مشاهده خبر

یک شنبه 6 اسفند 1402

انتخابات در ایران از مشروطه تا جمهوری اسلامی

مجله خبری «فرامتن» شنبه 5 اسفندماه با موضوع انتخابات مجلس شورای اسلامی و با حضور خسرو معتضد، روی آنتن زنده شبکه افق رفت.

0

در بخش نخست به مشکل متقاضیان تارا دستی که همچنان ادامه دارد پرداخته شد؛ ماجرا از این قرار است که سال گذشته برخی در سامانه یکپارچه خودرو، این خودرو را درخواست کرده‌اند که موعده تحویل آن زمستان امسال بوده ولی حالا ایران خودرو به آنها می‌گوید 200 میلیون تومان دیگر بپردازند و تارا اتوماتیک تحویل بگیرند و این مسئله موجب بروز مشکلاتی برای خریداران شده است.

سازمان تعزیرات گفته است خودروسازان حق ندارند خریداران را مجبور به خرید اجباری محصول خود کنند.

انتخابات مجلس به روایت خسرو معتضد

در میز سیاسی و اقتصادی برنامه، خسرو معتضد مورخ و پژوهشگر تاریخ در برنامه حاضر شد و به مسئله انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخت.

او با بیان اینکه انتخابات با شروع مشروطه در ایران شکل گرفت اظهار کرد: تمام ادوار مجلس پیش از انقلاب به یک حالت نبوده، انقلاب مشروطه کاملا مردمی بود و حتی اسناد بریتانیا هم این مسئله را تایید می‌کنند.

معتضد افزود: مردم ایران در آن دوره به جان آمده بودند و از سلطنت خسته، ولی دریافتند که دنیا به خاطر روی آوردن به دموکراسی و مردم‌سالاری پیشرفت کرده و ایرانیان هم مستحق چنین چیزی هستند.

این مورخ با بیان اینکه انقلاب مشروطه نقطه عطفی برای حضور مردم در حاکمیت و تصمیم‌گیری بوده است گفت: مشروطه در حقیقت رشد اجتماعی مردم ایران بوده و بیگانگان در آن دخالت نداشتند ضمن اینکه با مخالفت روسیه، انگلیس و عثمانی هم روبه‌رو شد.

او ادامه داد: مشروطه سبب راه‌اندازی روزنامه و نشریات مختلف در ایران شد و مدارس به سبک جدید هم بعد از آن شکل گرفتند.

معتضد با بیان اینکه مشروطه دارای سیر تاریخی است گفت: در مجلس اول، تمام طبقات مردم در آن حضور داشتند و حتی از اقشار و اصناف مختلف در آن نماینده داشتند که البته اکثریت آنها با نمایندگان تهران بود؛ قوانین خوبی هم در آن مجلس به تصویب رسید که یکی از آنها جلوگیری از اجرای قانون فدرال بود چون موجب تجزیه ایران می‌شد.

این پژوهشگر تاریخ به دوره رضاخان اشاره و ابراز کرد: در قانون اساسی ایران آمده بود که دستورات شاه زمانی معتبر است که نخست وزیر آن را امضا کرده باشد ولی رضاشاه این مسئله را نقض کرد و از دوره ششم یعنی سال 1306 به بعد، تیمورتاش که وزیر دربار بود اعلام کرد مجلس از آن حکومت است و به مصدق گفت شما یک سری وکیل انتخاب کنید و ما هم یک سری وکیل برای خودمان که از سوی مشروطه خواهان مورد موافقت قرار نگرفت و در نهایت اینگونه شد که تیمورتاش و رضاخان، خودشان وکلا را انتخاب می‌کردند و مجلسی فرمایشی به وجود آوردند.

او با بیان اینکه چنین مجلسی به خود رضاشاه هم وفا نکرد گفت: رضاخان مشروطه را از معنا تهی کرد و همه چیز حسب الامر پادشاه قرار داشت.

معتضد با اشاره به تشکیل مجلس سیزدهم همزمان با اشغال ایران در زمان جنگ جهانی عنوان کرد: پلیس سیاسی آن زمان، به رضاخان فحاشی می‌کرد!

او به تشکیل مجلس چهاردهم در سال 1322 اشاره و ابراز کرد: برخی گمان می‌کنند مجلس آن دوره بسیار عالی و نمایندگان واقعی مردم بودند ولی حقیقت غیر از این است.

معتضد افزود: در زمان پهلوی دوم، بسیاری از کاندیداها توسط ساواک تایید و انتخاب می‌شدند و در مجلس هم حرف‌های بی مورد زده می‌شد چون اصولا نمایندگان واقعی در آن حضور نداشتند.

