دکتر ریحانه فیاض (روانشناس) به عنوان کارشناس در این برنامه حضور داشت و به سوالات مخاطبان پاسخ داد.
او در جواب یکی از سوالات با موضوع رفتار درست با فرزندی که به حرف والدین گوش نمیدهد اظهار کرد: گاهی باورهای ماست که مشکل دارد نه رفتار و عملکرد کودکان؛ در حقیقت پدر و مادر انتظاراتی دارند که اصولا درست نیستند و طبیعت کودکان این است که به درخواستهای والدین گوش ندهند و کار خودشان را انجام بدهند.
فیاض با بیان اینکه امر و نهی به خصوص در هفت سال اول زندگی کودکان، کار درستی نیست گفت: البته میتوان از جملات ترغیبکننده برای این کار استفاده کرد نه اینکه انتظار داشت صرفا با امر و نهی، انتظار داشته باشیم بچهها به همه حرفها گوش بدهند.
این روانشناس در پاسخ به سوال دیگری درباره ترس کودکان از تنها خوابیدن عنوان کرد: فضای اتاق کودک نباید کاملا تاریک باشد، همچنین مادران باید قبل از خواب، با کودک خود گفتوگو کنند و عوامل ترس او را بپرسند و سپس برای رفع آن دغدغه اقدام شود.
سوال دیگری که مخاطبان ارسال کرده بودند درباره نحوه ارتباط کودک با دیگران غیر از پدر و مادر بود و فیاض در پاسخ گفت: مادران و پدران باید مراقب گفتوگوهایشان درباره دیگران جلوی بچههایشان باشند تا نوع نگاه او به آنها با افراط و تفریط همراه نباشد، از آنها نترسد و احساس بدی نسبت به دیگران نداشته باشد.
او همچنین در جواب به سوال دیگری در ارتباط با ورود والدین به دعوای بچهها خاطرنشان کرد: ورود به این مسئله باید بدون قضاوت باشد، باید روند بحث و گفتوگوهای بی مورد را تغییر داد و کار دیگری به آنها واگذار کرد یا همراه با آنها به کاری مشغول شد؛ البته باید گاهی اجازه داد کودکان با یکدیگر وارد چالش شوند تا نحوه تعامل با دیگران را بیاموزند.
مخاطب دیگری پرسیده بود کودکش همیشه همراه اوست و وابستگی زیادی دارد؛ فیاض با اشاره به جنبههای پاتولوژیک و روانی در گروه سنی کودکان گفت: امکان دارد این یک رفتار طبیعی و ناشی از حس مراقبتکنندگی کودک باشد ولی حتما باید بررسی بالینی صورت بگیرد چون ممکن است اختلالات روانی هم آن را به وجود بیاورند.
او در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با پرخاشگری کودکان خاطرنشان کرد: چند راهکار برای این مسئله وجود دارد، نخست اینکه وقتی کودک شروع به پرخاشگری کرد و وسایل مختلف را پرتاب کرد، او را در آغوش بگیریم که البته با تقلای بچه برای خروج از این وضعیت روبهرو میشویم ولی نوازش کودک و تماس فیزیکی با مادر میتواند آرامشبخش باشد.
فیاض افزود: در ادامه باید با کودک شروع به صحبت کرد و حتی اگر او جوابی ندهد، همدلی و تلاش برای همدلی نشانه توجه مادر است که کودک در نهایت در مییابد برای جلب توجه نیازی به پرخاشگری نیست.
این روانشناس با بیان اینکه کودکان نباید رفتارهای پرخاشگرانه را بین والدین خود ببیند گفت: همچنین باید فیلمهایی که این نوع رفتارها در آنها ترویج میشود هم از دسترس چنین کودکانی خارج شود.
مجله خانوادگی «خونه خودتونه» شنبه تا چهارشنبه با اجرای علی یگانه و مریم شهرامپور، ساعت 17 و تکرار آن ساعت 10 روز بعد از شبکه افق پخش میشود.