در بخش نخست برنامه مریم مقیمی، پزشک و متخصص طب سنتی به بررسی انواع دیابت در دوره بارداری پرداخت.
به گفته او، سه نوع دیابت وجود دارد که ممکن است در طول دوره بارداری در مادر نمایان شود، اما دیابت بارداری آن است که بین هفتههای 24 تا 28 بارداری با انجام آزمایش ویژه این بیماری ، مشخص می شود.
وی در ادامه درباره علت بروز دیابت بارداری گفت: تغییراتی در هورمون ها اتفاق می افتد که حساسیت بافتها به انسولین را کاهش میدهد، این بدین معنا نیست که انسولینی در بدن وجود ندارد و تولید نمیشود بلکه انسولین در بدن دیابتی وجود دارد ولی بافت ها این حساسیت را ندارند تا بتوانند قند وارد شده به بدن را به سلول بفرستند.
مقیمی در بخش دیگری از گفتوگو به یکی از عوامل مهمی و خطری منجر به دیابت بارداری اشاره کر و گفت: اضافه وزن و چاقی بیمارگونه عامل اساسی و مهمی است که باعث بوجود آمدن دیابت در حین بارداری می شود.. خانم هایی که چاقی و یا اضافه وزن دارند دو برابر زنانی که اضافه وزن ندارند احتمال ابتلا به دیابت بارداری در هفته هایی که گفته شد، دارند. علاوه بر این زنانی که دارای چاقی بیمارگونه دارند 8 برابر دیگر زنان در معرض این بیماری هستند.
در بخش خطرات دیابت، کارشناس برنامه تاکید کرد: دیابت بارداری هم برای جنین و هم برای مادر می تواند خطر آفرین باشد، برای مادر احتمال بالارفتن فشار خون، زایمان های زودرس و امکان فوت جنین در شکم اتفاق می افتد. اما جنین ممکن است دچار اختلالات رشد در رحم شود و بعد از تولد ممکن است مشکلات تنفسی و حتی افت قند پیدا کند.
وی افزود: دیابت بارداری با زایمان از بین نمیرود، این مسئله ممکن است به صورت نهفته در بدن مادر و فرزند باقی بماند، احتمال دیابت در این مادران پس از زایمان 7 برابر و احتمال ابتلا به بیماری های عروقی 4 برابر نسبت به مادران غیر دیابتی است.
مقیمی درباره راهکارهای طب سنتی برای پیشگیری و درمان این بیماری گفت: در مبحث پیشگیری ، زن و مرد باید اصلاح هضم بشوند معده و کبد آنها باید اصلاح بشود. خواب زن نعدیل شود و ورزش و پیاده روی را در سبک زندگی خود وارد کنند.درباره دران دیابت بارداری با توجه به ممنوعیت هایی که در ان دوران داریم، بهترین درمان اصلاح غذایی مادر مبتلاست.
این متخصص در بخش غذاهای قابل استفاده مادران دیابتی گفت: برای مصرف نان ، بهترین نان ، سنگک سپس بربری و تافتون است که بهتر است برشته باشد. برنج ایرانی در میان دیگر انواع برنج بهترین است و در رتبه ای بعدی برنج اوروگوئه و تایلندی مناسب فرد دیابتی است.
به گفته او، از جمله سبزیجاتی که برای مادر دیابتی بسیار مفید است و کنترل کننده قند خون هستند میتوان به اسفناج، شنبلیله، ریواس، جعفری و کدو اشاره کرد که زنان باردار میتوانند هر کدام را بسته به سلیقه خود طبخ و مصرف کنند؛ در میان غلات و حبوبات، نخود جو و ماش بهترین نوع برای کنترل دیابت هستند.
او با اشاره به میوههایی که مادران دیابتی میتوانند مصرف کنند گفت: انار و رب آن، توت سفید، شاهتوت، تمشک، سیب رسیده، گلابی، آلوی سیاه و بخارا از بهترین میوهها برای کنترل قند خون هستند.
مقیمی خاطرنشان کرد: زنانی بارداری که احتمال سقط دارند یا زایمان زودرس دارند نباید از دارچین زیره استفاده کنند، در مقابل می توانند از سماق که نگه دارنده جنین و بهترین کنترل کننده قند خون است، استفاده کنند. مادرانی که این مشکل را ندارند می توانند دارچین و زیره را در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
وی در پایان گفت: یکی از بهترین داروها برای کنترل قند خون ، ماء الجبن است. استفاده از گیاه بقناق ، گل گاوزبان، برگ گردو و برگ زیتون ممنوع است. مادر خودسر و بدون مشورت با پزشک نباید هیچ نوع داروی طب سنتی استفاده کند.
در بخش «نون و نمک» برنامه هم طرز تهیه دسر چنگ مال از شهر بم آموزش داده شد.