برنامه فرامتن با موضوعات فرهنگی و اجتماعی روز سه شنبه از شبکه افق پخش شد.
در بخش میز فرهنگ و هنر به موضوع پوشش رسانهای اربعین و با حضور علی علوی، دبیر کمیته اطلاعرسانی و مستندسازی ستاد مرکزی اربعین به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: در حوزه محتوا رسانه ملی باید هر سال متناسب با شعار سال اربعین به جمعبندی محتوا برسد. برنامه دوم سازمان، هماهنگ کردن برنامههای مختلف بر اساس برنامهریزیهای رسانه و بر عکس است. رسانه ملی بر روی ساخت مستندهای فاخر و ماندگار تاکید دارد. مستند سازهای گمنامی هم وجود دارند که اهل معرفت هستند و پای کار میآیند و مستندهای آنان بسیار فاخر، تاثیرگذار و ماندگار است.
پیادهروی اربعین به خودی خود یک رسانه متنوع است که تمام ظرفیتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را دارد. ما در برنامهسازیها شور وشعور حسینی را مدنظر قرار دادیم و بیش از 100 برنامه محتوایی از 165 شبکه تلوزیونی تدارک دیدهایم که برنامه سازی کنند و در آخر شور حسینی به شعور حسینی منجر شود؛ یعنی برنامه هایی که هدف آنها معرفت شناسی است.
وی افزود: 3 سال است که بعد خارجی حماسه اربعین را برجسته کردهایم. شبکههای تلوزیونی جبهه مقاومت، برخی رسانه های اروپایی و رسانه بی بی سی ورد این مراسم را پوشش میدهند؛ هر چند که ممکن است در این بین روایت خودش را هم به کار ببرد.
100 بلاگر مشهور دنیا برای پوشش اربعین در فضای مجازی و پیام رسانها هماهنگ شدهاند. همینطور 25-30 نفر از هنرمندان مشهور کشور نیز در اربعین حسینی حضور خواهند داشت.
بخش بعدی این برنامه به خبرهای خوب 24 ساعت گذشته ایران اختصاص داشت و به این خبرها اشاره شد: افتتاح کارخانه تولید دستکشهای جراحی در ملایر، ایجاد اشتغال 15 هزار نفر توسط شیلات مازندران، راه اندازی 41 نیروگاه تجدیدپذیر در 2 سال، افتتاح اولین هنرستان فنی و حرفه ای مستقل عشایری کشور در یاسوج.
در بخش بعدی این برنامه نیز به موضوع بورسیه صنعتی در دفترچههای کنکور و با حضور سیدسلمان سیدافقهی، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: یکی از موضوعات بسیار مهم در بحث افزایش اثربخشی نخبگان این است که آنها را در حوزه اشتغال حمایت و کمک کنیم. یکی از چالشهای مهم به ویژه در گروه نخبگان اشتغال است. طبعا تمام نخبگان را نمیتوانیم در بخش دولتی مشغول به کار کنیم ولی خب میشود طیف زیادی در اقتصاد و بخش خصوصی مشغول شوند. طرح بورسیه صنعتی بر اساس این نیاز و چالش به وجود آمده است تا بتوانند در دوره دانشجویی در یک یا چند شرکت متناسب رشته تحصیلی معرفی شوند و مشغول به کار شوند. مزیت این طرح این است که دانشجو از زمان تحصیل با فضای صنعت آشنا میشود.
وی افزود: انتظارات از هر نخبه در هر سنی متفاوت است در سن دانش آموزی رتبه برتر کنکور نشان دهنده نخبه بودن است. در لایه دانشگاه انتظار از نخبه، این است که بتواند یک مسالهای را از کشور حل کند. هر چقدر میزان تحصیلات نخبه ادامه پیدا کند، انتظارات ما هم بالا میرود، لذا انتظار میرود یک مشکلی را از مشکلات فناوری، صنعتی اقتصادی کشور حل کند و در انتهای مسیر از نخبه انتظار داریم که بتواند یک نظریهای را در یک حوزه از علم بتواند ارائه دهد.
سیدافقهی افزود: همانطور که رهبر معظم انقلاب هم فرمودند، گاهی اعطای هزینه مستقیم به نخبه ممکن است ضرر آفرین باشد و باید بجای آن شرایط کاری مناسب نخبگی فراهم شود. اگر نخبه را در سطحی که میتواند و متناسب با ظرفیتهای او به خدمت گرفته نشود، اسراف کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از آسیبهای نظام ما دیوان سالاری است که باید افرادی در دولت حضور داشته باشند که خوش فکر باشند و بتوانند مشکلاتی که کشور در آن قرار دارند، راه حل آن را ارائه کنند.
سیدافقهی گفت: باوجود اینکه آمار مهاجرت از 1.5 درصد به 3 درصد رسیده است، اما 40 درصد از این مهاجران به کشور باز میگردند. نخبگان نباید وظیفه خود را نسبت به کشور فراموش کنند. به همان میزان که از نخبه حمایت میکنیم آنها باید وظیفه خود را نسبت به کشور انجام دهند. برخی از جامعه دانشگاهی معتقد هستند که نباید از نخبگان حمایت کرد. نظام آموزشی رایگان ما یکی از بهترین نظامهای آموزشی دنیا برای تبدیل شدن به نخبه است.