مشاهده خبر

سه شنبه 28 شهریور 1402

فرهنگستان برای زبان فارسی چه کرده است؟

عضو فرهنگستان زبان فارسی گفت: امروز این ضرورت ایجاد شده است که سازمانی مانند فرهنگستان زبان فارسی، بار نگاهداشت زبان فارسی را نمی‌تواند به تنهایی حمل کند و این اواخر به این نتیجه رسیده شد که فرهنگستان به تنهایی نمی‌تواند این زبان را پاسداری کند.

0

برنامه فرامتن با موضوعات فرهنگی و اجتماعی روز دوشنبه از شبکه افق پخش شد.

در بخش اول این برنامه به خبرهای خوب 24 ساعت گذشته در ایران پرداخته شد که از جمله این خبرها می‌توان به این موارد اشاره کرد: ثبت جهانی کاروانسراهای ایران، بهره‌برداری از 266 طرح آموزشی در سه استان کشور، مراجعه 4846 نفر در خراسان جنوبی برای نذر خون، آب‌رسانی به 15 روستای کردستان

در میز فرهنگ و هنر این برنامه به موضوع مجمع حقوقدانان انقلاب اسلامی و با حضور مهدی حاجی ملاعلی کنی دبیر مجمع حقوقدانان انقلاب اسلامی به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.

وی درباره فعالیت این مجمع گفت: ما یک مجموعه مردم نهاد هستیم که وظیفه خود را احقاق حقوق مردم توسط جامعه نخبگانی می‌دانیم. ما اگر بخواهیم بن‌بست‌های جامعه را برطرف کنیم، راه کار آن بازسازی حکمرانی مردم در جامعه است.

این حقوقدان گفت: آگاهی بخشی یکی از محورهای برنامه‌های مجمع است و ما تلاش می‌کنیم که در میدان نیز حضور پیدا کنیم و در جریان‌های مختلف اجتماعی کمک کنیم.

در بخش بعدی این برنامه به موضوع نگاه‌داشت زبان فارسی و با جضور حسینعلی رحیمی، عضو هیئت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.

وی گفت: ما سه دوره فرهنگستان داشتیم، از سال  1314 تا 1332 که از آن به عنوان فرهنگستان اول یاد می‌شود، از 1349 تا 1357 که فرهنگستان دوم و از انقلاب تا به امروز که فرهنگستان سوم را داریم که کشور ما جزء معدود کشورهایی است که در حوزه برنامه‌ریزی زبان سابقه طولانی دارد. تجربیاتی را که ما از 1314 تا به امروز داریم بی‌سابقه است و البته در دوره‌های مختلف این فعالیت‌ها فرازونشیب داشته است.

رحیمی گفت: یکی از پشتوانه‌های ما ادبیات غنی است که داریم و از این نظر جزء زبان‌های یگانه دنیا به شمار می‌رویم. زبانی که اینقدر آثار و شاه‌کارهای مهمی را خلق کرده باشند، در دنیا کاملا بی‌سابقه است که ما بسیار ساده از کنار آن می‌گذریم.

وی گفت: درباره زبان فارسی دو دیدگاه وجود دارد: دیدگاه اول این است که زبان فارسی جمله مغلولان را پشت سر نهاده و تمام تاریخ را درنوردیده و همچنان استوار است و این قدرت زبان فارسی است که می‌تواند خود را نگه دارد، دیدگاه دوم نیز این است که زبان فارسی در معرض خطر است که حمله‌های زیادی به آن می‌شود و در معرض انقراض است. زبان فارسی در هیچ دوره‌ای از تاریخ خودش با این حمله‌ها و آسیب‌ها مثل امروزه مواجه نبوده است.

وی گفت: امروز این ضرورت ایجاد شده است که سازمانی مانند فرهنگستان زبان فارسی، بار نگاهداشت زبان فارسی را نمی‌تواند به تنهایی حمل کند و این اواخر به این نتیجه رسیده شد که فرهنگستان به تنهایی نمی‌تواند این زبان را پاسداری کند.

این کارشناس زبان فارسی افزود: ما نیاز داریم برای واژه‌های بیگانه، واژه معادل داشته باشیم اما ساحت‌های دیگری نیز وجود دارد که باید به آن توجه شود و تنها واژه‌گزینی کفایت نمی‌کند و به کارهای فرهنگی نیز نیاز هست.

