در بخش نخست، به مسئله تعیین دستمزد و حقوق کارگران برای سال آینده پرداخته شد؛ رئیس انجمن صنفی کارگران خواستار اجرای ماده 41 قانون کار (دستمزد بر اساس تورم و سبد معیشت) شده و علت مهاجرت کارگران به دیگر کشورها را یکی از آثار عدم تامین معیشت آنها دانسته است.
در این بین مسئولان امر، تورم را به افزایش حقوق کارگران و کارمندان نسبت میدهند در حالیکه این حرف، سادهانگاری موضوع بوده و اصولا افزایش دستمزد، تاثیر چندانی بر تورم ندارد.
موضوع مهم دیگر، عدم افزایش حقوق کارگران متناسب با تورم موجود است و جالب اینکه نمایندگان دولت همیشه در پایان هر سال، اصرار دارند قانون اجرا نشود!
چرا خوزستان همواره دچار تنش آبی است؟
میز اقتصادی و سیاسی برنامه هم به تنش آبی در خوزستان اختصاص داشت؛ در این بخش مسعود عالمی (عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی) به عنوان کارشناش حضور داشت و گفت: خوزستان دارای 6 رودخانه بوده و جزء استانهای پر آب محسوب میشود ولی همچنان مانند سایر استانها دچار تنش آبی است.
او دلیل این امر را بحران مدیریت آب دانست و تصریح کرد: از سال 1339 تا پایان 67 بیست و شش سد ملی ساخته شده ولی از آن سال تا 1397 سدسازی به رقم 147 مورد میرسد، علاوه بر همهی اینها، عملیات ساخت 120 سد در حال انجام است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: جالب اینکه از 1339 تا 67 پیشرفت کشاورزی در ایران نسبت به مساحت زیر کشت حدود 45 درصد بوده اما از 67 تا 97 این رقم چهار دهم درصد است در حالیکه هدف از سدسازی، قاعدتا باید توسعه کشاورزی باشد.
او ادامه داد: مدیریت منابع آبی کشور درست و اصولی نبوده و موجب تنش آبی در خوزستان و دیگر استانها شده است.
عالمی با اشاره به تاسیس شرکت آب نیرو در سال 1368 اظهار کرد: هر سد بعد از ساخت، دارای شبکهای آبیاری بوده که آن را به زمینهای کشاورزی متصل میکند ولی از آن سال تاکنون، شرکت آب نیرو فقط سد ساخته و شبکهها به شرکتهای آب منطقهای واگذار شده، در حال حاضر تعداد زیادی سد فاقد شبکه آبیاری در کشور وجود دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی به تاثیرات اجتماعی تنشهای آبی در خوزستان پرداخت و افزود: وقتی حجم و سیستم توزیع آب با مشکل مواجه میشود، تغییرات تمدنی را شاهد خواهیم بود مثل پروژههای متفاوتی که در شادگان اجرایی شده تا مشاغلی غیر از آنچه تاکنون در آنجا رواج داشته آموزش داده شوند، به این ترتیب نوع زندگی مردم تغییرات وسیعی مییابد که خود، عاملی برای مهاجرت وسیع هم هست و در صورت استمرار، بافت جمعیتی را تغییر میدهد و در سطح ملی هم تامین غذایی کشور به خطر میافتد.
مخاطبان شبکه افق میتوانند پیشنهاد، انتقاد و هرگونه مسئلهای در مورد این برنامه را از طریق سامانه پیامکی 100076 ارسال کنند.
فرامتن را میتوانید از طریق شناسه @faramatn_ir در پیامرسانهای «بله» و «روبیکا» دنبال کنید.