در این برنامه، دکتر ریحانه فیاض (روانشناس) به عنوان کارشناس حضور داشت؛ او با بیان اینکه تاثیرگذاری والدین در سنین کودکی روی فرزندان بسیار بالاست اظهار کرد: هر چند این مسئله وجود دارد ولی در دوره نوجوانی و جوانی میتوان با اتکا به توانمندیها و آموزشهای درست، طرحوارههای دوره کودکی را برطرف کرد و به عبارتی ارتقاء شخصیتی یافت.
او افزود: رعایت برخی نکات خیلی ساده، میتوان تاثیرات مثبتی روی فرزندان گذاشت که این مسائل بیشتر در دوره جنینی، نوزادی و کودکی اهمیت دارند.
کارشناس برنامه خونه خودتونه با بیان اینکه 6 ماهگی تا دو سالگی دورهای مهم در زندگی هر انسان محسوب میشود گفت: 6 ماهگی نخست، دوره انفعالی است ولی از 6 ماهگی تا دو سالگی، نوزاد حالت فعال پیدا میکند و میتواند روی محیط پیرامونی خود تاثیر بگذارد بنابراین شیوه تربیتی والدین هم باید تغییر کند.
او ادامه داد: در این مرحله از زندگی بچهها، نباید از امر و نهی استفاده کرد چون تاثیر منفی آن بیش از تاثیرات مثبت است و شخصیت و سلامت روانی نوزاد و کودک را دچار آسیب میکند در حالیکه در هفت سال دوم زندگی که انسانها آماده قانونپذیری هستند، میتوان به آنها امر و نهی و قوانین را یادآوری کرد.
فیاض با بیان اینکه تا سن 5 تا 6 سال، تکرار مداوم قوانین برای بچهها فایدهای ندارد عنوان کرد: البته برخی عقیده دارند باید یکسره مراقب فرزندانشان باشند و موضوعات مهم را به آنها یادآوری کنند ولی توجه به این نکته ضروری است که هیچ کس نمیتواند پدر و مادر صد در صدی باشد، ولی اینکه اصول را مد نظر داشته و تا آنجا که امکان دارد، آنها را رعایت کند، مهم است.
این روانشناس به کودکان پر انرژی اشاره و ابراز کرد: موظف هستیم تا جایی که در توان فیزیکی، مالی، فرهنگی و روانی خود مسائل تربیتی را اجرایی کنیم ولی عوامل مختلفی در زندگی واقعی، سبب میشوند نتوانیم آنها را رعایت کنیم.
او ادامه داد: پدر یا مادر، به اندازه پنجاه درصد وظیفه تربیت کودکشان را دارند و نیمی دیگر بر عهده همسرشان است بنابراین نباید همه مسئولیت را بر عهده گرفت.
فیاض اصلیترین شیوهی تربیت از 6 ماهگی را کنترل و امنسازی محیطی دانست که نوزاد در آن زندگی میکند و افزود: مثلا نوزادی هشت ماهه در یک خانه کوچک، نباید در معرض وسایل پر خطر قرار بگیرد یا اگر کودکی یک سال و نیمه داریم که به راه افتاده، باید وسایلی که موجب آسیب او میشوند از مسیر راه رفتنش برداشته شوند.
این روانشناس با بیان اینکه کودکان دارای تفکر صفر و صدی (سیاه و سفید) دارند عنوان کرد: آنها نمیتوانند این را درک کنند که یک فرد بعضی صفات خوب و بعضی صفات بد را توأمان دارند بنابراین به عنوان مثال نباید آنها را غریبهها ترساند و از نزدیک شدن به آنها برحذر داشت چون این تفکر در آنها شکل میگیرد که همه غریبهها بد هستند و تنها اعضای خانواده خوشان خوبند.
او گفت: اگر کودکان را به پارک میبریم، باید مراقب او باشیم ولی از نزدیک شدن غریبهها نترسانیم بلکه اجازه ندهیم محیط نا امنی برای آنها ایجاد شود.
فیاض با بیان اینکه موظفیم چهار چشمی مراقب کودکان زیر هفت سالمان باشیم خاطرنشان کرد: این بدان معنی است که به عنوان پدر یا مادر، نباید کودکانمان را به مهدی بسپاریم که کاملا از آنها مطمئن نیستیم چون حق نداریم تفکرات کودکان را مسموم کنیم.
این روانشناس تصریح کرد: نیازی نیست مهارت «نه» گفتن را در این سنین به کودکان به صورت صد در صدی بیاموزیم، چون نیازی به این مسئله ندارند و مراقبت از آنها بر عهده پدر و مادر است.
مجله خانوادگی «خونه خودتونه» شنبه تا چهارشنبه با اجرای علی یگانه و مریم شهرامپور، ساعت 17 و تکرار آن ساعت 10 روز بعد از شبکه افق پخش میشود.