در بخش نخست، مهدی آقا موسی طهرانی به مرور آخرین اخبار میدان جنگ در غزه، جنوب لبنان، کرانه باختری و یمن پرداخت و سپس ارتباط زنده اینترنتی با کوین برت – استاد دانشگاه در تونس – برقرار شد.
آمریکا میتواند ولی نمیخواهد
او در پاسخ به سوال حسینی مجری به افق فلسطین درباره توقف جنگ و نظر آمریکا در این زمینه اظهار کرد: دولت آمریکا قدرت این را دارد که جلوی جنگ و نسلکشی اسرائیلیها را بگیرد ولی زمانی که ارسال مستمر سلاح و تجهیزات از آمریکا را میبینیم، نمیتوانیم رفتارهای دوگانه کامالا هریس و جو بایدن را باور کنیم.
برت افزود: صهیونیست شدن دولت آمریکا در زمان جو بایدن بیشتر شده در حالیکه ما فکر میکردیم شاید جمهوریخواهان این ویژگی را داشته باشند.
طوفان الاقصی و بر هم زدن طرح ژئوپلیتیکی آمریکا
بعد از آن مهدی خراتیان - مدیر اندیشکده احیای سیاست – در استودیوی شبکه افق حضور یافت.
او گفت: تا قبل از هفتم اکتبر، یک طرح ژئوپلیتیکی با محوریت پیوند یورو - آتلانتیک و با مدیریت آمریکا در حال اجرا بود ولی طوفان الاقصی این معادله اقتصادی و نظامی را بر هم زد.
خراتیان خاطرنشان کرد: بعد از جنگ یوم کیپور، تنشها در منطقه علیه اسرائیل کاهش یافته بود ولی عملیات سیف القدس و مهمتر از همه طوفان الاقصی توانستند این تنشزدایی بین اسرائیل با کشورهای منطقه را از بین ببرند.
نقش آمریکا در ورود زمینی اسرائیل به جنگ غزه
این کارشناس مسائل استراتژیک گفت: آمریکا اوایل جنگ غزه با ورود زمینی صهیونیستها به این منطقه مخالف بود ولی بعدا مجوز دادند که اسرائیل تا میتواند غزه را تخریب کند، که این مسئله به اقتصاد دوره بازسازی و مباحث استراتژیک از نظر تحمیل خواستهها به مقاومت مربوط است.
به گفته او، جان کربی همان اوایل جنگ و خیلی خونسرد گفته بود اسرائیل بمباران میکند و ممکن است مردم هم کشته شوند!
چه کشورهایی در مذاکرات آتش بس جنگ غزه دخیل هستند؟
مدیر اندیشکده احیای سیاست خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی، آمریکا (شامل تیم بایدن و البته اثرگذاری غیر مستقیم بایدن)، امارات، مصر، اردن، حماس و گروههای مقاومت، تشکیلات خودگردان و فتح (محمود عباس) و مخالفان او و محور اخوانی (قطر و ترکیه) در مذاکرات آتش بس و البته در جنگ غزه دخیل هستند و هر کدامشان مطالباتی دارند.
او افزود: سه پرونده تبادل اسرا، بازسازی تشکیلات خودگردان و ابرمعامله آمریکا، رژیم صهیونیستی و سعودی، سه پروندهای هستند که همزمان در حال پیش بردن هستند.
سه هدف مهم آمریکا در مذاکرات آتشبس چیست؟
خراتیان با بیان اینکه نتانیاهو احساس میکند ترامپ متحد مطمئنتری است به همین دلیل به انتخابات آمریکا هم نیم نگاهی دارد گفت: از سوی دیگر، بایدن هم نمیخواهد حمایت لابیگری صهیونیستها را در این انتخابات از دست بدهد.
او افزود: تحقق ابرمعامله عادیسازی صهیونیستی - سعودی تا ماه ژوئن، یکی دیگر از اهداف مهم آمریکا در این مذاکرات است البته آنها قصد دارند جلوی شروع یک انتفاضه دیگر در ماه رمضان را بگیرند.
معاهده امنیتی که عربستان به دنبال آن است
مدیر اندیشکده احیای سیاست گفت: عربستان از ابر معامله صهیونیستی - سعودی به دنبال برقراری معاهده امنیتی هستند و تا زمانی که دموکراتها بر سر کار باشند، باید این معاهده به امضا برسد.
او ادامه داد: بر اساس این معاهده، اگر عربستان مورد حمله قرار بگیرند، آمریکا باید وارد عمل شود و از سعودیها حمایت کند.
طرح پیچیدهای به نام «نه عباس نه حماس»
خراتیان با بیان اینکه اماراتیها، ترکیه را با خود همراه کردهاند و یکی از گزینههای اصلی برای مشارکت در بازسازی غزه هستند گفت: امارات بر اساس نظم نوین منطقهای و سرمایهگذاری کلان در ترکیه، توانستهاند نظر ترکها را به خود جلب کنند.
این کارشناس مسائل استراتژیک افزود: طرح نه عباس نه حماس، (حذف محمود عباس و حماس) و تشکیل دولت تکنوکرات در غزه، برنامهای است که اماراتیها پیشنهاد کرده و به دنبال اجرای آن هستند البته حماس هم نشانههایی از موافقت با این طرح - در صورت تحقق حقوق مردم غزه - داشتهاند.
چرا ایران باید به مسئله مذاکرات آتش بس ورود کند؟
او افزود: آمریکا، عربستان و سایر کشورهای عربی پذیرفتهاند که حماس نابودشدنی نیست ولی باید جلوی قدرت این گروه را بگیرند.
خراتیان گفت: ممکن است درهایی به روی محور مقاومت باز شود و اگر چنین شود ما نباید منفعل باشیم، بلکه باید با قدرت رسانهای و هر آنچه داریم به صحنه بیاییم چون اگر معامله امنیتی، اقتصادی و سیاسی بزرگ صهیونیستی - سعودی شکل بگیرد، معادلات منطقه تغییر میکنند.