در این برنامه، محسن ستاری (پزشک و متخصص طب سنتی) به عنوان کارشناس حضور داشت. او اظهار کرد: پر خوری و ناپرهیزی میتواند ریشه تمام بیماریها باشد و بالعکس؛ کسانی که به دنبال طول عمر همراه با سلامت و صحت باشند، باید حواسشان به پرهیز غذایی باشد.
این کارشناس طب سنتی با بیان اینکه معده سرد، انسان را در معرض بسیاری از بیماریها قرار میدهد گفت: بر این اساس باید غذاهایی مصرف شود که طبع آنها عموما گرم است، در این بین برخی از مرباهای مختلف به خصوص برای وعده صبحانه غافل هستند در حالیکه بعضی از مرباها مثل مربای شقاقل را میتوان اکسیر سلامتی دانست.
او خوب جویدن و مخلوط کردن غذا با بزاق دهان را شرط دیگر تغذیه سالم و پرهیز غذایی درست دانست و افزود: گفته شده برای استفاده از نمک هم آن را با نسبت یک به چهار با آویشن مخلوط کرد به خصوص برای کسانی که دچار سردی معده و بدن هستند.
ستاری مهمترین شرط غذا خوردن را گرسنگی دانست و گفت: در واقع هر گاه انسان گرسنه شد باید اقدام به غذا خوردن کند و همچنین برنامهریزی خاصی لازم است که این گرسنگی در ساعتهای صبح و شب حادث شود.
این محقق طب سنتی خاطرنشان کرد: توجه به سردی و گرمی طبع و غذاها هم ضروری است، مثلا اگر کسی طبع سردی دارد و دچار پوکی استخوان هم شده، نباید برای درمان از لبنیات که آنها هم طبع سرد دارند استفاده کند چون نه تنها نتیجهای نمیگیرد بلکه اخلاط زائد هم در بدنش به وجود میآید.
او با بیان اینکه غذاهای لطیف و غلیظ نباید با هم مخلوط شوند گفت: هضم غذاها با هم متفاوت است و اگر با هم مصرف شوند، موجب فساد آنها در معده خواهد شد.
ستاری خاطرنشان کرد: اصل دیگر در تغذیه سالم، پرهیز از ناسازگاریهاست، چون غذاهایی هستند که مصرف آنها در کنار هم مضرات زیادی دارد؛ به عنوان مثال میوهها نباید همراه غذاهای گوشتی، لبنیات و ترشیجات خورده شوند ضمن اینکه آب هم نباید میان آن مصرف شود.
او آب خوردن بعد از چهار غذا یعنی سیب، انگور، خربزه و نخود را بسیار مضر دانست و گفت: مصرف ماهی با ترشی و لبنیات هم ضررآفرین است.
ستاری با بیان اینکه بهترین چیزی که میتوان کنار دیگر غذاها مصرف کرد افزود: سبزیجات با بیشتر غذاها سازگار هستند و زیتون هم همین خاصیت دارد و اصولا زیتون را فقط باید همراه با دیگر غذاها مصرف کرد.
این کارشناس طب سنتی به دیگر مصلحات مثل نمک همراه با خیار اشاره و ابراز کرد: اضافه کردن رازیانه یا آبغوره به سوپ هم همین اثر را دارد و قواعد خاص خودش را دارد، توصیه شده سماق همراه گوشت قرمز مصرف شود و مصلحات دیگری هم هست که هر یک با غذای خاصی تطبیق داده شده است.
او عدم مصرف مایعات همراه غذا را یکی از اصول تغذیه سالم برشمرد و گفت: از نیم ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا نباید مایعات مصرف کرد چون حرارت معده را پایین آورده و شیره آن را رقیق میکند که فرد را دچار سوء هاضمه میکند.
ستاری به وقت دست کشیدن از غذا اشاره و اظهار کرد: روایت نبوی داریم که میفرماید مادر همه درمانها کم خوری است و اصل دیگر هم سکون بعد از غذاست که نباید حرکت شدید داشته باشیم و به حالت خوابیده هم نباشیم.
برنامه تلویزیونی «انارستان» با اجرای عترت افشار و آرمان غفاریان، شنبه تا چهارشنبه ساعت 16 از شبکه افق سیما پخش میشود؛ تکرار این برنامه ساعت 9 روز بعد روی آنتن میرود.