برنامه 360 درجه با موضوع اطلاعات نادرست و دروغرسانی در شبکههای اجتماعی از شبکه افق پخش شد.
حجم زیاد اطلاعات موجود در شبکههای اجتماعی میتواند برای ما بسیار مضر باشد. اولین ویژگی بمباران اطلاعاتی در شبکههای اجتماعی، بدون فایده بودن و نادرست بودن بسیاری از اطلاعات است. اکثر این اطلاعات منبع مشخصی ندارد.
بهترین روش برای در امان بودن از بمباران اطلاعاتی، حذف کردن چیزهای به درد نخور است. اولین قدم برای در امان بودن از اطلاعات نادرست، شناخت آنها است.
اطلاعات موجود در فضای مجازی به دو دسته تقسیم میشود: دسته اول اطلاعات نادرست و غلطی که به عنوان واقعیتهای علمی بیان میشوند در حالی که هیچ منبع درستی ندارند. دنیای اینرنت پر از اطلاعات غلط و نادرست است.
دسته دوم اطلاعات مربوط به دروغپردازیهای رسانهای است که اطلاعات این دسته نیز مانند دسته غلط و نادرست است اما کسانی که در این دسته هستند، میدانند که اطلاعاتی که ارائه میکنند، غلط و دروغ است و عمدا این اخبار را پخش میکنند.
سرعت بالای انتقال اطلاعات، یکی از دلایل دروغ پردازی در فضای مجازی است که با توجه به همین سرعت بالا، کسی وقت کامل برای بررسی صحت اخبار منتشر شده را ندارد.
حوادث اجتماعی و سیاسی بهترین بستر برای تولید خبرهای دروغین است. همزمان با جو مشتنج بعد از این حوادث، حجم دروغ پردازی افزایش مییابد. ایجاد شایعه درباره موضوعات ناشناخته نیز مانند حوادث سیاسی و اجتماعی به سرعت پخش میشود که از جمله این موضوعات ناشناخته میتوان به کرونا اشاره کرد.
سوار شدن روی موج خشم و عصبانیت مردم یکی دیگر از راههای گسترش خبرهای ساختگی است. همچنین یکی دیگر از راههای گسترش اخبار دروغین، استفاده از اینفلوئنسرها است. آنان میتوانند یکی از راههای اثرگذار است.
یکی از اهداف اصلی ساخت اخبار ساختگی، مسائل سیاسی است. نزدیک انتخابات تعداد اخبار جعلی به شدت افزایش مییابد تا به واسطه آن گروهی، گروه دیگر را از راه به در کند و در انتخابات پیروز شود. برای این کار از هر ابزاری استفاده میشود.
اخبار ساختگی و دروغ اگر کنترل نشود به یک سندروم دنیای کثیف میشود که نمایش بیش از حد خشونت و قتل و ... باعث میشود در میان مردم طبیعی شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده، اخبار ساختگی برای دولتها و کشورهای مختلف به حدود 70 دولت رسیده است و گریبان خود صاحبان رسانه را گرفته است.