مشاهده خبر

یک شنبه 30 اردیبهشت 1403

سرمایه اجتماعی در ایران و میزان مشارکت در انتخابات مجلس

برنامه تلویزیونی «جهان آرا» شنبه شب 29 اردیبهشت ماه با موضوع اعتماد به پارلمان در ایران و جهان و با حضور دکتر محسن ردادی، عضو هیات علمی دانشگاه، روی آنتن زنده شبکه افق رفت.

0

این استاد دانشگاه در بخش نخست برنامه با بیان اینکه اتفاقی عمومی طی 30 سال گذشته در سراسر جهان رخ داده، اینکه سرمایه اجتماعی در همه کشورها کمتر شده است اظهار کرد: آنچه در ایران شاهد هستیم، خارج از این چارچوب نیست و البته دلایل زیادی هم دارد که شامل عوامل داخلی و خارجی است.

او افزود: انتشار اخبار، تغییر گروه‌های مرجع، ارتقاء سطح سواد عمومی و جوانی جمعیت، از جمله دلایل کاهش سرمایه اجتماعی هستند البته این به معنای طبیعی بودن این حالت نیست.

نقش شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های جدید در کاهش سرمایه اجتماعی

ردادی خاطرنشان کرد: شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های جدید موجب شده‌اند اطلاعاتی از پارلمان‌های اروپایی به بیرون درز کند که پیش از این مجال ظهور و بروز نداشتند، همین مسئله موجب آگاهی بیشتر مردم و به تبع، اعتراض بیشتر آنها شده است.

این استاد دانشگاه گفت: این به معنای تسلیم شدن در برابر اتفاقات نیست، بلکه باید به نمایندگان گوشزد کرد رفتار و عملکردشان را ارتقا دهند و از شبکه‌های اجتماعی برای تعامل بیشتر با مردم بهره بگیرند.

مردم ایران چقدر به مجلس اعتماد دارند؟

او با بیان اینکه بر اساس آخرین نظرسنجی موسسه WVS در سال 2022، حدود 19 درصد مردم ایران به مجلس خیلی اعتماد داشته‌اند عنوان کرد: 43 درصد اعتماد زیادی داشته‌اند، 14 درصد پاسخ «نه چندان» داده‌اند و 11 درصد هم گفته‌اند اصلا اعتمادی ندارند؛ بر این اساس 60 درصد مردم ایران زیاد و خیلی زیاد به مجلس شورای اسلامی اعتماد داشته‌اند.

رابطه بین دموکراسی و اعتماد عمومی به پارلمان در کشورهای مختلف

ردادی خاطرنشان کرد: حقیقت این است که در کشورهای دموکرات و نودموکرات، افت اعتماد به پارلمان بیداد می‌کند، در واقع آنها با شور و نشاط به سمت دموکراسی رفته‌اند ولی بیشترشان سرخورده شدند.

این استاد دانشگاه گفت: در کشوری مانند هلند که دارای شاخص‌های بالا در زمینه دموکراسی است، تنها 27 درصد مردم به پارلمان اعتماد دارند.

حقیقتی که شبکه‌های اجتماعی به شما نمی‌گویند

او ادامه داد: معمولا اساتید علوم اجتماعی و شبکه‌های اجتماعی به مردم نمی‌گویند کشورهایی مثل آمریکا، ژاپن و هلند، با سقوط شدید سرمایه اجتماعی رو به رو هستند و سیاست‌های آنها سبب کاهش اعتماد مردم به دولتمردان شده است، به عکس روی انتخابات آزاد، آزادی بیان، پاسخگویی سیاستمداران و مسائلی مانند اینها مانور داده می‌شود، البته اینها حرف‌های اشتباهی نیست ولی همه حقیقت هم نیست.

چرا مردم غرب به پوپولیسم روی آورده‌اند؟

ردادی افزود: اسکاتلند و آلمان با تغییرات اساسی در اداره پارلمان، درصدد برآمده‌اند میزان کارآیی و رضایت مردم را افزایش دهند ولی در عموم کشورهای دموکرات، مردم معتقدند پارلمان‌ها کارآیی لازم را نداشته و قدرت مقاومت در مقابل صاحبان قدرت و ثروت را ندارند، به عبارتی پارلمان‌ها کارگزار قدرتمندان و ثروتمندان شده‌اند.

چرا میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس زیر 50 درصد است؟

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اعتماد به پارلمان نباید با میزان مشارکت در انتخابات سنجیده شود، چون رابطه مستقیمی بین آنها برقرار نیست خاطرنشان کرد: طی دوره‌های مختلف، میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس با فراز و فرودهایی همراه بوده؛ سال‌هایی را داشته‌ایم که نرخ مشارکت به زیر 50 درصد رسیده ولی دوباره بازیابی شده است، بنابراین دوره اخیر هم پایان ماجرا نیست چون مردم گاهی می‌خواهند با عدم مشارکت خود پیامی را به حاکمیت بدهند.

