طبق عادت شنبه های انارستان به بهداشت یکی از اعضای رئیسه بدن اختصاص دارد. شنبه این هفته دکتر محسن ستاری، پزشک و متخصص طب سنتی، به بررسی بهداشت کبد یکی از اعضای رئیسه بدن پرداخت.
وی در بخش نخست اشاره ای به کبد و وظایف اصلی آن کرد و گفت: کبد عضو هیات رئیسه بدن و بزرگترین غده بدن است. بیش از پانصد کار انجام می دهد که مهم ترین آنها سوخت و ساز پروتئین ها و چربی ها، خون سازی و تولید فاکتور های انعقادی و مهمترین کار کبد، فیلتراسیون تمام خون هایی است که از دستگاه بدن خارج می شود یعنی پاکسازی بدن می شود.
وی افزود: نقش دوم کبد، تولید اخلاط اربعه یعنی صفرا، دم، سودا و بلغم است و پایه تغذیه همه سلول های بدن کبد است. اگر کبد ضعیف باشد و نتواند نقش غذاسازی و تولید را درست انجام دهد به نوعی دچار فساد هضم میشود واین فساد در کل بدن جاری می شود.
ستاری تاکید کرد: پوست آینه تمام نمای حال کبد است و کاملا رنگ خون بدن را نشان میدهد. چهره بشاش و سالم است. پوست خوب را بچه ها و کودکان دارند چون کبدشان خوب کار میکند و خون سالم و تمیز است.
وی درباره مقویات کبد گفت: خوب جویدن و آب یخ نخوردن و خوب خوابیدن است. درمان بسیاری از بیماری ها از لاغری تا حتی ناباروری؛ خوب جویدن است. درمان ناباروری از معده و کبد شروع می شود.
این پزشک و متخصص طب سنتی در ادامه گفت: خوراکی هایی که کبد بیشتر دوست دارد، دارای سه ویژگی مفتح، قابض و عطریت است. هر غذایی که این سه خصوصیت را داشته باشد بهترین دوست کبد است. کاسنی یکی از این خوراکی ها است که هم برای بیماری ها سرد کبد و هم گرم کبد به کار می رود.
همچنین دارچین از این دسته است که هم تلخی دارد و هم قابض است. اثر غلظتی که خرما دارد با دارچین حل میشود. دارچین می تواند عفونت های کبد را رفع کند. همانطور گزنه، کرفس، رازیانه، آویشن زنجبیل هم این خصوصیات را دارا هستند. این داروها و خوراکی ها با توجه به مزاج فرد پیشنهاد می شود.
کسانی که گرم مزاجند و دچار غلظت کبد هستند می توانند از رب زرشک، رب انار، رب تمر هندی و رب آلوچه استفاده کنند.
گلاب، شیره انگور مویز خیسانده شده در گلاب، سرکه انگبین مرباهای به، شقاقل، سیب، بالنگ و شربت مخلوط سیب و انار در دسته خوراکی های محبوب کبد قرار دارند.