در بخش نخست، محسن قره شیخلو مجری فرامتن به رقم نرخ تورم سالانه اشاره کرد که به 43.6 رسیده است؛ «تورم زندگی و کار مردم را دچار مشکلات بسیار جدی کرده است» جملهای که رئیس جمهور خرداد 1400 به درستی بیان کرد و وعده داد نرخ تورم را طی دو سال به نصف کاهش داده و سپس به سمت تک رقمی شدن سوق دهد ولی حالا در سال سوم دولت سیزدهم، نرخ تورم همچنان در کانال 40 درصد بالا و پایین میشود.
حالا مردم میپرسند دولت در این دو سال چه کاری انجام داده و اصولا در سالی که به نام مهار تورم نامگذاری شده، چه برنامهای برای مهار تورم توسط دولت چیده شده است؟
بخش بعدی برنامه، میز اقتصادی و سیاسی با اجرای سید ساسان رئیسیان بود؛ در این قسمت که با موضوع چالشهای پیش روی باغ گیاهشناسی ایران روی آنتن رفت، مرتضی جابری مقدم (عضو هیئت علمی دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران) به عنوان کارشناس حضور داشت.
او اظهار کرد: باغ گیاهشناسی تفاوتی اساسی با هر باغ و پارک دیگری دارد بنابراین سخن گفتن از اینکه تغییر کاربری آن هم مثل سایر باغهاست یا حتی بحث از جابجایی باغ، کاملا اشتباه است.
این کارشناس باغ گیاهشناسی را سرمایهای ملی دانست که با نیم قرن تلاش به دست آمده است گفت: نمونه این باغ در ایران وجود ندارد و میتوان آن را میراث فرهنگی و امنیتی کشور دانست چون ژنومهای متنوعی در آن نگهداری میشود که برای امنیت غذایی کشور ضروری هستند.
او تصریح کرد: باغ گیاهشناسی در هر جای دنیا که باشد، مدیریت شهری و حاکمیت از آن مثل یک سرمایه ملی حفاظت میکنند ولی در ایران این تفکر وجود ندارد چه اینکه حتی دستگاههای مسئول این باغ را به درستی معرفی هم نکردهاند.
جابری مقدم با بیان اینکه وقتی در سال 1348 باغ گیاهشناسی در بیرون شهر تهران احداث شد عنوان کرد: این باغ کاربریهای مختلفی را نیز همراه خود به وجود آورد که از آن جمله میتوان به دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، پژوهشکده هواشناسی و علوم جوی و ... اشاره کرد.
عضو هیئت علمی دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران افزود: هیچ کدام از طرحهای تفصیلی در تهران، اجازه ساخت و ساز در حریم این باغ را مطابق آنچه امروز مد نظر شهرداری است نمیدهد، پهنههای مسکونی هم که در اطراف باغ در نظر گرفته شده تا حداکثر چهار طبقه دارای مجوز هستند و برجهای چند ده طبقه یا چند طبقه زیر سطح هیچ توجیهی ندارند.
او ادامه داد: در منطقه 22 طی فاصله زمانی 1369 تا 1396 تغییرات دمایی قال توجهی رخ داده و میتوان گفت به صورت سالیانه، 2 درجه دمای این منطقه افزایش داشته و جزایر حرارتی ایجاد شدهاند.
جابری مقدم ساخت و ساز و افزایش تراکم را عامل اصلی ایجاد جزایر حرارتی دانست و گفت: این مسئله تاثیر مستقیم روی باغ گیاهشناسی خواهد داشت.
او تصریح کرد: جانمایی باغ در این منطقه به خاطر ورزش بادهای کوهپایهای تهران، خاک مناسب و وضعیت آب زیرسطحی قابل قبول بوده که موجب شده بعد از 50 سال، گونههای گیاهی مختلفی از سراسر دنیا در آنجا قابلیت بقا داشته باشند؛ با بسته شدن این شرایط از طریق بلندمرتبهسازیهای عجیب و غریب، این فرصت از دست میرود.
مخاطبان شبکه افق میتوانند پیشنهاد، انتقاد و هرگونه مسئلهای در مورد این برنامه را از طریق سامانه پیامکی 100076 ارسال کنند.
فرامتن را میتوانید از طریق شناسه @faramatn_ir در پیامرسانهای «بله» و «روبیکا» دنبال کنید.