مشاهده خبر

دو شنبه 30 مرداد 1402

پاسخ به یک شبهه در مورد واژه «کودتا»ی 28 مرداد

برنامه وارونگی با موضوعات اجتماعی و فرهنگی و با هدف پاسخگویی به شبهات مطرح شده، روز شنبه از شبکه افق پخش شد.

0

در بخش اول این برنامه به اخبار جعلی منتشر شده در 24 ساعت گذشته از سوی رسانه‌های معاند پرداخته شد که از جمله این خبرها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: انتقال بازار تهران به نقطه دیگری از شهر،  ادغام شدن یکی از بانک های خصوصی زیان ده، سامانه یکپارچه خودرو

در بخش بعدی این برنامه به موضوع شبهات کودتای انگلیسی آمریکایی 28 مرداد و با حضور دکتر جواد منصوری، مورخ و به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.

منصوری درباره شبهاتی که برخی درباره لفظ کودتا به کار می برند گفت: اینکه برخی می گویند کودتا نیست و شورش و اسامی دیگری را انتخاب می کنند در واقع جنگ بی فایده لفظی است. از شهریور 1320 که ایران اشغال شد و بعد که جنگ تمام شد، آمریکا به عنوان یک برنده جنگ جهانی دوم به عنوان استعمارگر جدید و به عنوان یک قطب قدرت نو پدید، وارد صحنه شد.

یکی از موضوعات خیلی حائز اهمیت این است که این قدرت نوپدید باید هزینه این امپراطوری را تامین کند، اما از کجا؟ از نفت.  نفت در خلیج فارس است بنابراین برنامه آمریکا تسلط کامل بی چون و چرا برای سلطه بر نفت و بر حکومت های این منطقه که نفتشان را ببرد و بر مردم این منطقه که آنها را با استفاده از به سرکوب، به سلطه آمریکا قانع کند. نفت را ببرد و بازار ایران و حکومت ایران را داشته باشد.

وی ادامه داد: مسئله دوم این است که آیا کودتا حتما شکل نظامی باید داشته باشد؟ قطعا خیر، انواع کودتا امروز مطرح است از کودتای رسانه گرفته تا کودتای انتخابات و غیره. همانطور که در جریانات سال 1401 رسانه های غربی و غرب تمام قضایا را به عنوان کودتا مطرح می کردند.

یقوب توکلی، مورخ مهمان دیگری برنامه بود که از طریق تماس تلفنی در این گفت‌وگو شرکت کرد.

او درباره عواملی که به آمریکا و انگلستان برای این کودتا یاری دادند، گفت: انگلستان زیرساخت‌هایی برای سلطه در ایران تاسیس کردند، این زیر ساخت ها در عرصه های مختلف قرار داشتند، من جمله در ارتش در مجلس و غیره. متاسفانه تمایل به خدمت به دشمن سرسپردگی انقدر در ایران گسترش پیدا کرده بود که در طیف های مختلف در کودتا همکاری کردند، این کودتا علیه ملت ایران و علیه منافع ما اتفاق افتاد این سلطه آنقدر عمیق بود که باعث رقم خوردن این اتفاق شد.

وی درباره شبهه موافقت آیت‌الله کاشانی برای کودتا گفت: هم نامه آیت‌الله کاشانی و هم روند تحولاتی که اتفاق افتاد نشان می‌دهد نه ایشان موافق کودتا بود و نه مصدق.

توکلی خاطنشان کرد: در عرصه های مختلف تلاش های زیادی برای تطهیر آمریکا از انجام این کودتا و این اقدام خشونت بار علیه مردم ایران وجود دارد. این البته پروژه، یک پروژه مشترک آمریکا و انگلیس بود و سلطه کامل آمریکایی ها بعد از این پروژه شکل گرفت.

این مورخ گفت: واقعیتی که وجود دارد این است که من به عنوان یک معلم تاریخ باید آن را بگویم، بزرگان ما در آن دوره واقعیت‌های سلطه را به طور کامل متوجه نبودند و تصور می‌کردند اگر نفت ملی بشود مشکل حل خواهد شد اما برعکس اساسی که وجود داشت، اساس سلطه بود.

