در بخش نخست به مشکل متقاضیان تارا دستی که همچنان ادامه دارد پرداخته شد؛ ماجرا از این قرار است که سال گذشته برخی در سامانه یکپارچه خودرو، این خودرو را درخواست کردهاند که موعده تحویل آن زمستان امسال بوده ولی حالا ایران خودرو به آنها میگوید 200 میلیون تومان دیگر بپردازند و تارا اتوماتیک تحویل بگیرند و این مسئله موجب بروز مشکلاتی برای خریداران شده است.
سازمان تعزیرات گفته است خودروسازان حق ندارند خریداران را مجبور به خرید اجباری محصول خود کنند.
انتخابات مجلس به روایت خسرو معتضد
در میز سیاسی و اقتصادی برنامه، خسرو معتضد مورخ و پژوهشگر تاریخ در برنامه حاضر شد و به مسئله انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخت.
او با بیان اینکه انتخابات با شروع مشروطه در ایران شکل گرفت اظهار کرد: تمام ادوار مجلس پیش از انقلاب به یک حالت نبوده، انقلاب مشروطه کاملا مردمی بود و حتی اسناد بریتانیا هم این مسئله را تایید میکنند.
معتضد افزود: مردم ایران در آن دوره به جان آمده بودند و از سلطنت خسته، ولی دریافتند که دنیا به خاطر روی آوردن به دموکراسی و مردمسالاری پیشرفت کرده و ایرانیان هم مستحق چنین چیزی هستند.
این مورخ با بیان اینکه انقلاب مشروطه نقطه عطفی برای حضور مردم در حاکمیت و تصمیمگیری بوده است گفت: مشروطه در حقیقت رشد اجتماعی مردم ایران بوده و بیگانگان در آن دخالت نداشتند ضمن اینکه با مخالفت روسیه، انگلیس و عثمانی هم روبهرو شد.
او ادامه داد: مشروطه سبب راهاندازی روزنامه و نشریات مختلف در ایران شد و مدارس به سبک جدید هم بعد از آن شکل گرفتند.
معتضد با بیان اینکه مشروطه دارای سیر تاریخی است گفت: در مجلس اول، تمام طبقات مردم در آن حضور داشتند و حتی از اقشار و اصناف مختلف در آن نماینده داشتند که البته اکثریت آنها با نمایندگان تهران بود؛ قوانین خوبی هم در آن مجلس به تصویب رسید که یکی از آنها جلوگیری از اجرای قانون فدرال بود چون موجب تجزیه ایران میشد.
این پژوهشگر تاریخ به دوره رضاخان اشاره و ابراز کرد: در قانون اساسی ایران آمده بود که دستورات شاه زمانی معتبر است که نخست وزیر آن را امضا کرده باشد ولی رضاشاه این مسئله را نقض کرد و از دوره ششم یعنی سال 1306 به بعد، تیمورتاش که وزیر دربار بود اعلام کرد مجلس از آن حکومت است و به مصدق گفت شما یک سری وکیل انتخاب کنید و ما هم یک سری وکیل برای خودمان که از سوی مشروطه خواهان مورد موافقت قرار نگرفت و در نهایت اینگونه شد که تیمورتاش و رضاخان، خودشان وکلا را انتخاب میکردند و مجلسی فرمایشی به وجود آوردند.
او با بیان اینکه چنین مجلسی به خود رضاشاه هم وفا نکرد گفت: رضاخان مشروطه را از معنا تهی کرد و همه چیز حسب الامر پادشاه قرار داشت.
معتضد با اشاره به تشکیل مجلس سیزدهم همزمان با اشغال ایران در زمان جنگ جهانی عنوان کرد: پلیس سیاسی آن زمان، به رضاخان فحاشی میکرد!
او به تشکیل مجلس چهاردهم در سال 1322 اشاره و ابراز کرد: برخی گمان میکنند مجلس آن دوره بسیار عالی و نمایندگان واقعی مردم بودند ولی حقیقت غیر از این است.
معتضد افزود: در زمان پهلوی دوم، بسیاری از کاندیداها توسط ساواک تایید و انتخاب میشدند و در مجلس هم حرفهای بی مورد زده میشد چون اصولا نمایندگان واقعی در آن حضور نداشتند.
این پژوهشگر تاریخ با بیان اینکه سیاست موازنه منفی در آن دوره در ایران حاکم و به نفع ایران هم بود گفت: این سیاست سبب شده بود از انگلیس علیه روسیه استفاده شود و بالعکس و زمانی که هر دو در مقابل کشورمان بودند، از آلمان استفاده میشد.
مخاطبان شبکه افق میتوانند پیشنهاد، انتقاد و هرگونه مسئلهای در مورد این برنامه را از طریق سامانه پیامکی 100076 ارسال کنند.
فرامتن را میتوانید از طریق شناسه @faramatn_ir در پیامرسانهای «بله» و «روبیکا» دنبال کنید.