برنامه نقش جهان با بررسی اخرین تحولات سیاسی در منطقه و جهان روز یکشنبه از شبکه افق پخش شد.
در بخش میز بین الملل به موضوع انتشار فایل صوتی از رابرت مالی، نماینده پیشین آمریکا در امور ایران و با حضور سعید آجرلو، کارشناس مسائل بینالملل و یوسف عزیزی کارشناس مسائل سیاسی به عنوان مهمانان برنامه پرداخته شد.
آجرلو گفت: شاید بتوان گفت یکی از مبهمترین اتفاقات به وجود آمده در صحنه سیاسی، تعلیق رابرت مالی است و بهترین توصیف را خودش توضیح داده و گفته که این اتفاق در مرحله تحقیقات است و از مقام او تعلیق شده است. ما اطلاعات رسمی از این ماجرا نداریم اما آنچه میتوان گفت این است که این موضوع چیزی فراتر از دیپلماسی و سیاست خارجی بر این جریان حاکم است.
وی افزود: فرامتن موضوع نوعی عدم اعتماد دولت آمریکا به رابرت مالی است و تغییر دادن ریل مذاکرات از آنچه در دو سال گذشته داشته است با آنچه که الان وجود دارد.
آجرلو گفت: ما در برجام با یک متن فنی، حقوقی، سیاسی و تا حدودی امنیتی مواجه هستیم که نمیشود یک بعد را خصلت اصلی برجام دانست. برجام یک متن دارد و یک بافت که من این بافت برجام را ذیل توافق سیاسی و اقتصادی و فنی بین دولت روحانی و اوباما میدانم.
این کارشناس بینالملل اضافه کرد: ما از نظر پیشرفتهای فنی هستهای نسبت به دو سال گذشته قابل مقایسه نبودهایم چه برسد به سالهای 92 و 93. نسل سانتریفیوژها است یا فرایند تحقیق و توسعه که در آن سالها به چه مواردی توجه شده است و امروز کجا هستیم. به نظر من بایدن به دنبال این است که برجام از سویی باطل نشود و از سوی دیگر به دنبال این است که برجام احیا نشود زیرا احیای برجام میتواند منافع اقتصادی ما را به دنبال داشته باشد.
عزیزی گفت: برای کسانی که ماجرای برجام را از ناحیه امریکا پیگیری میکردند این برکناری موضوع تازهای نبوده است. سیاست همیشگی امریکا با روی کار آمدن هر حزب و گروه، سیاست مهار ایران بوده است و دولتهای مختلف که روی کار آمدند، برای اجرای این سیاست از استراتژیهای مختلفی برای استفاده کردهاند.
وی افزود: این درست از که جمهوری اسلامی نیز در مقابل این استراتژیها، برنامه مقابلهای متناسبی را اتخاذ کند اما اینکه برخی از دوستان در ایران این را بیان کردند که دولت آمریکا خواستار تعامل با ایران است، یک تحلیل کاملا غلط است و آن چیزی که همواره از سوی آمریکا بیان شده است، مهار ایران بوده است.
عزیزی اضافه کرد: با توجه به اینکه برجام از سوی ارگانهای مختلف مورد تایید شده است خروج ایران از برجام میتواند حتی بر روی همکاری ایران با چین و روسیه که عضو دائم شورای امنیت هستند را نیز تحت الشعاع قرار دهد و فضای جهانی نیز به ضرر ایران باشد.
این تحلیلگر سیاسی گفت: نگاه واقع گرایانه در سیاست خارجی امریکا این است که برای ادامه رابطه با چین به قدرتی تثبیت شده در منطقه مثل ایران، نیازمند است و باید با ایران همکاری کرد. شایان ذکر است که اگر توافقی نیز در برجام صورت بگیرد، منافع اقتصادی که برای ایران خواهد داشت منافع بسیار کم و زودگذر است.