این پژوهشگر تاریخ با بیان اینکه سیاست موازنه منفی در آن دوره در ایران حاکم و به نفع ایران هم بود گفت: این سیاست سبب شده بود از انگلیس علیه روسیه استفاده شود و بالعکس و زمانی که هر دو در مقابل کشورمان بودند، از آلمان استفاده می‌شد.

مخاطبان شبکه افق می‌توانند پیشنهاد، انتقاد و هرگونه مسئله‌ای در مورد این برنامه را از طریق سامانه پیامکی 100076 ارسال کنند.

فرامتن را می‌توانید از طریق شناسه @faramatn_ir در پیام‌رسان‌های «بله» و «روبیکا» دنبال کنید.

آخرین اخبار

ّسفرنامه‌ای قرآنی به روی آنتن افق سیما هفته پایانی تابستان همراه با افق سیما بلوغ سینمای دفاع مقدس در دهه 90 تثبیت شد مستند ویژه شبکه افق در هفته وحدت فلسفه رویکرد آزمون و خطا در کنکور هر سال چیست؟ ادبستان آل طاها؛ الگویی برای تربیت نسل آینده مستندهای ویژه افق در هفته پایانی تابستان بررسی «عملیات دماوند» در کافه مستند فیلم‌های سینمایی آدینه شبکه افق بازپخش مستند «سرزمین ستاره ها» با نگاهی به جلسات خانگی قرآن روایتی متفاوت از بافتار اجتماعی و سیاسی زمانه امامین عسکریین «کنشگری عفاف و حجاب در فضای مجازی» با حضور سعیدیسم در افق برنامه مورد علاقتو گوش کن! بازپخش پرده خوانی سینمای جنگ از دریچه افق سیما «جعبه سیاه» آدم‌ها رو می‌شود نوشت افزار ایرانی و مسئله هویت‌یابی نسل فردا صنعت هزار توی خودرو در ایران: شرکت‌هایی که به جای ایمن‌سازی، گاوداری می‌کنند مجموعه مستند «خسته نباشید» به روی آنتن افق سیما مهرآفرین؛ روایتی جدید از بزرگراه همت سفر به اعماق ایران با شبکه افق؛ از رخ مادر تا پرده‌خوانی سینمای دفاع مقدس عقلانیت حسینی یا کارناوال حکومتی؟ بررسی جریان شناسی حوادث حوزه مروی از ابتدا تا کنون اگر بنیانگذار تلگرام به جای فرانسه در ایران دستگیر می‌شد، رسانه‌ها چه می‌کردند؟ پذیرایی از زائران عراقی حرم رضوی در «السلطان» فرشتگان؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رازهای رهبری حزب الله به روی آنتن افق پخش مستندهای «قطعه‌ای از بهشت» و «السلطان» به مناسبت شهادت امام رضا(ع) مجموعه مستند «تجربه ماندگار» یک یادگاری برای روزگار آینده‌مان «ظهر داغ تابستان؛ خیابان پاستور» در شبکه افق روایتی متفاوت از شکل گیری حزب الله لبنان در مستند «حبیب مقاومت» داستان «الکترو دوستی» نوجوان کرمانی از قاب شبکه افق «یکه سوار»، داستان یک انقلابی ناشناخته «آقای دادستان» از شبکه افق «سفره داران» با روایتی از خادمی جانبازان دفاع مقدس «یک سال پاکی» برای زائر حسین(ع) شدن از اربعین تا مبارزه با طاغوت پهلوی؛ هفته‌ای پر بار با مستندهای شبکه افق یک قدم باقی ست تا آن اجتماع قلب‌ها چرا آمریکایی‌ها به دنبال آتش‌بس در مذاکرات دوحه نیستند؟ رونمایی از یک مستند چالشی و مطالبه‌گر/ کار بانک بنگاهداری نیست! مستند «تنبیه» به روی آنتن افق سیما/ چه تسلیحاتی انتظار رسیدن به خاک تل‌آویو را دارند؟ تناقض در رفتار بانک‌ها به روایت مستند «کار بانک بنگاه داری نیست!» کارنامه دولت سیزدهم در تامین کالاهای اساسی طلبه‌ای خلاق، مدرسه‌ای قرآنی؛ روایتی جدید از بزرگراه همت رونمایی مستند «کار بانک؛ بنگاه داری نیست!» در خبرگزاری مهر افق جدیدی از مستند‌ها را با شبکه افق تجربه کنید مستند «نومن» با روایتی از مسلمان شدن سه شهروند آلمانی «در برابر تاریکی»؛ معرفی اسطوره‌های ورزشی حامی فلسطین و ضد صهیونیسم جهانی روایتی از حذف مخالفین رژیم صهیونیستی در کافه مستند افق روایتی از کشتی گیر فوق سنگین آزاد کشورمان در تازه نفس باند تروریستی که دولتش می‌نامند!

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها