعادل نمیتوان رفتار درستی داشت. در طلب مال و غذا و مسکن و... انسان باید انجام دهد و به صورت معتدل باشد.
وی گفت: خواجه نصیرالدین طوسی در کتاب اخلاق ناصری، سعادت را اینگونه بیان میکند: سعادت نفسانی و بدنی و مدنی است.