وی گفت: یکی از معیارهایی که برای معادل‌گزینی واژگان وجود دارد این است که اگر یک واژه‌ای مدت زمان زیادی در ادبیات فارسی وجود داشته باشد، به آن تابعیت زبان فارسی داده می‌شود و ما هیچ‌گاه به نحوی پالایش زبانی نمی‌کنیم که دیگر نتوان اشعار و ادبیات گذشته غیر قابل فهم شود.

وی گفت: تلقی نادرستی از گردش کار واژه گزینی وجود دارد و حتی در فضای مجازی نیز گفته می‌شود که مثلا رییس فرهنگستان گفته است که از امروز بجای فلان واژه از واژه دیگری استفاده شود در حالی که برای معادل‌یابی واژگان کارگروه‌های متعدد و متشکل از پژوهشگران و متخصصان وجود دارد و متخصصان هر رشته، واژه‌گزینی را انجام می‌دهند.

آخرین اخبار

کریدورهای پول‌ساز در راه ایران «عالی نسب» مهمان افق می‌شود پخش «محمد رسول الله» از افق «اهل گنبد» به روی آنتن افق می‌رود فناورانه، روایت توانمندی‌ شرکت‌های دانش بنیان سلامت اعضای بدن در گروه سلامت معده لزوم تشکیل اتحادیه رسانه‌ای بین کشورهای مسلمان چالش‌های یک شغل مهم در آبادان به روایت مستند «گلافی» «رزم نامه» روایتی از موفقیت ادبیات پایداری پس از انقلاب دیپلماسی توییتری! مستند نسل سوم، روایتی از کارآفرینی فرزندان شهدا مستندی محرمانه به روی آنتن شبکه افق می‌رود برنامه‌های تلویزیونی این هفته شبکه افق برای تاریخ، نگاهی به ابعاد وقایع پس از انقلاب اسلامی سلام به آینده، سبک مهارت محوری برای رشد فرزندان ایران فصل دوم «سلام به آینده» به شبکه افق می‌رود چرا ایرلاین‌های ایرانی سفرهای خارجی را ترجیح می‌دهند؟ دست‌ورزی‌های شفابخش شبکه افق میزبان فرمانده «غریب» می‌شود روایت تاسیس شبکه المنار لبنان بر روی آنتن افق سیما مستندی درباره تنها بازمانده «امید» تغذیه‌های مناسب برای میان وعده بچه مدرسه‌ای ‌ها برای تاریخ، نگاهی به تاریخچه عملیات‌های دفاع مقدس بازخوانی تاریخ معاصر عراق در مستند «عراق نابودی یک ملت» پوکی استخوان، بیماری قرن سلاح‌های شناختی کشنده‌تر از سلاح جنگی تعدد مراکز تصمیم‌گیری و سردرگمی در سیاست‌گذاری علمی رشد صنعت نوشت‌افزارهای ایرانی در رقابت با محصول خارجی آرامش ذهن کودکان در طب سنتی فرار به سمت نجات! با خشکی پوست در پاییز چه کنیم؟ مشکلات دارو همچنان گریبان‌گیر کشور دستِ پُر ایران در دیپلماسی عمومی رخدادی فرامتن در شبکه افق «جان وطن» در شبکه افق/ حال و هوای دفاع مقدس در مستندها روایت عجیب و غریب فیلم‌های هالیوودی از پیامبران آخرالزمان در بازی‌های ویدیویی دروغ‌پراکنی در شبکه‌های اجتماعی چه بلایی سر ما می‌آورد؟ اختناق رحم؛ ترسناک ولی با درمانی ساده نگاه نادرست به ایمنی در ایران وارونه‌نمایی سفر رییس جمهور به نیویورک تراژدی 40 ساله یک ملت و کشور یک پرده از سینمای جنگ در شبکه افق خاطرات مدیرکل در مستندی از شبکه افق طرح پزشک خانواده از آغاز تاکنون درمان نازایی با طب سنتی گفتمان سلطنت طلب در ایران جایگاهی ندارد فرهنگستان برای زبان فارسی چه کرده است؟ یائسگی زودرس در بانوان و تدبیر طب سنتی تدابیر طب سنتی برای درمان ناتوانی قوای جنسی

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها