مشاهده خبر

دو شنبه 30 مرداد 1402

پاسخ به یک شبهه در مورد واژه «کودتا»ی 28 مرداد

برنامه وارونگی با موضوعات اجتماعی و فرهنگی و با هدف پاسخگویی به شبهات مطرح شده، روز شنبه از شبکه افق پخش شد.

0

در بخش اول این برنامه به اخبار جعلی منتشر شده در 24 ساعت گذشته از سوی رسانه‌های معاند پرداخته شد که از جمله این خبرها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: انتقال بازار تهران به نقطه دیگری از شهر،  ادغام شدن یکی از بانک های خصوصی زیان ده، سامانه یکپارچه خودرو

در بخش بعدی این برنامه به موضوع شبهات کودتای انگلیسی آمریکایی 28 مرداد و با حضور دکتر جواد منصوری، مورخ و به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.

منصوری درباره شبهاتی که برخی درباره لفظ کودتا به کار می برند گفت: اینکه برخی می گویند کودتا نیست و شورش و اسامی دیگری را انتخاب می کنند در واقع جنگ بی فایده لفظی است. از شهریور 1320 که ایران اشغال شد و بعد که جنگ تمام شد، آمریکا به عنوان یک برنده جنگ جهانی دوم به عنوان استعمارگر جدید و به عنوان یک قطب قدرت نو پدید، وارد صحنه شد.

یکی از موضوعات خیلی حائز اهمیت این است که این قدرت نوپدید باید هزینه این امپراطوری را تامین کند، اما از کجا؟ از نفت.  نفت در خلیج فارس است بنابراین برنامه آمریکا تسلط کامل بی چون و چرا برای سلطه بر نفت و بر حکومت های این منطقه که نفتشان را ببرد و بر مردم این منطقه که آنها را با استفاده از به سرکوب، به سلطه آمریکا قانع کند. نفت را ببرد و بازار ایران و حکومت ایران را داشته باشد.

وی ادامه داد: مسئله دوم این است که آیا کودتا حتما شکل نظامی باید داشته باشد؟ قطعا خیر، انواع کودتا امروز مطرح است از کودتای رسانه گرفته تا کودتای انتخابات و غیره. همانطور که در جریانات سال 1401 رسانه های غربی و غرب تمام قضایا را به عنوان کودتا مطرح می کردند.

یقوب توکلی، مورخ مهمان دیگری برنامه بود که از طریق تماس تلفنی در این گفت‌وگو شرکت کرد.

او درباره عواملی که به آمریکا و انگلستان برای این کودتا یاری دادند، گفت: انگلستان زیرساخت‌هایی برای سلطه در ایران تاسیس کردند، این زیر ساخت ها در عرصه های مختلف قرار داشتند، من جمله در ارتش در مجلس و غیره. متاسفانه تمایل به خدمت به دشمن سرسپردگی انقدر در ایران گسترش پیدا کرده بود که در طیف های مختلف در کودتا همکاری کردند، این کودتا علیه ملت ایران و علیه منافع ما اتفاق افتاد این سلطه آنقدر عمیق بود که باعث رقم خوردن این اتفاق شد.

وی درباره شبهه موافقت آیت‌الله کاشانی برای کودتا گفت: هم نامه آیت‌الله کاشانی و هم روند تحولاتی که اتفاق افتاد نشان می‌دهد نه ایشان موافق کودتا بود و نه مصدق.

توکلی خاطنشان کرد: در عرصه های مختلف تلاش های زیادی برای تطهیر آمریکا از انجام این کودتا و این اقدام خشونت بار علیه مردم ایران وجود دارد. این البته پروژه، یک پروژه مشترک آمریکا و انگلیس بود و سلطه کامل آمریکایی ها بعد از این پروژه شکل گرفت.

این مورخ گفت: واقعیتی که وجود دارد این است که من به عنوان یک معلم تاریخ باید آن را بگویم، بزرگان ما در آن دوره واقعیت‌های سلطه را به طور کامل متوجه نبودند و تصور می‌کردند اگر نفت ملی بشود مشکل حل خواهد شد اما برعکس اساسی که وجود داشت، اساس سلطه بود.

منصوری در ادامه درباره علت اعتماد به آمریکا گفت: زمینه‌های ذهنی در این موضوع وجود داشت، به این معنا که آمریکایی‌ها تبلیغ کردند که اگر بیاییم برای شما آزادی و توسعه می‌آوریم و خودشان را پرچمدار توسعه و آزادی برای جانشینی استعمارگران اروپایی قرار دادند؛ این بر ذهن بخشی از دولت‌مردان ما و روشنفکرهای اینجا تاثیر گذاشت. نکته حائز اهمیت این است که ایران علاوه بر نفت، جایگاه جغرافیایی مهم دنیا را دارد و یکی از سه نقطه بزرگ دنیا است. لذا تسلط بر ایران یعنی تسلط بر کل غرب آسیا، آفریقا و شرق آسیا بود به همین دلیل سفارت آمریکا در تهران مدیریت روابط کل با این منطقه را داشت.

