در بخش نخست، مسعود دهنمکی – کارگردان سینما و تلویزیون – به گفتوگو با محمدرضا باقری مجری جهان آرا نشست؛ او اظهار کرد: حاج نادر یک حلقه از زنجیره آدمهایی بود که بعد از تمام شدن جنگ، جریان توسعه را مورد نقد قرار دادند یا اینکه در مورد آن حرف داشتند.
ده نمکی افزود: سرآمد این افراد، شهید آوینی بود، همه آدمهایی که صاحب اندیشه بودند ولی برخی گمان کردند آنها موی دماغ هستند در حالیکه این افراد نقد درونگفتمانی را شروع کرده و بله قربان گو هم نبودند.
حاج نادر و امثال او در حوزه فرهنگ روی مین رفتند
این کارگردان سینما و تلویزیون با بیان اینکه خواه ناخواه برخی افراد که تصمیمساز هم هستند، نه تنها به ارزشهای مد نظر حاج نادر بلکه به آرمانهای امام راحل هم پایبند نبودند گفت: برخی برای قدرت از همه چیز عبور میکنند البته به نظرم باید از اصلاحطلب و اصولگرا هم بگذریم و خودمان را برای جریانهای جدید آماده کنیم.
او ادامه داد: حاج نادر و افراد مثل او در حوزه فرهنگ، روی مین رفتند ولی بعضی افراد که در جاهای مختلف مدیر هستند و حرفهای دست چندم از حاج نادر را هم میزنند، در عمل به گونهای متفاوت رفتار میکنند.
اتاقهای فکر ما باید مملو از حاج نادرها باشد
ده نمکی تصریح کرد: به برخی افراد دست چندم تریبون داده میشود و چون جنبه شهرت و قدرت ندارند، وقتی به جایی میرسند عوض میشوند.
این کارگردان سینما و تلویزیون گفت: افرادی مثل مرحوم حاج نادر، به درد اتاقهای فکر میخورند و اصولا اگر به این اشخاص مسئولیت اجرایی بدهند، در حق آنها و جامعه ظلم شده است.
یک مجری - کارشناس مثل حاج نادر در کل تلویزیون نداریم
او با بیان اینکه برخی برای اینکه وضعیت امروز خود را توجیه کنند، آن را با وضعیت گذشته شهید آوینی مقایسه میکنند گفت: شهید آوینی و مرحوم طالبزاده در اینکه از زندگی غربی جدا شدند و به جبهه انقلاب آمدند، صاحب اندیشه بودند و رسانه را میشناختند؛ عقیده هر دو هم این بود که نباید عقبنشینی کرد و باید در این مسیر ادامه داد.
ده نمکی تصریح کرد: کل شبکههای تلویزیون را شخم بزنیم، مجری - کارشناسی مثل حاج نادر پیدا نمیکنیم.
شهید آوینی روی مینهایی رفت که صدایش دهه 90 درآمد
این کارگردان سینما و تلویزیون گفت: حاج نادر شخصی جریانساز بود ولی داعیه مدیریت و رهبری نداشت، عقیدهاش این بود که اگر بخواهند از او استفاده میکنند.
او تصریح کرد: آوینی شهید مین فیزیکی روی زمین نبود، او روی مینهایی رفته بود که صدایش دهه 90 درآمد، مینهایی که شامل اندیشه لیبرالیستی میشود.
انقلابی بودن معیار تشخیص حق و باطل از منظر حاج نادر بود
در ادامه، سهیل اسعد - فعال فرهنگی و دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار – در استودیوی جهان آرا حضور یافت؛ او با بیان اینکه شیرینترین بخش ارتباط با حاج نادر، بعد انسانی ارتباطات او بود گفت: مرحوم طالبزاده انسانیت را کاملا به افراد مرتبط با خودش میچشاند.
اسعد افزود: معنویت و اخلاص، از دیگر ابعاد شخصیتی او به شمار میرفتند که در کمتر کسی میتوان سراغ گرفت؛ انقلابی بودن را یکی دیگر از ابعاد شخصیتی او میدانم، حاج نادر این ویژگی را معیار تشخیص حق و باطل میدانست و بکار میگرفت.
معیار جالب حاج نادر برای ارتباط با افراد مختلف
این فعال فرهنگی با بیان اینکه حاج نادر در نوع ارتباطی که با افراد داشت، به این فکر میکرد که از تک تک آنها میتوان چه استفادهای برای اسلام کرد گفت: موقعیتشناسی و انجام کار درست در زمان و مکان مناسب، ویژگی شخصیتی و فکری او بود؛ دغدغهاش این بود که دیگران را هم وارد این فضا کند.
بهترین توصیف در مورد حاج نادر این است که او یک متفکر بزرگ بود
اسعد خاطرنشان کرد: ما منتظر بودیم رهبر معظم انقلاب حرفی بزند و تبدیل به شعار و منویات ایشان شود، ولی حاج نادر زندگیاش بر این مبنا قرار داشت و پیش از ما مسائل را متوجه میشد.
دبیر جشنواره مردم فیلم عمار با بیان اینکه او تحولی را در فضای رسانهای جبه انقلاب ایجاد کرد که باید به الگویی در این زمینه تبدیل شود گفت: میتوانم بگویم هر چند حاج نادر یک مستندساز، برنامهساز و کارگردان و مجری بود، ولی حقیقت این است که او یک متفکر بزرگ بود.
جبهه انقلاب باید برای تربیت حاج نادرهای بعدی برنامه داشته باشد
او تصریح کرد: به همین اندازه که برای تولید و توزیع محتوا بها داده میشود باید برای تربیت جوهره محتوا یعنی افرادی مثل حاج نادر وقت گذاشت و هزینه کرد.
اسعد گفت: باطن حاج نادر بود که او را تبدیل به چهرهای موثر و دارای ابعاد مختلف کرد بنابراین به جای اینکه صرفا به کمیت توجه داشته باشیم، باید کیفیت را هم مد نظر قرار دهیم.