منصوری در ادامه درباره علت اعتماد به آمریکا گفت: زمینه‌های ذهنی در این موضوع وجود داشت، به این معنا که آمریکایی‌ها تبلیغ کردند که اگر بیاییم برای شما آزادی و توسعه می‌آوریم و خودشان را پرچمدار توسعه و آزادی برای جانشینی استعمارگران اروپایی قرار دادند؛ این بر ذهن بخشی از دولت‌مردان ما و روشنفکرهای اینجا تاثیر گذاشت. نکته حائز اهمیت این است که ایران علاوه بر نفت، جایگاه جغرافیایی مهم دنیا را دارد و یکی از سه نقطه بزرگ دنیا است. لذا تسلط بر ایران یعنی تسلط بر کل غرب آسیا، آفریقا و شرق آسیا بود به همین دلیل سفارت آمریکا در تهران مدیریت روابط کل با این منطقه را داشت.

به گفته این کارشناس تاریخ، مصدق به عنوان یک آدم نسبتا خوشبین به غرب و نظام غرب باور کرد که اگر آمریکا بیاید برای این مملکت آزادی و توسعه می‌آورد و در عمل دیدیم که ساواک را آوردند و ارتش ضعیف.

آخرین اخبار

مزد خدمت یک خادم کافه مستند به صرف یک فنجان تحلیل «خوبان عالم» روایتی از دو شهید شاهچراغ آیا حماس در معادلات آینده فلسطین نقش خواهد داشت؟ زندگی شهیدِ نخبه «شاه‌چراغ» از قاب افق سیما شبکه افق سیما با روایتی از شهدای شاهچراغ مستند "بهنام 30 سال بعد" روایت زندگی و شهادت بهنام محمدی مقاومت نه یک گروه که یک فرهنگ است روایتی مستند از شهدای غیرایرانی سوریه مستند «شباهنگ» برای اولین بار به آنتن سیما رسید همه چیز درباره کریدور IMEC؛ برنامه ایران چیست؟ «خانه پوچ» برای اولین بار به آنتن افق رسید «زیتون سرخ» از امروز روی آنتن افق سیما رنگ و بوی مقاومت در مستندهای افق روایت مستند یک دفاع تاریخ‌ساز روایت ۲۴ ساعت با «به افق فلسطین» مجموعه مستند «باروت و بیروت» روایتی از نبرد این روزها در ضاحیه آیا حزب‌الله بعد از ترور فرماندهان دچار مشکل خواهد شد؟ «به افق فلسطین» از طوفان الاقصی تا وعده صادق همانندی این روزهای لبنان با تابستان ۱۳۶۰ طوفان الاقصی و موج بیداری دینی در دنیای اسلام نماهنگ «به افق فلسطین» در سالگرد ۷ اکتبر منتشر شد یک سال از تولد «به افق فلسطین» تلویزیون می‌گذرد شبکه افق حضور سردار قاآنی را در برنامه «به افق فلسطین» تکذیب کرد اکران کمپین محیطی «جهان به افق فلسطین» در سطح کشور جنایات رژیم صهیونیستی در مستند «منهای ۷۵» پخش سریال «طلوع فجر» در اولین سالگرد عملیات طوفان الاقصی + تیزر «به افق فلسطین» یک برنامه پر مخاطب شجاعت و درایت تؤامان یک رهبر مستند «وداع با اسلحه» در کافه مستند ۲۴ ساعت به افق فلسطین؛ بزرگداشت سالگرد برنامه‌ای که تاریخ‌ساز شد از قانا تا بیروت روایت پیروزی مقاومت نبردی نهایی برای صهیونیست‌ها و مقاومت «مرزهای مقاومت» به کافه مستند رسید وقتی ترور جواب نمی‌دهد «نسیم حیات» روایتی از ۳۳ روز مجاهدت در برابر پنجمین ارتش قدرتمند دنیا روایت «قدر‌ مطلق» از یک جنایت رژیم صهیونیستی «قهرمانان مقاومت» با روایتی از شهید ابو مهدی المهندس به روی آنتن افق مستند اسرائیلیسم در کافه مستند تدارک ویژه شبکه افق در پی شهادت سیدحسن نصرالله راه او و هدف او جاری است فصل جدید سلام به آینده در راه است مستند بانو؛ روایتی از ایثارگری یک مادر شهید وقتی ثانیه شمار عمر صهیونیست‌ها چمشک می‌زند از تجهیزات بنجل غربی تا تشکیل یگان زرهی سپاه «سلام به آینده» چطور استعدادها را شناسایی کرد/ نخبگانی که کمتر دیدیم ویژه برنامه «جهان‌آرا» در هفته دفاع مقدس مروری بر زندگی علما در مستند «سعادتمندان» یادی از شهیدان کشوری و شیرودی در سریال «سیمرغ» اسناد منتشر نشده جنگ روی میز شبکه افق

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها