برنامه به افق فلسطین یکشنبه از شبکه افق پخش شد، در این برنامه به اخبار و اتفاقات اخیر غزه اشاره شد.
در گفتوگوی نخست برنامه، محمدرضا کائینی، تاریخشناس، نویسنده و پژوهشگر درباره اتفاقات اخیر غزه گفتگو کرد.
وی گفت: سیاسیون ایرانی در دهه ۲۰ نسبت به اسرائیل نگاه مثبتی نداشتند، در مجموع فضای ایران، فضای ضد اسرائیلی بود و علت آن وجود نهضت ملی و نفرت از انگلیس بود، انگلیسی که در زمره معاونین اصلی قدرتگیری اسرائیل بود، طبیعتا باتوجه به فضای ضداسرائیلی که وجود داشت،طبعا مردم هم در عرصه مطبوعات و هم تریبونها واکنش نشان میدادند.
کائینی ادامه داد: فکر جلال و نوعی سدشکنی که درباره اسرائیل که کرد، دیگران را به بازاندیشی وادار کرد. تصور جریان روشنفکری از اسرائیل غیر از نوعی خوشامد از سوسیالیسم شرقی که در بدو تولدش وجود داشت، عمدتا منفی بود.
در گفتوگوی دوم منوچهر متکی، وزیر اسبق وزارت خارجه، مهمان برنامه به افق فلسطین بود.
وی گفت: عملیات طوفان الاقصی از دو سو قابل بررسی است، بعد نظامی ، که در نوع خودش بینظیر است از زمان تشکیل این رژیم. اینها القا کرده بودند که ما اینجا ماندگاریم و حرف آخر را ما میزنیم، ما از لحاظ قدرت و توانمندی کسی یارای مقابله با ما ندارد. به دنیا القا کرده بودند که اسرائیل امن است و فلسطین در اختیار ماست. این عملیات تمام این معادلات را بهم زد. اولین معادله در سرزمینهای اشغالی این بود که دوران انتفاضه سنگ تمام شده است و فلسطینی باید مسلح شود. این اولین تحولیست که در ماهیت مبارزه فلسطینی ها ایجاد شده است.
تغییر دوم در کرانه باختری است، در کرانه باختری، سازمان آزادیبخش حضور دارد، اسرائیلی ها هستند و تقریبا یک جایی است که خیلی خشن علیه اسرائیل اقدامی صورت نمیگیرد. طوفان الاقصی اثر جدی خود را در این منطقه گذاشت. کرانه باختری به ظرفیت غزه دوم بدل شدن دارد می رسد.
وی افزود: طوفان الاقصی این باور را بهم ریخت، سومین جایی که تغییر کرد، باور کشورهای عربی بود. کشورهای عربی در زمان ریاستجمهوری ترامپ تحت فشار قرار گرفتند و این تصور را کردند که اسرائیل باقدرته و کسی یارای مقابله با آن را ندارد، ولی طوفان الاقصی این معادله را هم تغییر داد.
چهارمین تغییری که طوفان الاقصی ایجاد کرد، تفییر در افکارعمومی مردم جهان و همینطور دولتهای عربی، اروپایی و حتی آمریکا. این کشورها اسرائیل را دیگر اسرائیل قبل از طوفان الاقصی نمیبینند.
وی تاکید کرد: همانطور که رهبر فرمودند، طوفان الاقصی یک کار کاملا فلسطینی بوده است. سران رژیم صهیونیستی و فرماندهانشان برای اولین بار این مساله را مطرح کردند که طولان الاقصی کار ایران بود. اظهارات صهیونیستها، آمریکاییها را نگران کرد از اینکه جنگ منطقهای نشود و به همین دلیل اعلام کردند که ما شواهدی نداریم که ایران این کار را انجام داده است، آنها دلشان برای فلسطین و ایران نسوخته، بلکه مطمئن هستند در صورتیکه جنگ شود، اسرائیلی دیگر نخواهد بود و محو خواهد شد.
متکی ادامه داد: دو عامل بازدارنده وجود دارد که اسرائیل را از ورود به جنگ زمینی می ترساند، اول اینکه اسرائیل نمیداند با چه کسانی روبهرو است، طی تصاویری که از طوفان الاقصی منتشر شد، عملیات بسیار عجیب و دور از تصور بود، عامل دوم این است که کل منطقه وارد این جنگ بشود. سوریه، یمن، حزب الله و حتی گردانهای عراق هم در صورت جنگ زمینی وارد این کارزار خواهند شد. اسرائیل گاوی است که شاخ دارد اما عقل ندارد، یا بایید وارد جنگ منطقهای بشود، یا آتشبس را اعلام کند.
علی اکبر رائفی پور، تحلیلگر سیاسی مهمان دیگر برنامه به افق فلسطین بود.
وی گفت: در نگاه اعتقادی ما، دشمن ما کسی است که دشمن خدا باشد، رژیم صهیونیستی دشمن انسانیت است نه حتی مسلمانان، همین امر هم باعث شده که مردم سراسر دنیا که خیلی جاها نگاه ایدئولوژیک ندارند، به میدان آمدهاند و از فلسطین دفاع میکنند، اینها فطرت دارند و تشخیص میدهند چه کسی ظالم است و چه کسی مظلوم!
رائفیپور خاطرنشان کرد: همه چیز در مقابل صهیونیستها دوگانه است و لج مردم را در آوردهاند، حتی کشورهایی که با اینها همراهی میکنند، وقتی بین مردمشان میروی و از آنها پرس و جو میکنی متوجه میشوی از صهیونیستها کینه و نفرت دارند و به دنبال یک بهانه هستند که این کینه و نفرت را نشان دهند، منتهی خروج برای دفاع از حق مظلوم به قانون تبدیل شده است و مردم میترسند. بنابراین کسی باید برهنگی و لختی این پادشاه را فریاد بزند.