در این برنامه، مجید اسدزاده (پزشک و محقق طب سنتی) به عنوان کارشناس حضور داشت و درباره خستگی مزمن و راههای درمان آن بر اساس طب سنتی مطالبی را بیان کرد.
او با بیان اینکه یکی از ویژگیهای اصلی آفرینش و کائنات، نظم است اظهار کرد: ما هم باید از طبیعت درس بگیریم و روی نظم حرکت کنیم و در این صورت همگام با هستی پیش خواهیم رفت چه اینکه در آیات و روایات هم بر نظم به عنوان یکی از حکمتهای الهی تاکید شده است.
اسدزاده با بیان اینکه اگر در بیشتر روزهای هفته و ساعتهای روز، انرژی کامل برای انجام کارهای روزمره نداشته باشیم دچار خستگی مزمن شدهایم گفت: سندرم خستگی مزمن هم داریم که شامل کاهش انرژی در 6 روز هفته است.
این محقق طب سنتی خاطرنشان کرد: بعضی اوقات افراد کارشان را انجام میدهند ولی نشاطی ندارند و لذتی از کارشان نمیبرند که این هم نوعی خستگی مزمن است چون طولانیمدت بوده و به خاطر فعالیتهای سنگین موردی یا بیماریهای گذرا نیست.
او با بیان اینکه نیروی انسانی بزرگترین سرمایه هر جامعه است گفت: بر این اساس اگر تک تک افراد دچار خستگی مزمن شوند، جامعه تحلیل میرود، بنابراین هر فرد در قبال خودش و جامعهاش موظف به مراقبت از جسم خود است.
اسدزاده تصریح کرد: برخی افراد فکر میکنند اگر از سر کار به منزل میآیند و حوصله هیچ چیز و هیچ کس را ندارند، یک امر طبیعی است در حالیکه خداوند انرژی بی کرانی در انسانها گذاشته و اگر نتوانیم از آن به درستی استفاده کنیم، قطعا مشکلی وجود دارد.
این پزشک و محقق طب سنتی گفت: گاهی رژیمهای نامناسب و زیاد یا کم بودن کالری دریافتی، عامل خستگی مزمن باشد بنابراین باید اصول غذا خوردن را هم رعایت کرد، مثلا گفته شده اگر احساس 80 درصد سیری کردید، دست از غذا خوردن بکشید چون موجب افزایش بهرهوری در سوخت و ساز بدن میشود.
او ساعت غذا خوردن را هم عاملی در کنار مقدار غذا و موثر در دریافت انرژی کامل دانست و خاطرنشان کرد: طب سنتی رویکردی جامع به مسئله غذا خوردن، دریافت انرژی کامل و درمان خستگی مزمن دارد؛ بر این اساس اختلال طبع، مشکل تغذیهای و عدم رعایت اصول ضروری سبک زندگی، عوامل سه گانه خستگی مزمن تلقی میشوند.
اسدزاده عنوان کرد: افزایش بلغم و سردی بدن، جذب مواد غذایی را توسط بدن کاهش میدهد و موجب بیماریهای مختلفی میشود که خستگی مزمن یکی از آنهاست.
این محقق طب سنتی با تاکید بر اصلاح سبک زندگی به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای طب سنتی برای درمان خستگی مزمن گفت: بعضی موارد در سبک زندگی قابل تغییر نیستند مثل شهر و کشور محل زندگی ولی تغییر رفتار تغذیهای، به راحتی امکانپذیر است.
او ادامه داد: خستگی مزمن به دو دلیل روحی و جسمی بروز میکند که آنچه گفتیم بیشتر جسمی بودند، ولی افسردگی و اضطراب و در مجموع اختلال خلق، اختلال در ساعت خواب و ... از جمله دلایل روحی خستگی مزمن هستند ولی در ایران، اختلال طبع، عامل اصلی شناخته شده است.
برنامه تلویزیونی «انارستان» با اجرای عترت افشار و آرمان غفاریان، شنبه تا چهارشنبه ساعت 16 از شبکه افق سیما پخش میشود؛ تکرار این برنامه ساعت 9 روز بعد روی آنتن میرود.