دلایل گرانی یکباره قیمت بنزین در دولت روحانی؛ یک تصور اشتباه از سرمایه اجتماعی

او گفت: برخی گمان می‌کنند سقوط سرمایه اجتماعی در ایران که مشابه دیگر نقاط جهان است امری طبیعی خواهد بود که برداشتی نادرست است، بعضی هم درصدد هستند در این زمینه اغراق کنند و بگویند همه چیز از دست رفته است؛ بسیاری از کارشناسان و اساتید حوزه اجتماعی که در دانشگاه هم مشغول فعالیت هستند همین نگاه را به مسئولان انتقال می‌دهند.

ردادی تصریح کرد: خیلی از مواقع، این پیام اشتباه توسط مسئولان دریافت هم می‌شود! دولت روحانی روی کار بود و در مسیر تفکر خودش فعالیت می‌کرد ولی پیامی که منتقل شده بود از دست رفتن سرمایه اجتماعی بود و مطابق همین دریافت، تصمیم گرفته شد که بنزین بدون اطلاع دادن به مردم گران شود و شد آنچه که نباید میشد.

دولت‌هایی که به مردم اعتماد کامل ندارند

این کارشناس حوزه اجتماع گفت: دولت‌های دهم تاکنون، آن اعتمادی که باید را به مردم ندارند، همان اعتمادی که امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب به مردم داشته و دارند، البته منظور مجموعه‌ی بدنه دولت است.

او با تاکید بر اینکه دولتی که به مردم اعتماد داشته باشد، می‌تواند در بحث سیاستگذاری و اجرا از آنها کمک بگیرد عنوان کرد: هر چه تعداد آرای مردم بیشتر باشد، کیفیت نمایندگان و تصمیم‌های آنها هم بالاتر می‌رود.

آخرین اخبار

مستند "بهنام 30 سال بعد" روایت زندگی و شهادت بهنام محمدی مقاومت نه یک گروه که یک فرهنگ است روایتی مستند از شهدای غیرایرانی سوریه مستند «شباهنگ» برای اولین بار به آنتن سیما رسید همه چیز درباره کریدور IMEC؛ برنامه ایران چیست؟ «خانه پوچ» برای اولین بار به آنتن افق رسید «زیتون سرخ» از امروز روی آنتن افق سیما رنگ و بوی مقاومت در مستندهای افق روایت مستند یک دفاع تاریخ‌ساز روایت ۲۴ ساعت با «به افق فلسطین» مجموعه مستند «باروت و بیروت» روایتی از نبرد این روزها در ضاحیه آیا حزب‌الله بعد از ترور فرماندهان دچار مشکل خواهد شد؟ «به افق فلسطین» از طوفان الاقصی تا وعده صادق همانندی این روزهای لبنان با تابستان ۱۳۶۰ طوفان الاقصی و موج بیداری دینی در دنیای اسلام نماهنگ «به افق فلسطین» در سالگرد ۷ اکتبر منتشر شد یک سال از تولد «به افق فلسطین» تلویزیون می‌گذرد شبکه افق حضور سردار قاآنی را در برنامه «به افق فلسطین» تکذیب کرد اکران کمپین محیطی «جهان به افق فلسطین» در سطح کشور جنایات رژیم صهیونیستی در مستند «منهای ۷۵» پخش سریال «طلوع فجر» در اولین سالگرد عملیات طوفان الاقصی + تیزر «به افق فلسطین» یک برنامه پر مخاطب شجاعت و درایت تؤامان یک رهبر مستند «وداع با اسلحه» در کافه مستند ۲۴ ساعت به افق فلسطین؛ بزرگداشت سالگرد برنامه‌ای که تاریخ‌ساز شد از قانا تا بیروت روایت پیروزی مقاومت نبردی نهایی برای صهیونیست‌ها و مقاومت «مرزهای مقاومت» به کافه مستند رسید وقتی ترور جواب نمی‌دهد «نسیم حیات» روایتی از ۳۳ روز مجاهدت در برابر پنجمین ارتش قدرتمند دنیا روایت «قدر‌ مطلق» از یک جنایت رژیم صهیونیستی «قهرمانان مقاومت» با روایتی از شهید ابو مهدی المهندس به روی آنتن افق مستند اسرائیلیسم در کافه مستند تدارک ویژه شبکه افق در پی شهادت سیدحسن نصرالله راه او و هدف او جاری است فصل جدید سلام به آینده در راه است مستند بانو؛ روایتی از ایثارگری یک مادر شهید وقتی ثانیه شمار عمر صهیونیست‌ها چمشک می‌زند از تجهیزات بنجل غربی تا تشکیل یگان زرهی سپاه «سلام به آینده» چطور استعدادها را شناسایی کرد/ نخبگانی که کمتر دیدیم ویژه برنامه «جهان‌آرا» در هفته دفاع مقدس مروری بر زندگی علما در مستند «سعادتمندان» یادی از شهیدان کشوری و شیرودی در سریال «سیمرغ» اسناد منتشر نشده جنگ روی میز شبکه افق نجار زندگی؛ از چوب تا زندگی دوباره رنگ و بوی دفاع مقدس در مستندهای افق ّسفرنامه‌ای قرآنی به روی آنتن افق سیما هفته پایانی تابستان همراه با افق سیما بلوغ سینمای دفاع مقدس در دهه 90 تثبیت شد مستند ویژه شبکه افق در هفته وحدت

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها