مشاهده خبر

چهار شنبه 14 تیر 1402
انارستان

آیا گیاهان دارویی به آبیاری کم نیاز دارند!

مقوله ای رایج شده است که باتوجه به بحران آبی که در کشور وجود دارد؛ کشاورزان بهتر است به سوی کشت داروهای گیاهی روی بیاورند. این مقوله درست نیست گیاهان دارویی هر کدام بسته به اقلیمی که در آن رشد کرده نیاز به آبیاری دارد.

0

برنامه انارستان شبکه افق سه شنبه طبق روال هر هفته درباره فعالان طب سنتی بود و سهیل قلی بیگی، کارشناس گیاهان دارویی مهمان این برنامه بود.

وی در خصوص تاریخچه گیاهان دارویی گفت: تاریخچه گیاهان دارویی به پیدایش تاریخ بشر بر میگردد. انسان خردمند از 200 هزار سال قبل، از این گیاهان برای پوشش، سرپناه، مرهم و درمان بیماری ها استفاده می کرد. نخست به صورت تجربی بود و کم کم با گسترش علوم، افراد خردمند و دانشمندی مانند ارسطو، رازی بقراط و ... با تحقیق و بررسی متوجه شدند که چه چیزی در این گیاهان وجود دارد که باعث اثربخشی می شود. که امروزه ما آن را به عنوان مواد موثره می شناسیم.

قلی بیگی درباره نحوه کاشت و پرورش گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: کشت و پرورش گیاهان دارویی به سادگی کشت سبزیجات و صیفیجات نیست. چون میخواهیم اثربخشی گیاه حتما وجود داشته باشد و از بین نرود. کشت و پرورش گیاهان دارویی نیز به 60 هزار سال قبل بر میگردد و خانم ها اولین کشاورزها بودند.

وی افزود:  براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی امروزه بالای 80 درصد مردم دنیا برای درمان و مراقبت های بهداشتی از گیاهان دارویی استفاده میکنند. همچنین گزارش ها حاکی از آن  است که بیش از 70 درصد گیاهان در حال مصرف از طبیعت جمع آوری می شود. بنابراین این حجم از مصرف نشان میدهد که کشت و پرورش این گیاهان در مقیاس بزرگ تر و وسیع باید انجام شود. در جهان بیش از 50 هزار گونه گیاه داریم که خواص دارویی دارند و بیش از 15 هزار گونه آن در حال انقراض است.

این کارشناس کشت داروهای گیاهی گفت: در جهان 13 نوع اقلیم وجود دارد که در کشور ما 11 اقلیم از این 13 اقلیم را داریم. همینطور گستره وسیعی از شرایط آب و هوایی برای کشت و کار دارد. در ایران 2300 گیاه دارویی داریم و از این مقدار 1300 نوع از این گیاهان بومی ایران است. در تحقیقی ذکر شده که بالای 80 درصد گیاهانی که در دنیا استفاده می شود را می توان در کشور ما کشت کرد.

قلی بیگی درباره اقدامات لازم برای کشت گیاهان دارویی گفت: مقوله ای رایج شده است که باتوجه به بحران آبی که در کشور وجود دارد؛ کشاورزان بهتر است به سوی کشت داروهای گیاهی روی بیاورند. این مقوله درست نیست گیاهان دارویی هر کدام بسته به اقلیمی که در آن رشد کرده نیاز به آبیاری دارد. همینطور که گیاهان دارویی نیازهای آبی متفاوتی دارند. باید نیاز آبی گیاه تکمیل بشود. چون بر کیفیت گیاه تاثیر میگذارد.

مثلا گیاه شمعدانی عطری یا گل چای خواص ضدافسردگی داره، و نیاز به آبیاری در هر 6 روز دارد در حالی که گیاه نعناع که یک گیاه خیلی مفید در صنعت دارویی و بهداشتیست، گیاه پر آبی است.

وی افزود: ما معمولا به کسانی که می خواهند گیاهان دارویی کشت کنند، پیشنهاد می کنیم که گیاهان بومی منطقه ای خود را کشت کنند. چون بومی سازی کردن، هزینه هایی را روی دست تولید کننده می گذارد و ریسک بالایی دارد.

قلی بیگی در ادامه گفت: اساس شروع یک فعالیت اقتصادی مخصوصا بحث کشاورزی و کشت گیاهان دارویی، علاقه است. چون در این راه ریسک ها و ناشناخته های زیادی وجود دارد و نیازمند خطا و آزمون است.

دومین اصل کسب دانش درباره کشت گیاهان داروییست. فرد باید علاوه بر مطالعه منابع علمی از افرادی کمک بگیرد که در حال حاضر مشغول این کار هستند. همینطور برای شروع از یک الی 3 نوع گیاه استفاده کند. بررسی های زمینی و میدانی باید انجام شود.

