در بخش نخست برنامه، به یکی از مهمترین موضوعات این روزها یعنی فروش خودرو و عدم پایبندی خودروسازان به تعهدات خود اشاره شد؛ فروش گرانتر خودروهای مونتاژی به مردم ایران نسبت به سایر کشورها، کم بود، اطلاعیه یکی از این شرکتها هم بر تعجب مردم افزوده است.
در این اطلاعیه آمده هرگونه تاخیر در تحویل خودرو بر عهده مشتری است و در صورت تاخیر، قیمت روز تحویل ملاک خواهد بود!
در این بین تحویل سه ماهه یا 90 روز کاری بهانهای برای دریافت پول کامل از مشتریان است ولی در نهایت بعد از 6 ماه هم خودروها به مردم تحویل داده نمیشوند.
نکته اساسی اینکه حتی اگر با دلار آزاد هم حساب کنیم، قیمت خودروهای مونتاژی در خارج از کشور کمتر از آن چیزی است که در ایران به فروش میرسند؛ آیا نهادهای نظارتی در این زمینه ورود خواهند کرد؟ یا اینکه جریمه خودروسازان بعد از اینکه مشتریان پول را پرداخت کردهاند، چه دردی از آنها دوا میکند؟
جشنوارهای برای لباس ایرانی
گفتوگو با محمدرضا نجفی آرانی (دبیر جشنواره ملی فردخت) بخش بعدی برنامه فرامتن بود؛ او با اشاره به هدف اصلی این جشنواره یعنی استعدادیابی و پیدا کردن طرحهای نخبگانی اظهار کرد: جشنواره فردخت به دنبال این است که لباسهای فاخری که به صورت طرح یا اثر نهایی به نمایش در آمدهاند را به کالای در دسترس مردم تبدیل کنیم.
وی افزود: جشنواره امسال در سه بخش اثر (مانتوی اجتماعی)، طراح و مقاله و پژوهش برگزار شده که مهلت ارسال مقالات تا پایان بهمن ماه تعیین شده است.
آرانی با بیان اینکه اختتامیه جشنواره فردخت هفته گذشته در کاشان برگزار شد گفت: صدها طرح و اثر به دبیرخانه ارسال شده بود که جوایز نهایی به آثار برتر تعلق گرفت.
دبیر جشنواره ملی فردخت عنوان کرد: کسانی که در جشنواره شرکت میکنند از المانهای از پیش تعیین شده بهره میبرند و لباسهایشان را با تکنیکهای مختلف میدوزند یا طرح آن را ارائه میکنند؛ امسال هنرمندانی از 26 استان به دبیرخانه ارسال شده بود البته در 31 استان، دبیرخانههای استانی را تشکیل دادیم.
او گفت: در حال حاضر بانک اطلاعاتی از دو هزار نفر از طراحان و فعالان مد و پوشاک در اختیار داریم که هر سال با برگزاری جشنواره فردخت، به این اطلاعات افزوده میشود، همچنین انجام کارهای گروهی برای ارائه یک اثر، اثربخشی دیگری است که این رویداد داشته است.
آرانی با بیان اینکه اصناف و اتحادیههای مختلف میتوانند به دبیرخانه اصلی جشنواره مراجعه و طرحهای برتر را انتخاب و روی آنها سرمایهگذاری کنند عنوان کرد: در این صورت هنر هنرمندان و طراحان لباس ایرانی میتواند به تولیداتی منجر شود که بر تن زنان و دختران ایرانی خواهد بود.
آیا نظارت استصوابی مشارکت را پایین میآورد؟
بخش بعدی برنامه، با حضور حامد نیکونهاد (مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه انتخاب) روی آنتن رفت.
او گفت: نظارت استصوابی در واقع نظارت قانونی موثر و دارای ضمانت اجرایی است یعنی شورای نگهبان صرفا نظارهگر نبوده و اگر تشخیص دهد تخلفی در هر مرحله از انتخابات رخ داده، ابزار و ضمانت اجرایی برخورد با آن را دارد.
نیکونهاد خاطرنشان کرد: در انتخابات مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان باید نظارت لازم را داشته باشد تا ببیند آیا مجریان انتخابات، به درستی به صلاحیت داوطلبان رسیدگی کردهاند یا نه و تصمیم نهایی را اعلام کند.
این استاد دانشگاه افزود: هر سمت و جایگاهی، شرایطی را میطلبد و قطعا مردم هم نمیپذیرند که هر فردی با هر شرایطی، در معرض رأی و انتخاب آنها قرار بگیرد.
او در پاسخ به این سوال که چرا گاهی نمایندگان فعلی مجلس، برای انتخابات بعدی احراز صلاحیت نمیشوند گفت: اتفاقا این نقص به قوانین مربوط به مجلس باز میگردد که چرا وقتی فردی هنگام تصدی جایگاه نمایندگی، دچار تخلف یا جرمی میشود، ساز و کاری برای جلوگیری یا عزل او وجود ندارد؟!
نیکونهاد اضافه کرد: در اینجا شورای نگهبان کاری به جایگاه فعلی نامزدها ندارد بلکه احراز میکند که آیا آن اشخاص برای دوره بعدی انتخابات صلاحیت دارند یا نه.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اهمیت مشارکت بالای مردم در انتخابات گفت: اگر شورای نگهبان وظیفه تخصصی خود یعنی ممانعت از ورود افراد فاقد صلاحیت به فرآیند انتخاب و بسترسازی برای ورود افراد دارای صلاحیت را فراهم کند، بیشترین تاثیر را در مشارکت بالا خواهد داشت البته نیاز به شفافیت حداکثری در اقدامات این شورا ضروری است.