مشاهده خبر

چهار شنبه 14 تیر 1402
انارستان

آیا گیاهان دارویی به آبیاری کم نیاز دارند!

مقوله ای رایج شده است که باتوجه به بحران آبی که در کشور وجود دارد؛ کشاورزان بهتر است به سوی کشت داروهای گیاهی روی بیاورند. این مقوله درست نیست گیاهان دارویی هر کدام بسته به اقلیمی که در آن رشد کرده نیاز به آبیاری دارد.

0

برنامه انارستان شبکه افق سه شنبه طبق روال هر هفته درباره فعالان طب سنتی بود و سهیل قلی بیگی، کارشناس گیاهان دارویی مهمان این برنامه بود.

وی در خصوص تاریخچه گیاهان دارویی گفت: تاریخچه گیاهان دارویی به پیدایش تاریخ بشر بر میگردد. انسان خردمند از 200 هزار سال قبل، از این گیاهان برای پوشش، سرپناه، مرهم و درمان بیماری ها استفاده می کرد. نخست به صورت تجربی بود و کم کم با گسترش علوم، افراد خردمند و دانشمندی مانند ارسطو، رازی بقراط و ... با تحقیق و بررسی متوجه شدند که چه چیزی در این گیاهان وجود دارد که باعث اثربخشی می شود. که امروزه ما آن را به عنوان مواد موثره می شناسیم.

قلی بیگی درباره نحوه کاشت و پرورش گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: کشت و پرورش گیاهان دارویی به سادگی کشت سبزیجات و صیفیجات نیست. چون میخواهیم اثربخشی گیاه حتما وجود داشته باشد و از بین نرود. کشت و پرورش گیاهان دارویی نیز به 60 هزار سال قبل بر میگردد و خانم ها اولین کشاورزها بودند.

وی افزود:  براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی امروزه بالای 80 درصد مردم دنیا برای درمان و مراقبت های بهداشتی از گیاهان دارویی استفاده میکنند. همچنین گزارش ها حاکی از آن  است که بیش از 70 درصد گیاهان در حال مصرف از طبیعت جمع آوری می شود. بنابراین این حجم از مصرف نشان میدهد که کشت و پرورش این گیاهان در مقیاس بزرگ تر و وسیع باید انجام شود. در جهان بیش از 50 هزار گونه گیاه داریم که خواص دارویی دارند و بیش از 15 هزار گونه آن در حال انقراض است.

این کارشناس کشت داروهای گیاهی گفت: در جهان 13 نوع اقلیم وجود دارد که در کشور ما 11 اقلیم از این 13 اقلیم را داریم. همینطور گستره وسیعی از شرایط آب و هوایی برای کشت و کار دارد. در ایران 2300 گیاه دارویی داریم و از این مقدار 1300 نوع از این گیاهان بومی ایران است. در تحقیقی ذکر شده که بالای 80 درصد گیاهانی که در دنیا استفاده می شود را می توان در کشور ما کشت کرد.

قلی بیگی درباره اقدامات لازم برای کشت گیاهان دارویی گفت: مقوله ای رایج شده است که باتوجه به بحران آبی که در کشور وجود دارد؛ کشاورزان بهتر است به سوی کشت داروهای گیاهی روی بیاورند. این مقوله درست نیست گیاهان دارویی هر کدام بسته به اقلیمی که در آن رشد کرده نیاز به آبیاری دارد. همینطور که گیاهان دارویی نیازهای آبی متفاوتی دارند. باید نیاز آبی گیاه تکمیل بشود. چون بر کیفیت گیاه تاثیر میگذارد.

مثلا گیاه شمعدانی عطری یا گل چای خواص ضدافسردگی داره، و نیاز به آبیاری در هر 6 روز دارد در حالی که گیاه نعناع که یک گیاه خیلی مفید در صنعت دارویی و بهداشتیست، گیاه پر آبی است.

وی افزود: ما معمولا به کسانی که می خواهند گیاهان دارویی کشت کنند، پیشنهاد می کنیم که گیاهان بومی منطقه ای خود را کشت کنند. چون بومی سازی کردن، هزینه هایی را روی دست تولید کننده می گذارد و ریسک بالایی دارد.

قلی بیگی در ادامه گفت: اساس شروع یک فعالیت اقتصادی مخصوصا بحث کشاورزی و کشت گیاهان دارویی، علاقه است. چون در این راه ریسک ها و ناشناخته های زیادی وجود دارد و نیازمند خطا و آزمون است.

دومین اصل کسب دانش درباره کشت گیاهان داروییست. فرد باید علاوه بر مطالعه منابع علمی از افرادی کمک بگیرد که در حال حاضر مشغول این کار هستند. همینطور برای شروع از یک الی 3 نوع گیاه استفاده کند. بررسی های زمینی و میدانی باید انجام شود.

