در بخش نخست، به گرانفروشی و کم فروشی شرکتهای هواپیمایی و افزایش قیمت بلیت هواپیما اشاره شد؛ اینکه وزیر راه در نشست اخیر خود آنها را تهدید به لغو مجوز در صورت گرانفروشی کرد و گفت: قیمت بنزین هواپیما لیتری 600 تومان یعنی تقریبا رایگان است.
او همچنین به این نکته اشاره کرده که افزایش قیمت سوخت هواپیما هم در دستور کار دولت قرار دارد ولی هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است.
با این حال شرکتهای هواپیمایی همچنان به گرانفروشی ادامه میدهند و جریمه و تهدید وزیر راه هم بر آنها تاثیری نداشته است.
در ادامه به قیمت بلیت مصوب دو مسیر پر رفت و آمد اشاره شد که هیچ کدام توسط هیچ شرکت هواپیمایی، با قیمت مصوب به فروش نرفته است.
ثبت 12 هزار معدن در سراسر کشور
در میز اقتصادی و سیاسی برنامه، مهدی حمیدی (مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت) حضور یافت؛ او اظهار کرد: بحث معدن شامل سه قسمت است؛ نخست استعداد ماده معدنی در کشور که پروانه اکتشاف برای آنها صادر میشود، سپس بحث کشف و گواهی کشف است و در نهایت، پروانه بهرهبرداری معدن صادر میشود.
با بیان اینکه در سطح کشور، بیش از 12 هزار معدن به ثبت رسیده است گفت: این معادن شامل کوچک مقیاس و بزرگ مقیاس هستند که در استانهای مختلف وجود دارد؛ ذخیره کشف شده هم شامل 60 میلیارد تن انواع مواد معدنی است که در 6 گروه شن و ماسه تا فلزات تقسیمبندی میشوند.
مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت با بیان اینکه گروه 6 یعنی فلزات بسیار ارزشمند هستند و بیش از نیمی از مواد معدنی ایران در این گروه قرار دارند گفت: مواد معدنی به خصوص در این گروه به سه دسته پر عیار، متوسط و کم عیار تقسیم میشوند؛ استخراج در مناطق پر عیار حتی به صورت رو سطحی امکانپذیر است ولی هر چه به سمت کم عیارتر برویم، عمق استخراج باید بیشتر شود و در ایران تا عمق دو هزار متر هم برای حفاری برنامه داریم.
او ادامه داد: معادن کوچک مقیاس در اقصی نقاط کشور پراکنده هستند که بیشتر آنها در مناطق دورافتاده قرار دارند؛ با راهاندازی معادن، آبادانی و تکمیل زنجیره تولید هم محقق میشود ولی معمولا به این مسئله توجه کافی نمیشود.
حمیدی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم برای به حداقل رساندن خام فروشی معادن گفت: البته خام فروشی هم معنای خاص خودش را دارد اینکه تا چه حد میتوانیم از مواد معدنی در صنایع پایین دستی که ایجاد کردهایم استفاده کنیم.
مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت به مسئله مهم تراز انرژی اشاره و ابراز کرد: صنایع پایین دستی به آب، برق و گاز نیاز دارند که باید زیرساختهای لازم برای آنها ایجاد شود، البته در هر صورت هر چقدر در این حوزههای سرمایهگذاری کنیم، بهره اقتصادی بیشتری خواهیم برد.
او گفت: معدن جزء حوزههای سرمایهگذاری پر ریسک ولی با ماندگاری بالاست بنابراین شرایط خاص خودش را دارد؛ از طرفی دولت شریک سرمایهگذاران است و مبالغی را به عنوان حقوق دولتی دریافت میکند ولی اینکه مردم چه نفعی از سود معادن میبرند نیاز به توضیح دارد؛ در حال حاضر 46 بسته سرمایهگذاری در هر استان تدوین شده که شامل موارد متعددی است، از جمله اینکه چندین محدوده معدنی در یک منطقه به یک سرمایهگذار واگذار شود و ریسک سرمایهگذاری توسط او پذیرفته میشود، بعد از اینکه به ذخیره قابل توجهی شد ملزم به ایجاد واحد فرآوری و سهامدار کردن مردم منطقه خواهد شد.
مخاطبان شبکه افق میتوانند پیشنهاد، انتقاد و هرگونه مسئلهای در مورد این برنامه را از طریق سامانه پیامکی 100076 ارسال کنند.
فرامتن را میتوانید از طریق شناسه @faramatn_ir در پیامرسانهای «بله» و «روبیکا» دنبال کنید.