همچنین قدم اول باید بازار گیاه را پیدا کند و برای پایین آوردن ریسک باید با یک خریدار قرارداد ببندد و فاصله بین بازار هدف و زمین خود را بررسی کند.  مساله بعدی تامین کارگر است یکی از معضلات اساسی تولید کنندگان نبود کارگر به اندازه مورد نیاز است و متاسفانه کشت مکانیزه در ایران وجود ندارد و باید از کارگر استفاده کرد.

وی درباره صادرات گیاهان دارویی گفت: در حال حاضر متاسفانه ما توان صادرات به صورت گسترده نداریم. برای صادرات چند اصل باید در نظر گرفته شود، محصول با تناژ بالا باید مهیا باشد و محصول باید کیفیت بسیار مطلوب و خوب داشته باشد. در حال حاضر خریداران ما کشورهایی مانند پاکستان و امارات و برخی از کشورهای اروپایی هستند. در این حوزه باید کار بیشتر انجام شود. چون صادرات گیاهان دارویی ارز آوری بسیار بالایی می تواند برای کشور داشته باشد.

 

آخرین اخبار

موشک‌سازی شهید احمدی روشن با شکر و روغن واقعیت داشت؟ رژیم که قبلا در سه جبهه می‌جنگید و حالا توان نبرد با حماس را هم ندارد رایحه ‌درمانی برای ترک سیگار مقاومت مدیون زن فلسطینی است ماجرای نیمروز، مستندی از زندگی شهید فخری زاده «اِگلانتین» و «اقتدار دریایی» مستندهای ویژه شبکه افق تفاوت مسهل و ملین در طب سنتی آنچه در غزه می‌گذرد فیلم نیست! جریمه سنگین و پرونده قضایی در انتظار واحدهای آلاینده متخلف آیا جنگ غزه بعد از وقفه انسانی از سر گرفته می‌شود؟ قصور دولت‌ها در پیشرفت صنعت گردشگری استان سیستان و بلوچستان این میوه را تازه تازه بو نکنید! ورزشکاران مشهور خارجی که حامی فلسطین‌اند 2 احتمال درباره جنگ غزه؛ اکتفا به تسخیر شمال غزه یا ادامه جنگ آیا اتحادیه‎ها در قبال بیمه کارگردان مسئولیتی دارند؟ یک مولتی ‌ویتامین طبیعی آگاهی شرط لازم داشتن نسل سالم چرا با ورزشکاران رژیم صهیونیستی مسابقه نمی‌دهیم؟ مشکلی که مجلس برای حل آن جامعه کارگری را فدا کرد تنفس مصنوعی برای زنده نگه ‌داشتن رژیم صهیونیستی دانشجویان ستاره‌ دار بی واسطه به افق می‌آیند دوگانه دولت‌ها و ملت‌ها در موضوع غزه! روش‌های ساده برای کاهش درد قاعدگی دادخواهی در دیوان عدالت اداری غیر حضوری است مشکل مسکن جز با تعریف یک نظام حمایتی حل نمی‌شود آیا مشکل پسماند شمال کشور حل می‌شود؟ رژیم صهیونستی فقط با غزه نمی‌جنگد «دربرابر تاریکی» به افق رسید تاثیر سرنوشت فلسطین بر مسائل استراتژیک جهانی پوشش زنده تحولات و تحلیل جنگ غزه در شبکه افق سیاست منطقه‌ای آمریکا با طوفان الاقصی به چالش کشیده شد مستند‌های ستاره دار در افق تهدید جدی سلامت در صورت خوابیدن با استرس چی کار کنیم تو پاییز مریض نشیم؟ جنگ کریدورها و بقای کشورها بنگاه‌داری بانک‌ها و پشت پرده فروشگاه‌های بزرگ لوازم خانگی روایت «غربت فلسطین» در افق جنگ غزه، مقدمه فروپاشی رژیم صهیونیستی است مستندهای آدینه این هفته افق پلتفرم‌های قدیمی خودرو در ایران سود ده هستند! پیشنهاد «ابتکار» برای مقابله جهانی با رژیم صهیونیستی آیا پارکینسون درمان می‌شود؟ کواکبیان: دفاع از فلسطین وظیفه همه کشورهای اسلامی است قانون مالیات بر خانه‌های خالی و آمارهای متناقض بررسی سیاست دوگانه انگلیس در برابر فلسطین آیا ارائه تسهیلات به افراد زیر مجموعه بانک‌ها قانونی است؟ آرتروز و ارتباط آن با اختلال داخلی بدن سقوط صهیونیست‌ها از ابتدای درگیری شروع شد خوراک طیب چه نوع غذایی است؟ جنگ کثیف؛ تنها دستاورد رژیم صهیونسیتی

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها