برنامه افق با موضوع و با حضور دکتر احمد فاتح پزشک و متخصص طب سنتی روز پنجشنبه از شبکه افق پخش شد.
وی گفت: یکی از ارزانترین، راحتترین و بهترین ورزشها یا تدابیری که برای سلامتی میتوان داشت، پیادهروی است. ما سه ضلع برای سلامتی بدن داریم: قلب، چربی سوزی و قوی نگه داشتن اندام بدن و پیادهروی هر سه ضلع را تقویت میکند و برای سلامت بدن موثر است.
وی افزود: اصول غذایی نیز یکی دیگر از مواردی است که باید در کنار پیادهروی برای سلامت مفید است. همچنین خواب کافی یکی دیگر از اصول ضروری برای سلامت است.
فاتح گفت: مصرف زیاد چای، ادویههای تند، غذاهای چرب و ... از جمله مواردی است که زائران اربعین باید در حین پیادهروی رعایت کنند.
وی ادامه داد: برای این سفر حتما باید به توان فردی نیز توجه شود. کسانی که توان بدنی دارند باید پیش از رفتن به پیادهروی یک سری تدابیر را رعایت کنند. کسانی که مصرف دارویی دارند، دارو به انداز کافی با خود ببرند. آویشن و عرق آن برای قرقره کردن و عفونتزدایی برای ریه و گلو باشد. همچینین داروی همیشگی شربت آبلیمو و عسل برای همه زائران پیشنهاد میشود.
این پزشک طب سنتی گفت: گرفتگیهای آنی عضلات در ایام اربعین ناشی از کم شدن املاح و آب بدن است که توصیه میشود حتما مراقبت از کاهش آب بدن صورت بگیرد. در چنین وضعیتی با انجام دادن آرام برخی حرکات کششی میتوان به باز کردن گرفتگیهای عضلانی کمک کرد. همچنین یکی دیگر از مواردی که باعث گرفتگیهای عضلانی میشود، کمبود اکسیژن است که کافی است با آرامش و تنفس عمیق به رفع این مشکل کمک کرد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از نکات خیلی مهم در گرفتگی عضلات، ضربه زدن و ماساژ دادن است که بدن در وضعیت تدافعی قرار دارد و اگر در چنین وضعیتی ضربه و یا ماساژ محکم داده شود باعث تدافع بیشتر بدن و بدتر شدن عضله گرفته شده میشود.
وی گفت: کف پا تصویری از کل بدن است. برای آزادسازی بخشهایی از بدن انسان میتوان از کف پا استفاده کرد. مثلا ایجاد برخی از فشارهای کم و متعادل به گودی پا میتواند موثر باشد که البته باید کسی این کار را انجام دهد که تجربهدار و وارد باشد.
فاتح گفت: رگ به رگ یک چیزی بین شکستگی و در رفتگی است. التهاباتی که در تاندونها ایجاد میشود که اگر در سفر اتفاق بیفتند به عنوان حادثه به حساب میآید که تدابیر خاص خود را دارد. اگر چنین وضعیتی رخ داد، حتما باید با یخ آن را فریز کرد و ماساژ به هیچ وجه داده نشود و سپس از باند کشی استفاده شود که نه سفت و نه شل باشد و آن نقطه فیکس شود.یدنایبا
وی افزود: در زمان استراحت بعد از پیادهروی باید سردکردن بدن به صورت آهسته انجام شود. کسی که پیادهروی میکند و میخواهد استراحت کند، یک دفعه وارد مکان سرد نشود. یک سری حرکات کششی در بدن انجام دهد، خم شدن به سمت جلو، دستها را به جلو کش دادن تا فرد حس کند که رطوبت و عرق از بدن رفته است.
وی گفت: قدمهای افراد در پیادهروی آهسته و آرام باشد زیرا هدف به مقصد رسیدن نیست و اجر و ثواب بردن از مسیر پیاده روی است.