برنامه فرامتن با موضوعات فرهنگی و اجتماعی روز سه شنبه از شبکه افق پخش شد.
در بخش میز فرهنگ و هنر به موضوع چهاردهمین جشنواره فیلم عمار اختصاص داشت.
محمدصادق افشاری، دبیر بخش مستند جشنواره فیلم عمارمهمان این بخش از برنامه بود. وی گفت: امسال به جشنواره فیلم مردمی عمار بخشهای فضای مجازی نیز اضافه شده است. مستندساز باید بتواند دردهای جامعه را ببیند و برای آن تجویز کند و مانند یک مصلح اجتماعی عمل کند.
وی افزود: جشنواره عمار هدف مردمی دارد و هر کسی در هر مقامی که هست بتواند این مشکلات جامعه را به گوش مسئولان برساند.
افشاری گفت: تعداد فیلمهایی که به جشنواره فیلم عمار ارسال میشود یکی از معیارهایی است که میتواند نشان دهد تا چه اندازه این جشنواره توانسته در میان مردم جایگاه داشته باشد.
در بخش میز سیاسیی و اقتصادی این برنامه به موضوع نقش مردم در حکمرانی و با حضور علی فتاحی، قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان به عنوان مهمان برنامه پرداخته شد.
وی گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی، نظریهای مطرح شد که نقش آفرینی دین بنا به خواسته مردم که بعدها به نام مردمسالاری دینی یاد شد.
وی افزود: این نظریه دو رکن دارد: اجرای شریعت در کنار نقش آفرینی مردم در همه ابعاد است. قدرت در نظام اسلامی به دست مردم است و متعلق به گروه، حزب یا اشخاص خاص نیست.
فتاحی گفت: وقتی مردم به جمهوری اسلامی رای آری دادند به این معنا است که خواستار اجرای شریعت اسلامی بودند.
وی گفت: برگزاری همهپرسی یا رفراندوم معایب متعددی دارد و بسیاری از کشورهایی که همهپرسی برگزار میکردند، دست از این اقدام برداشتهاند. یکی از معایب جدی آن، عدم تخصص گرایی و عوام بودن است.
قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان افزود: همهپرسی یک ظرفیت است اما موضوع همهپرسی باید به نحوی باشد که تخصصی نباشد. حوزه قانونگذاری یک حوزه کاملا تخصصی است و نمیتوان در یک موضوع کاملا تخصصی از همهپرسی استفاده کرد. این کار تنها از طریق قانونگذاری تخصصی توسط نمایندگان مردم امکان پذیر است.
وی گفت: یکی از خلأهای موجود عدم وجود نظارت بر استمرار شرایط نمایندگان مجلس است و سازوکاری برای آن وجود ندارد.
فتاحی گفت: مردم نسبت به وجود نظام جمهوری اسلامی پایبندی دارند و نشانه آن حضور در صندوقهای رای است که حتی با وجود شرایط کرونا به صحنه آمدند و این نشانه علاقهمندی مردم به نظام است. اینکه برخی از مردم نسبت به برخی قوانین مانند حجاب و امثال آن معترض هستند به معنای عدم علاقهمندی به نظام جمهوری اسلامی نیست.