در بخش نخست، ارتباط اینترنتی با رافائل ماچادو – تحلیلگر سیاسی در برزیل – برقرار شد؛ او در گفتوگو با حسینی مجری به افق فلسطین اظهار کرد: بلینکن در حال فشار بر حماس و کشورهای عربی برای پذیرفتن توافق با رژیم صهیونیستی است و مشوقهایی را هم ارائه میکند ولی فعلا همه چیز در ابهام است چون مشخص نیست مسئله رفح و کرانه باختری چه خواهد شد ضمن اینکه تعداد زیادی از مردم غزه هنوز آوارهاند.
ماچادو افزود: رژیم صهیونیستی به اعتراضات دانشجویی در آمریکا یا مردم در دیگر کشورها اهمیتی نمیدهند البته مردم هم نباید ساکت بنشینند ولی در مجموع و با توجه به شرارت همیشگی اسرائیل، امکان حمله به رفح وجود دارد.
رفتار منفعلانه آمریکا در مورد جنگ غزه
این تحلیلگر سیاسی خاطرنشان کرد: ایالات متحده (و دولت بایدن) حالت منفعلی به خود گرفته چون آوارگی و مشکلات مردم در غزه و خاورمیانه را میبینند و مردم هم مشاهده میکنند که آمریکا اهمیتی به آنها نمیدهد.
او ادامه داد: دولت آمریکا در باتلاقی که نتانیاهو ایجاد کرده گرفتار شده ولی اگر بایدن میخواهد یک دوره دیگر هم رئیس جمهور باشد، باید کاری کند به خصوص اینکه چین و روسیه به عنوان قدرتهای جهانی، عملکرد بهتری در عرصه جهانی داشتهاند.
پس از آن گزارشی اختصاصی از غزه پخش شد و سپس مهدی آقا موسی طهرانی به مرور آخرین اتفاقات و حواشی مربوط به جنگ غزه، کرانه باختری و همچنین اعتراضات دانشجویی در آمریکا پرداخت.
پخش گزارش اختصاصی به افق فلسطین از منطقه خان یونس، بخش بعدی برنامه بود.
فکرش را نمیکردیم 200 روز بگذرد و سران کشورهای عربی تنهایمان بگذارند
موضوعاتی که در این گزارش عنوان شد شامل موضوعات زیر بود:
- اینجا و در مرکز استان خان یونس، شهروندان فلسطینی که به محل زندگی خود برگشته بودند با صحنهی عجیبی مواجه شدند، آنها دیدند که همه خانهها ویران شده و به دلیل تخریب شدید، حتی امکان برپا کردن چادر هم وجود نداشته است.
- با این حال زنان و مردانی که به خان یونس بازگشتهاند سعی دارند هر طور شده در محل خانههای ویران شده خود ساکن شوند و پیام امید را به دیگر هم وطنان خود برسانند.
- بانویی فلسطینی به خبرنگار شبکه افق میگوید: هیچ کس فکر نمیکرد 200 روز از جنگ بگذرد و سران کشورهای عربی و اسلامی ما را تنها بگذارند و صدایمان را نشوند؛ ما مشکلات زیادی داریم و مجبوریم مسافت زیادی را طی کنیم تا کمی آب غیر آشامیدنی پیدا کنیم.
حاج نادر؛ وقتی همه میرفتند او داشت میآمد
در ادامه سام ترابی - پژوهشگر مطالعات راهبردی – در استودیوی شبکه افق حضور یافت؛ او با اشاره به سالگرد درگذشت مرحوم نادر طالبزاده اظهار کرد: حاج نادر فردی بود که در اتفاقات مختلف، آبدیده و خالص شد و به جایی رسید که الان حرف زدن از کارهایش، برای خیلی از ما دشوار است.
ترابی افزود: او در دانشگاه کلمبیا و در آمریکا، در فضایی بسیار مناسب برای خیلی از افراد، زندگی و تحصیل میکرد ولی حقیقت را شناخت و به گفته خودش با هواپیمایی به ایران برگشت که فقط خودش در آن بود و چند خبرنگار، چون همه داشتند از ایران میرفتند.
این پژوهشگر مطالعات راهبردی خاطرنشان کرد: بسیاری از چنین فردی با این روحیات خوششان نمیآمد، به خصوص اینکه او علنا از انقلاب اسلامی حمایت میکرد و تجربه و تخصص خود را در اختیار جبهه انقلاب گذاشت.
نقشه آمریکا برای خراب کردن همه چیز بر سر نتانیاهو
ترابی ادامه داد: جریانی که امروز در آمریکا حاکم است، در موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی به دنبال این است که همه چیز را گردن نتانیاهو بیندازند و بحث را شخصی کنند تا ماجرا جمع شود.
این پژوهشگر مطالعات راهبردی با بیان اینکه مرحله بعدی، روی کار آوردن شخصی دیگر و مقبولتر در رژیم صهیونیستی است تا بحث کنار گذاشته شده دو کشوری را احیا کنند گفت: سناتورهای قدرتمندی مثل چاک شومر و دیگر قدرتمندان آمریکا، به یکباره بحث دیوان کیفری بینالمللی را مطرح میکنند و احتمالا برای سران حماس هم این کار را انجام دهند.
ایده همیشگی دموکراتها برای مصادره اعتراضات دانشجویی
او تصریح کرد: اعتراضات دانشجویی در آمریکا به شدت از سوی دولت بایدن مصادره شده چون دموکراتها برای پیروزی در انتخابات، به رأی اقلیتها و دانشجویان نیاز دارند.
ترابی افزود: همیشه در آمریکا، فشاری که از سوی جوانان شروع میشود به سمت حزب دموکرات جهت داده شده و مصادره به مطلوب میشود و امروز هم هیئت حاکمه ایالات متحده چون به دنبال نجات اسرائیل است همین کار را میکند.
این پژوهشگر مطالعات راهبردی تصریح کرد: وقتی موضوع به منافع ژئوپلیتیکی دنیای غرب خصوصا آمریکا میرسد، تمام اصول و قوانین خودشان را هم زیر سوال میبرند چون حفظ منافع راهبردی جهانی، اولویت اصلی آنهاست.
تشکلهایی دانشجویی و حامی فلسطین ولی وصل به دموکراتها
ترابی افزود: قطعا شروع کار اعتراضات دانشجویی در آمریکا، با نیت درست و خالصانه بوده ولی تشکلهایی در دانشگاههای آمریکا وجود دارد که مربوط به حزب دموکرات هستند و جالب اینکه یکی از آنها، تشکلی حامی فلسطین و مسلمانان است.
این پژوهشگر مطالعات راهبردی گفت: پول و عقبه لجستیکی این تشکلها که کمتر از دو هفته تمام دانشگاهها را پوشش میدهند، به افرادی بر میگردد که جزو فعالان حزب دموکرات در کنگره و دولت بر میگردد، صهیونیستهای لیبرال که چندان هم با نتانیاهو خوب نیستند و عقیده دارند او چهره اسرائیل و آمریکا را تخریب کرده است.
به گفته او، هدف این افراد و تشکلها، حفظ سیطره آمریکا در جهان ولی با چهرهای متفاوت و همراه با لبخند است.
نقش گروههای مقاومت در تامین امنیت ایران
ترابی ادامه داد: نمیتوان اقتصاد را درست کرد وقتی امنیت نداشته باشیم، مثل اینکه بخواهیم بهترین خانه را در محله دزدها و قاچاقچیها بسازیم؛ تمام گروههای مقاومت در منطقه، بخش لاینفک تامین امنیت در ایران هستند.