برنامه 360 درجه با موضوع جهان هکرها روز جمعه از شبکه افق پخش شد.
جهان هکرها برای خود اصول و قاعده و قانون دارد و فرهنگ لغت خاص خودشان را دارند . تقسیم بندی گوناگون دارند. هکرها در واقع برنامه نویسان بسیار زبده و حرفه ای هستند که از این توانایی خود برای هک کردن استفاده می کنند. برنامه نویسی مهم ترین علم جهان فناوری ارتباطی است و بدون این علم هر وسیله ارتباطی مثل لبتاب و موبایل و غیره هیچ فرقی با یک وسیله عادی ندارد.
نخستین هک امنیتی تاریخ در سال 1963 انجام شد. در آن سال تعدادی از دانشجویان دانشگاه (MIT) در قالب یک برنامه تمرینی و به صورت کاملا قانونی توانستند وارد یک کامپیوتر بشوند و اطلاعات آن را بردارند. اولین هک غیرقانونی در سال 1967، انجام شد. در این عملیات غیرقانونی، اعضای یک باشگاه کامپوتری در یک دبیرستانی در حومه شیکاگو توانستند به سیستم های کامپیوتری شرکت (IBM) نفوذ کنند.
واژه هکر برای اولین بار توسط یک روانشناس آمریکایی به نام «فیلیپ زیم باردو» بود که در سال 1980 یک مقاله در مجله روانشناسی نوشت و از این واژه استفاده کرد. همان سال نماینده های کنگره آمریکا 6 لایحه ارائه کردند که بر اساس آنها نفوذ به کامپیوتر و سیستم های دیگر به فهرست جرایم رایانه ای اضافه شد.
اریک ریموند، برنامه نویس و محقق کامپیوتری، سال 1996 کتابی تحت عنوان فرهنگ لغت هکر جدید منتشر کرد که در آن برای اولین بار دسته بندی هکرها انجام شده بود.
دسته اول ، هکرهای کلاه سفید هستند که به صورت رسمی و قانونی فعالیت می کنند و اکثر آنها متخصص امنیت کامپیوتر و شبکه هستند که برای شرکت های مختلف و نیروهای نظامی و امنیتی مثل پلیس سایبری و نیروهای امنیتی و ضدجاسوسی کار می کنند.
یکی از مشتری های اصلی خدمات این هکرها، سازمان های امنیتی هستند، آژانس امنیت ملی آمریکا هر سال تعداد زیادی از این هکرها را استخدام می کند تا مثلا به صورت قانونی وارد اطلاعات شهروندان آمریکایی و غیرآمریکایی بشوند، به صورت قانونی حملات سایبری علیه دشمنان آمریکا انجام دهند .
اکویشن گروپ، یک پروه جاسوسی پیشرفته است که از این هکرها تشکیل شده است و زیر نظر آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا فعالیت می کند. از سوابق این گروه می توان به یکی از مشهورترین بدافزارهای دنیا یعنی بدافزار «استاکس نت» اشاره کرد. این بدافزار با استفاده از نقص امنیتی موجود در سیستم عامل ویندوز به راحتی وارد رایانه های کاربرهای صنعتی می شد و آنها ر آلوده می کرد.
اوایل سال 2019 رسانه های آمریکایی اعلام کردند که این بدافزار مستقیما به دستور باراک اوباما طراحی و ساخته شده ولی چندی بعد ادوارد اسنودن در مصاحبه با نشریه اشپیگل افشا کرد که این بدافزار محصول مشترک آزانس امنیت ملی آمریکا، موساد اسرائیل و ام آی سیکس بریتانیا بوده است و برای نفوذ و تخریب در تاسیسات هسته ای ایران طراحی شده بود.
دسته دوم هکرهای کلاه سیاه هستند که با انگیزه خرابکاری در سیستم ها نفوذ می کنند. بعضی فقط اطلاعات مهم شخص را پاک میکنند، بعضی ها سیستم قربانی را قفل می کنند و باج می گیرند و بعضی هم اطلاعات بانکی قربانی را می دزدند و حساب او را خالی می کنند.
ولادیمیر لوین روسیه ای یکی از معروفترین هکرهای تاریخ است که سال 1994 توانست چند حساب را در بانک «citibank» آمریکا هک کند و بییش از 10 میلیون دلار را به حساب های مختلف انتقال دهد. اما توسط پلیس دستگیر شد و تا سال 2005 زندان بود.
یکی از حملات سایبری گروه هکرهای کلاه سیاه، حمله سایبری سال 2017 بود در این حمله برخی از شرکت های آمریکا و بخشی از آسیا و اروپا و شرکت های نفت و گاز روس نفت مورد حمله قرار گرفتند.
دسته سوم، هکرهای کلاس خاکستری هستند، که مانند کلاس سیاه ها غیرقانونی کار می کنند ولی آسیبی به کسی نمی زنند. انگیزه این دسته از هکرها خیلی متنوع است از افشای فساد بانکی و سیاسی و اخلاقی گرفته تا اعتراض سیاسی و مدنی. اهداف هکرهای کلاه خاکستری، بیشتر جاسوسی و امنیتی و شخصی های مشهور سیاسی هستند و از مشهورترین آنها می شود به جولیان آسانژ یا ادوارد اسنودن اشاره کرد که هدف اصلی آنها از هک کردن، افشاگری سیاسی و امنیتی بود. برخی از این هکرها، هدفشان مالیست.