به گفته این کارشناس تاریخ، مصدق به عنوان یک آدم نسبتا خوشبین به غرب و نظام غرب باور کرد که اگر آمریکا بیاید برای این مملکت آزادی و توسعه می‌آورد و در عمل دیدیم که ساواک را آوردند و ارتش ضعیف.

آخرین اخبار

صنعت هزار توی خودرو در ایران: شرکت‌هایی که به جای ایمن‌سازی، گاوداری می‌کنند مجموعه مستند «خسته نباشید» به روی آنتن افق سیما مهرآفرین؛ روایتی جدید از بزرگراه همت سفر به اعماق ایران با شبکه افق؛ از رخ مادر تا پرده‌خوانی سینمای دفاع مقدس عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟ بررسی جریان شناسی حوادث حوزه مروی از ابتدا تا کنون اگر بنیانگذار تلگرام به جای فرانسه در ایران دستگیر می‌شد، رسانه‌ها چه می‌کردند؟ پذیرایی از زائران عراقی حرم رضوی در «السلطان» فرشتگان؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رازهای رهبری حزب الله به روی آنتن افق پخش مستندهای «قطعه‌ای از بهشت» و «السلطان» به مناسبت شهادت امام رضا(ع) مجموعه مستند «تجربه ماندگار» یک یادگاری برای روزگار آینده‌مان «ظهر داغ تابستان؛ خیابان پاستور» در شبکه افق روایتی متفاوت از شکل گیری حزب الله لبنان در مستند «حبیب مقاومت» داستان «الکترو دوستی» نوجوان کرمانی از قاب شبکه افق «یکه سوار»، داستان یک انقلابی ناشناخته «آقای دادستان» از شبکه افق «سفره داران» با روایتی از خادمی جانبازان دفاع مقدس «یک سال پاکی» برای زائر حسین(ع) شدن از اربعین تا مبارزه با طاغوت پهلوی؛ هفته‌ای پر بار با مستندهای شبکه افق یک قدم باقی ست تا آن اجتماع قلب‌ها چرا آمریکایی‌ها به دنبال آتش‌بس در مذاکرات دوحه نیستند؟ رونمایی از یک مستند چالشی و مطالبه‌گر/ کار بانک بنگاهداری نیست! مستند «تنبیه» به روی آنتن افق سیما/ چه تسلیحاتی انتظار رسیدن به خاک تل‌آویو را دارند؟ تناقض در رفتار بانک‌ها به روایت مستند «کار بانک بنگاه داری نیست!» کارنامه دولت سیزدهم در تامین کالاهای اساسی طلبه‌ای خلاق، مدرسه‌ای قرآنی؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رونمایی مستند «کار بانک؛ بنگاه داری نیست!» در خبرگزاری مهر افق جدیدی از مستند‌ها را با شبکه افق تجربه کنید مستند «نومن» با روایتی از مسلمان شدن سه شهروند آلمانی «در برابر تاریکی»؛ معرفی اسطوره‌های ورزشی حامی فلسطین و ضد صهیونیسم جهانی روایتی از حذف مخالفین رژیم صهیونیستی در کافه مستند افق روایتی از کشتی گیر فوق سنگین آزاد کشورمان در تازه نفس باند تروریستی که دولتش می‌نامند! آیا می‌توانم یک ویژگی اخلاقی در خودم پیدا کنم که بسیار مهم باشد؟ «محرم دل» از افق دمشق روزهای داغ بعد از واقعه «خانه حنیفا» قصه امید در دل کوره‌های آجرپزی تاریخچه‌ای از مقاومت فلسطین در مستندهای هفتگی شبکه افق بررسی ابعاد مختلف ترور شهید اسماعیل هنیه آزادی غربی و نمایش عریان اباحه‌گری در افتتاحیه المپیک پاریس فصل دوم «نجلا» با یک ملودرام عاشقانه در قاب افق دستان کوچک، آینده‌ای بزرگ با «سلام به آینده» آنچه از عملیات مرصاد ناگفته مانده است کودک کار دیروز ، کارآفرین برتر امروز مستندهای شبکه افق از اقتصاد مقاومتی تا مفاخر ایران زمین روایتی از راهکار شهید فخری‌زاده برای زیارت حرم سیدالشهدا(ع) «داستان کافی» با روایتی از مبارزات انقلابی آیت الله کافی مستندهای آدینه شبکه افق بازخوانی موقعیت ژئوپولیتیک یمن در «چرا یمن؟»

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها