در بخش نخست، حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران مهمان برنامه بود؛ او با بیان اینکه هیچ آمار رسمی ثبت شده در مورد کودکان کار وجود ندارد اظهار کرد: نکته حائز اهمیت اینکه همه کودکان کار، آنهایی نیستند که در خیابان دیده میشوند بلکه در کارگاههای زیرزمینی، باغها و ... هم شاهد حضور آنها هستیم.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه وزارت کار هم آمار دقیقی از این کودکان ندارد گفت: جمعیت بالای 6 سال تا زیر 18 سال که باید به مدرسه بروند میتواند معیاری برای سنجش کودکان کار باشد، حدود 16 تا 17 میلیون نفر در این بازه سنی هستند که 13 میلیون و 500 هزار نفر از آنها به مدرسه میروند، در این بین تفاوت این آمار که ترک تحصیل کردهاند میتوانند شاخصهای برای سنجش تعداد کودکان کار باشد البته ممکن است همه آنها کار نکنند.
او با بیان اینکه باید بر این اساس به برنامهریزی و برآوردهای منطقی پرداخت عنوان کرد: گاهی ظرفیتهایمان مطابق برآوردهایی است که بر اساس واقعیت صورت نگرفتهاند به همین دلیل موفقیتی هم حاصل نمیشود.
موسوی چلک خاطرنشان کرد: واقعیت این است که بیشتر از 80 درصد کودکان کار با خانوادههایشان ارتباط دارند و عمده دلیل آنها برای حضور در محل کار یا خیابان، تامین یا کمک به معیشت خانواده است.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه حضور کودکان در خیابان و محلهای کار موجب سوء استفادههای جسمی و روحی و آسیبهای متعدد میشود گفت: بزرگ کردن باندهای مافیایی در مورد مدیریت کودکان کار، به نظرم نوعی فرافکنی و فرار از مسئولیت است؛ نمیخواهم بگویم باندی وجود ندارد ولی اینکه گفته میشود همه آنها در قالب باند فعالیت میکنند، فرافکنی است حتی اگر باندها در این حد قدرتمند باشند هم مسئولان باید اظهار شرمندگی کنند که نتوانستهاند آنها را از بین ببرند.
وی ادامه داد: بعد از استقرار طالبان در دوره دوم، تعداد کودکان کار افغانستانی در ایران مشهودتر شده است ولی آمارهای موجود را تایید نمیکنم و همچنان بخش عمده کودکان کار در کشورمان ایرانی هستند.
موسوی چلک گفت: جزو کشورهایی هستیم که کاملترین قوانین را برای حمایت از کودکان در وضعیت مخاطرهآمیز داریم که از آن جمله میتوان به قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، آییننامه اجرایی ماده 6 همین قانون که به صراحت از کودکان کار اسم میبرد، قانون حمایت از کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست، آییننامه ساماندهی کودکان خیابانی و ماده 79 قانون کار که تمام دستگاههای مرتبط حاکمیتی درگیر آنها هستند.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه در مجموع و در بین شهرداریها، شهرداری تهران دو دهه است که حضور پررنگتری در این حوزه دارد عنوان کرد: البته بیشترین بار بر روی سازمان بهزیستی قرار داده شده ولی به خاطر فرابخشی موضوع، متولیان باید دارای اقتدار هم باشند به این ترتیب که دستگاههای دیگر از عملکرد سازمان بهزیستی تبعیت کنند.
جشنواره عمار در مسیر جهانی شدن
در میز فرهنگی برنامه چهارشنبه هم سهیل اسعد دبیر چهاردهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار حضور یافت؛ او با بیان اینکه استقبال از این جشنواره هر سال بیش از گذشته است اظهار کرد: فعالان این حوزه که در سراسر کشور مسئولیت اکران مردمی را بر عهده داشتند، بیشتر زنان هستند
اسعد افزود: آثاری که به دبیرخانه رسیده، نشان میدهد حتی بچههای کم سن و سال هم به فعالیت در این حوزه وارد شدهاند.
دبیر چهاردهمین دوره جشنواره مردمی فیلم عمار با بیان اینکه 3300 اثر به دبیرخانه ارسال شده است گفت: آثار واصله نسبت به دورههای گذشته از کیفیت بالاتری هم برخوردارند.
او ادامه داد: امسال جایزه «خنجر یمنی» هم به جوایز جشنواره اضافه شده که از سوی مقاومت یمن صورت گرفته است؛ این مسئله با توجه به پر رنگ بودن نقش یمن در حمایت از طوفان الاقصی جای کار داشت و باید کاری در این زمینه انجام میشد تا نشان دهیم پیام انقلاب اسلامی از شعار فراتر رفته و به صورت حقیقی در منطقه و جهان توسعه یافته است.
اسعد به برنامههای جشنواره عمار برای بینالمللی شدن پرداخت و افزود: مرحوم نادر طالبزاده شخصیتی بینالمللی بود و دغدغهها و رویکردهای جهانی نسبت به هنر و سینما داشت، طبیعی است که جشنواره عمار که مدتها با حضور او برگزار میشد، به فکر ابعاد بینالمللی باشد.
دبیر این جشنواره مردمی خاطرنشان کرد: البته تجربههای قبلی در این زمینه موفقیت لازم را کسب نکرده به همین دلیل امسال به صورت جدی به دنبال تحولآفرینی در این زمینه هستیم؛ از این جمله میتوان به محتواسازی جهانی در قالب جشنواره اشاره کرد که شامل ترجمههای رسمی و صحیح به زبانهای مختلف هم میشود.
وی اظهار کرد: رویکرد بینالمللی باید در مرحله تولید آثار مد نظر قرار بگیرد همچنین باید به فکر توزیع جهانی آثار هم باشیم که از طریق اکرانهای مردمی در حال پیگیری است؛ علاوه بر اینها باید به تاثیرگذاری بینالمللی هم توجه داشته باشیم.
مخاطبان شبکه افق میتوانند پیشنهاد، انتقاد و هرگونه مسئلهای در مورد این برنامه را از طریق سامانه پیامکی 100076 ارسال کنند.
فرامتن را میتوانید از طریق شناسه @faramatn_ir در پیامرسانهای «بله» و «روبیکا» دنبال کنید.