همچنین قدم اول باید بازار گیاه را پیدا کند و برای پایین آوردن ریسک باید با یک خریدار قرارداد ببندد و فاصله بین بازار هدف و زمین خود را بررسی کند.  مساله بعدی تامین کارگر است یکی از معضلات اساسی تولید کنندگان نبود کارگر به اندازه مورد نیاز است و متاسفانه کشت مکانیزه در ایران وجود ندارد و باید از کارگر استفاده کرد.

وی درباره صادرات گیاهان دارویی گفت: در حال حاضر متاسفانه ما توان صادرات به صورت گسترده نداریم. برای صادرات چند اصل باید در نظر گرفته شود، محصول با تناژ بالا باید مهیا باشد و محصول باید کیفیت بسیار مطلوب و خوب داشته باشد. در حال حاضر خریداران ما کشورهایی مانند پاکستان و امارات و برخی از کشورهای اروپایی هستند. در این حوزه باید کار بیشتر انجام شود. چون صادرات گیاهان دارویی ارز آوری بسیار بالایی می تواند برای کشور داشته باشد.

 

آخرین اخبار

صنعت هزار توی خودرو در ایران: شرکت‌هایی که به جای ایمن‌سازی، گاوداری می‌کنند مجموعه مستند «خسته نباشید» به روی آنتن افق سیما مهرآفرین؛ روایتی جدید از بزرگراه همت سفر به اعماق ایران با شبکه افق؛ از رخ مادر تا پرده‌خوانی سینمای دفاع مقدس عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟ بررسی جریان شناسی حوادث حوزه مروی از ابتدا تا کنون اگر بنیانگذار تلگرام به جای فرانسه در ایران دستگیر می‌شد، رسانه‌ها چه می‌کردند؟ پذیرایی از زائران عراقی حرم رضوی در «السلطان» فرشتگان؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رازهای رهبری حزب الله به روی آنتن افق پخش مستندهای «قطعه‌ای از بهشت» و «السلطان» به مناسبت شهادت امام رضا(ع) مجموعه مستند «تجربه ماندگار» یک یادگاری برای روزگار آینده‌مان «ظهر داغ تابستان؛ خیابان پاستور» در شبکه افق روایتی متفاوت از شکل گیری حزب الله لبنان در مستند «حبیب مقاومت» داستان «الکترو دوستی» نوجوان کرمانی از قاب شبکه افق «یکه سوار»، داستان یک انقلابی ناشناخته «آقای دادستان» از شبکه افق «سفره داران» با روایتی از خادمی جانبازان دفاع مقدس «یک سال پاکی» برای زائر حسین(ع) شدن از اربعین تا مبارزه با طاغوت پهلوی؛ هفته‌ای پر بار با مستندهای شبکه افق یک قدم باقی ست تا آن اجتماع قلب‌ها چرا آمریکایی‌ها به دنبال آتش‌بس در مذاکرات دوحه نیستند؟ رونمایی از یک مستند چالشی و مطالبه‌گر/ کار بانک بنگاهداری نیست! مستند «تنبیه» به روی آنتن افق سیما/ چه تسلیحاتی انتظار رسیدن به خاک تل‌آویو را دارند؟ تناقض در رفتار بانک‌ها به روایت مستند «کار بانک بنگاه داری نیست!» کارنامه دولت سیزدهم در تامین کالاهای اساسی طلبه‌ای خلاق، مدرسه‌ای قرآنی؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رونمایی مستند «کار بانک؛ بنگاه داری نیست!» در خبرگزاری مهر افق جدیدی از مستند‌ها را با شبکه افق تجربه کنید مستند «نومن» با روایتی از مسلمان شدن سه شهروند آلمانی «در برابر تاریکی»؛ معرفی اسطوره‌های ورزشی حامی فلسطین و ضد صهیونیسم جهانی روایتی از حذف مخالفین رژیم صهیونیستی در کافه مستند افق روایتی از کشتی گیر فوق سنگین آزاد کشورمان در تازه نفس باند تروریستی که دولتش می‌نامند! آیا می‌توانم یک ویژگی اخلاقی در خودم پیدا کنم که بسیار مهم باشد؟ «محرم دل» از افق دمشق روزهای داغ بعد از واقعه «خانه حنیفا» قصه امید در دل کوره‌های آجرپزی تاریخچه‌ای از مقاومت فلسطین در مستندهای هفتگی شبکه افق بررسی ابعاد مختلف ترور شهید اسماعیل هنیه آزادی غربی و نمایش عریان اباحه‌گری در افتتاحیه المپیک پاریس فصل دوم «نجلا» با یک ملودرام عاشقانه در قاب افق دستان کوچک، آینده‌ای بزرگ با «سلام به آینده» آنچه از عملیات مرصاد ناگفته مانده است کودک کار دیروز ، کارآفرین برتر امروز مستندهای شبکه افق از اقتصاد مقاومتی تا مفاخر ایران زمین روایتی از راهکار شهید فخری‌زاده برای زیارت حرم سیدالشهدا(ع) «داستان کافی» با روایتی از مبارزات انقلابی آیت الله کافی مستندهای آدینه شبکه افق بازخوانی موقعیت ژئوپولیتیک یمن در «چرا یمن؟»

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها