برنامه 360 درجه با موضوع دستیار هوشمند مجازی روز پنجشنبه از شبکه افق پخش شد.
دستیار مجازی هوشمند، یک هوش مصنوعی است که کاربر می تواند به صورت صوتی یا متنی به آن دستور بدهد و آن دستورات را انجان دهد.
دستیار هوشمند مجازی می تواند به جای کاربر خیلی کارها را انجام دهد مثلا کنترل اشیا را به دست بگیرد به جای شما ایمیل بزند و حتی لیست قرارهای کاری را مدیریت کند.
اولین دستیار هوشمند در سال 1960 ساخته شد و اسم آن الایزا بود. یک ربات مکالمه خیلی ساده بود و توسط یک نابغه آلمانی علم رایانه به نام جوزف ویزنبام در دانشگاه «MIT» آمریکا ساخته شده بود. این ربات با استفاده از الگوریتم های پیچیده می توانست جملاتی که توسط انسان تایپ می شود را جواب بدهد.
در اکتبر سال 2011 شرکت اپل یکی از معروف ترین دستیارهای مجازی را برای دستگاه های خود به نام سیری عرضه کرد. سیری امکانات بسیار زیادی داشت و هر سال توسط این شرکت بروزرسانی شد.
در حال حاضر بازار دستیارهای مجازی هوشمند در اتحصار اپل ، آمازون، مایکروسافت و گوگل است. دستیار مجازی آمازون به نام الکسا بیشتر از دیگر دستیارها سر و صدا کرده است و سال 2014 عرضه شد. اولین بار در یک دستگاه پخش صدا به نام اکو مورد استفاده قرار گرفت که بلندگوی هوشمند بود. الکسا می تواند زبان انسان ها را تشخص بدهد و فقط با صدا کردن اسمش فعال شود.
مهمترین ویژگی الکسا این است که می شود روی دستگاه های مختلف نصب شود تا کاربرهای بیشتری از آن استفاده کنند.
در حال حاضر مدل های مختلفی از دستیار هوشمند مجازی وجود دارد. دسته اول به صورت نرم افزار هستند و به راحتی می توان روی گوشی و غیره نصب شوند. دسته دوم به صورت تحت وب و به صورت سایت اینترنتی عرضه می شوند و با وصل شدن به اینترنت می توان از آنها استفاده کرد.
دسته سوم دستیارهای هوشمندی هستند که به صورت دستگاه های هوشمند مستقل ساخته شده اند مثل بلندگوهای بدون سیم که می توانند صدای انسان را تشخصی دهند و به دستوراتش عمل کنند. دسته آخر هم مثل یک هاب همزمان چند دستیار هوشمند دیگر را کنترل کنند که اکثرا برای کنترل لوازم خانگی هوشمند استفاده می شوند.
سال 2013 اسپات جونز یک فیلم علمی تخیلی به نام او ساخت که درباره آینده یک فناوری بود. داستان فیلم در سال 2025 اتفاق افتده بود و قصه یک مرد تنها و غمگین به نام تئودور را نشان می داد که تنهاییش را با دستیار هوشمند مجازیش یعنی سامانتا پر می کند.
روزنامه گاردین سال 2020 در یک مقاله نوشت که 14 درصد کاربران الکسا به شدت به آن وابسته شده اند.
در حال حاضر در دسترس ترین دستیار در کشور ، دستیار هوشمند مجازی گوگل است که از زبان فارسی پشتیبانی نمی کند و خیلی به کار کاربران ایرانی نمی اید.