در بخش نخست، ارتباط اینترنتی با برونو بیکلینی – استاد دانشگاه در برزیل – برقرار شد؛ او در گفتوگو با حسینی اظهار کرد: این فقط نتانیاهو نیست که برای جنگ غزه هزینه داده، بلکه وزرای کابینه و دیگر مقامات رژیم صهیونیستی هم چنین وضعیتی دارند چون همه آنها گمان میکردند حماس طی یک یا دو ماه نابود شود و پشتیبانی مردمی خود را هم از دست بدهد؛ همه این عوامل سبب شده امروز شاهد اختلافات علنی داخل کابینه نتانیاهو باشیم.
بیکلینی افزود: حس مشترکی نسبت به فلسطین و رژیم صهیونیستی در بین کشورهای آمریکای جنوبی و لاتین وجود دارد و رگههایی از واقعیت هم در ذهن روسای جمهور آنها شکل گرفته است چون به عینه میبینیم اسرائیل چه بلایی بر سر فلسطینیها آورده است.
در ادامه مهدی آقا موسی طهرانی به مرور آخرین اخبار میدان جنگ در غزه پرداخت و سپس ارتباط اینترنتی با عباس بازدار - دبیر میز فلسطین بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیاء - برقرار شد.
پویش پرچم؛ راهکاری مردمی برای فراموش نشدن مسئله فلسطین
او در گفتوگو با حسینی مجری به افق فلسطین اظهار کرد: باید به دو اصل باور داشته باشیم، اینکه مسئله فلسطین موضوع ما هم هست و دیگر اینکه مردم، نقش مهمی در حل و فصل این مسئله دارند.
بازدار افزود: مهمترین راهبرد رژیم صهیونیستی این است که مسئله فلسطین را با ایجاد اختلاف میان مردم منطقه به فراموشی بسپرد و اینجا، نقش کلیدی مردم مشخص میشود تا اجازه چنین کاری را ندهند که نامگذاری روز قدس، یکی از ابتکارات امام خمینی(ره) برای همین مهم بود.
او ادامه داد: بعد از طوفان الاقصی که مسئله فلسطین در سطح جهان مطرح شد، اعلام موضوع ما باید دائمی باشد که یکی از راهکارهای آن، نصب پرچم فلسطین بر سر در منازل و محل کار است.
نقش انقلاب در تحول فکری شهید آوینی
مهمان برنامه امشب، حجتالاسلام عباس محسنی - پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی – بود؛ او در پاسخ به این سوال که شهید آوینی قبل و بعد از انقلاب چه تفاوتی از نظر شخصیتی و فکری داشت اظهار کرد: شهید آوینی در اوایل جوانی تم روشنفکری داشت ولی نه به معنای پیروی از مد، بلکه به خاطر روحیه جستوجوگری که داشت، سعی میکرد بیشتر موضوعات را از نزدیک تجربه کند.
محسنی افزود: رشته تحصیلی او یعنی معماری نیز نقش مهمی در آشنایی او با هنر داشت ضمن اینکه با فلسفه هم در ارتباط بود و همین مسائل سبب شد به حوزههای جدیدی ورود کند.
این پژوهشگر و نویسنده گفت: انقلاب اسلامی تحول عجیبی در آوینی به وجود آورد که میتوان گفت او نمونه کامل انسانی بود که با انقلاب، دوباره متولد شد.
توصیف عجیب شهید آوینی درباره امام خمینی(ره)
او ادامه داد: شهید آوینی، امام خمینی(ره) را نتیجه رسالت انبیای الهی میدانست و حتی در نامهای به برادرش در آمریکا نوشته بود همه آنچه درباره ویژگیهای پیامبران الهی خواندهایم، امروز در وجود امام خمینی(ره) جلوهگر شده است.
راز جمله معروف امام درباره گذشتن راه قدس از کربلا
محسنی با بیان اینکه مسئله قدس و فلسطین از همان ابتدای دوره فیلمسازی شهید آوینی و مجموعه روایت فتح، در آثار او نمود دارد گفت: همزمان با عملیات والفجر هشت، اسرائیل هم به جنوب لبنان حمله کرده بود که با اعزام مستشاران ایرانی به آنجا همراه بود و همان زمان هم امام خمینی(ره) راهبرد «راه قدس از کربلا میگذرد» را مطرح کردند؛ این موضوع در قسمتهای ابتدایی روایت فتح جلوه خاصی دارد.
این پژوهشگر حوزه انقلاب خاطرنشان کرد: شهید آوینی هم در سالهای ابتدایی دهه 60 بر این موضوع تاکید داشت که راه قدس از کربلا میگذرد و حالا در سال 1403 مردم دریافتهاند که این جمله چه معنایی داشته است.
آثار این مرد اگر امروز هم پخش شوند تازه هستند
او تصریح کرد: آن قدر اطلاعات خوب راجع به سریهای آخر روایت فتح (درباره لبنان و فلسطین) وجود دارد که اگر امروز هم از تلویزیون پخش شود، تازه و کاربردی است.
محسنی با بیان اینکه علاوه بر این، طرز تفکری که حکایت از رویارویی جبهه حق و باطل میکند، در آثار آوینی مشهود است گفت: شهید آوینی معتقد بود غرب برای حفظ استیلای خود بر جهان اسلام، جز در مواردی نیاز به حضور نظامی ندارد بلکه بیشتر شیوههایش فرهنگی و نفوذ ابتذال است.
مردی تکرار ناپذیر برای جبهه فرهنگی انقلاب
این پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی افزود: امروز عده و عُده نیروهای انقلابی نسبت به گذشته بیشتر است ولی واقعیت این است که پدیدهای مثل شهید آوینی تکرار نشده است.
او ادامه داد: ظهور معجزهای مثل سید مرتضی بعید نیست ولی عوامل زیادی باید دست به دست هم بدهند که چنین نیرویی به صورت خودجوش، وارد میدان شود و حتی میتوانم بگویم برخی عوامل دست خود او هم نبودهاند؛ او در کورانی از حوادث صیقل یافت و به گوهری تبدیل شده که میشناسیم.